LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 07 Δεκεμβρίου 2022 12:33 | Ανανέωση: 07 Δεκεμβρίου 2022 14:27

F-16: Ο Τσαβούσογλου “δεν είδε” την σύσταση του Κογκρέσου για τις υπερπτήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την αναφορά του Κογκρέσου για τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Μια διαφορετική ανάγνωση του κειμένου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που συμφωνήθηκε το βράδυ της Τρίτης (6/12) και περιλαμβάνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για τις υπερπτήσεις κάνουν στην Τουρκία επιλέγοντας να εστιάσουν στο θέμα της πιθανής αγοράς F-16 και σχεδόν διαγράφοντας τις αυστηρές συστάσεις των Αμερικανών νομοθετών στο καθεστώς Ερντογάν να σταματήσει την πρακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Anadolu στο κείμενο «δεν υπάρχουν αναφορές που να συνδέουν την πώληση F-16 με περιοριστικούς όρους».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει κάτι αρνητικό. «Πρέπει το συντομότερο να οριστικοποιηθεί», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτηρίζοντας σημαντική την απόφαση του Κογκρέσου. Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στο Μπαλί, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η στήριξη της κυβέρνησής του στο θέμα των F16 είναι πλήρης.

Τα τουρκικά μέσα πανηγύριζαν εν τω μέταξύ από το πρωί για την απόφαση του Κογκρέσου, υποστηρίζοντας ότι είναι ήττα της Ελλάδα. Ωστόσο δεν κάνουν καμιά αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για τις υπερπτήσεις. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα το αγνοούν εντελώς, ενώ μόνο κάποια αντιπολιτευτικά μέσα κάνουν αναφορές.

υπερπτήση - τουρκικά F16

"Σε δηλώσεις τους για το θέμα των F-16, τόσο ο Υπουργός Άμυνας όσο και στις συναντήσεις τους μαζί μας τόνισαν ότι αυτό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για το ΝΑΤΟ αλλά και ωφέλιμο για τη συμμαχία. Στην τελευταία συνάντηση του Προέδρου μας με τον Μπάιντεν στο Μπαλί, ο κ. Μπάιντεν είπε για άλλη μια φορά ότι η υποστήριξη της κυβέρνησής του στο θέμα των F16 είναι πλήρης.

Εδώ βέβαια είναι σημαντικός και ο ρόλος του Κογκρέσου. Επομένως, και ο ρόλος του Κογκρέσου πρέπει να είναι θετικός. Υπήρξαν κάποιες εξηγήσεις, αλλά τελικά, όπως είπαμε, αυτός ο νόμος περί εξουσιοδότησης εθνικής άμυνας θα τεθεί προς ψήφιση. Τελικά, η απουσία αρνητικού στοιχείου είναι θετική εξέλιξη. Το θεωρούμε θετικό αυτό.

Επιπλέον, είχαμε πληροφορίες για αυτό το θέμα πριν δημοσιευτεί και αυτό πρέπει να οριστικοποιηθεί τώρα. Αυτός ο νόμος πρέπει επίσης να εγκριθεί. Η απόκτηση και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων F16 πρέπει πλέον να ολοκληρωθεί ως διαδικασία. Αυτό είναι προς όφελος όλων. Έχουμε ξαναπεί ότι δεν έχει νόημα να το παίρνεις όταν υπόκειται σε οποιαδήποτε προϋπόθεση" δήλωσε ο Τσαβούσογλου.


Ειδήσεις σήμερα:

Γεωργιάδης: Το “Καλάθι του Άη Βασίλη” και το “Καλάθι του Νοικοκυριού” με νέα προϊόντα

Σέρρες: Ο Βασίλης δεν ήθελε να πάει σχολείο την Δευτέρα - Η αδελφή του τον έψαχνε στο προαύλιο

16χρονος - Κούγιας: Οι όροι για να αναλάβει την υπεράσπιση του αστυνομικού και οι “κλαρινογαμπροί” (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν θα δοθεί παράταση, είπε ο υπουργός

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και ποια είναι η απάντηση του ΥΠΕΞ. 

Σκρέκας για πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα κινηθούν οι τιμές των τροφίμωνΣήμερα 13:54 | Ειδήσεις

Επίσης μίλησε και για τις τιμές των καυσίμων και την συνεχή άνοδο που καταγράφουν.

Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείςΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι νεαροί γονείς του βρέφους που κατέληξε την Κυριακή στην Κω.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρέντης: Επεισοδιακή καταδίωξη μέχρι τα Πατήσια - Τραυματίστηκε αστυνομικός15:17“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης προσπαθεί να πλησιάσει την Άννα για τελευταία φορά (εικόνες)15:04Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία όχι η πολιτική σταθερότητα 14:51Άγιος Νικόλαος: Φώναξε τον φίλο του στο σπίτι του και τον μαχαίρωσε14:38Σκρέκας για πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα κινηθούν οι τιμές των τροφίμων 14:24“Ψυχοκόρες”: Εξελίξεις για τις τέσσερις αδερφές στο σημερινό επεισόδιο (βίντεο)14:11Οργισμένος επιβάτης βρίζει και χτυπά αεροσυνοδούς την ώρα της πτήσης (βίντεο)13:58Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ13:45Μαρινάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτουν υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών ενώ έληξε η προθεσμία 13:31Κωνσταντίνος Καραμανλής: το μήνυμα της ΝΔ για τα 26 χρόνια από το θάνατο του13:18Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞ 13:04Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Ο Ερμής, η πανσέληνος, η Αφροδίτη και οι προβλέψεις της Τρίτης (βίντεο)12:52Πιερρακάκης - Ιερώνυμος: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (εικόνες)12:39Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)12:25Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείς12:13Βόλος: Καταδικάστηκε για κλοπή που έκανε άλλος11:59 Συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)11:47Τροχαίο – Σέρρες: Νεκρός σε μετωπική σύγκρουση (εικόνες)11:34Μητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)11:22ΕΛΑΣ: δεκάδες συλλήψεις σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας11:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο