LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 07 Δεκεμβρίου 2022 10:20 | Ανανέωση: 07 Δεκεμβρίου 2022 12:26

F-16: Οι Τούρκοι “πανηγυρίζουν” παρά τις συστάσεις από το Κογκρέσο

Διαφορετική ανάγνωση απο τον τουρκικό Τύπο των συστάσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τα Ελληνοτουρκικά και τις υπερπτήσεις. 

Τουρκικά F16 - Τουρκία - μαχητικά

Μια διαφορετική ανάγνωση του κειμένου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που συμφωνήθηκε το βράδυ της Τρίτης (6/12) και περιλαμβάνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για τις υπερπτήσεις κάνουν στην Τουρκία επιλέγοντας να εστιάσουν στο θέμα της πιθανής αγοράς F-16 και σχεδόν διαγράφοντας τις αυστηρές συστάσεις των Αμερικανών νομοθετών στο καθεστώς Ερντογάν να σταματήσει την πρακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Anadolu στο κείμενο «δεν υπάρχουν αναφορές που να συνδέουν την πώληση F-16 με περιοριστικούς όρους».

Anadolu: η Τουρκία απαιτεί 40 νέα F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό για άλλα 80 από τις ΗΠΑ

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων υποστηρίζει, μάλιστα, ότι «καθοριστικές για την εξέλιξη αυτή ήταν οι προσπάθειες στην Ουάσινγκτον Τούρκων διπλωματών και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας».

«Με την αφαίρεση των σχετικών άρθρων η δυνατότητα να υπάρξουν περιορισμοί στην αγορά F-16 δεν είναι πια στις δυνατότητες του Κογκρέσου» συνεχίζει το Anadolu.

F-16 - F16

Στο ίδιο άρθρο, πάντως, σημειώνεται ότι «μέλη του Κογκρέσου, ειδικά ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, που είναι γνωστοί για τις αντι-τουρκικές θέσεις τους και κοντά στο ελληνοκυπριακό λόμπι, διακηρύσσουν ότι θα εμποδίσουν την πώληση F-16 στην Τουρκία με κάθε ευκαιρία».

Το Anadolu θυμίζει, τέλος, ότι η Τουρκία «απαιτεί 40 νέα F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό για άλλα 80 από τις ΗΠΑ».

Μιλλιέτ: Άρθηκαν τα εμπόδια για την πώληση των F-16 στην Τουρκία στις ΗΠΑ - Η Ελλάδα έχασε

"Η τροπολογία που κατέθεσε ομάδα εκπροσώπων υπέρ της Ελλάδας και η οποία συνέδεε την πώληση των F-16 στην Τουρκία με ορισμένες διατάξεις, απορρίφθηκε στο τελικό νομοσχέδιο. Τα δολάρια των ελληνικών λόμπι δεν ήταν αρκετά για να υπερκεράσουν τις προτεραιότητες της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ"  αναφέρει η Μιλλιέτ, σύμφωνα με την ανταποκρίτριά του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Aπόλυτα αντίθετοι σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον Κούρδων στη Συρία

Την ισχυρή αντίθεση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον των Κούρδων στην Βόρεια Συρία εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση όταν ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα Hellas Journal για το εάν η Ουάσιγκτον έχει να στείλει κάποιο μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο που δηλώνει ότι η Τουρκία θα εισβάλει στην Συρία ενάντια στους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής δράσης θα έθετε σε κίνδυνο την πολύ δύσκολη πρόοδο που κατάφερε να επιτύχει ο παγκόσμιος συνασπισμός εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Όπως τόνισε, «το μήνυμα μας για αυτό ήταν συνεπές, είναι συνεπές από τότε που προέκυψε η ανησυχία μας για αυτό (το θέμα). Συνεχίσαμε να ξεκαθαρίζουμε - τόσο δημόσια αλλά και ιδιωτικά - ότι αντιτιθέμεθα σθεναρά σε στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής που θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τις ζωές των κοινοτήτων στη Συρία και κυρίως θα έθετε σε κίνδυνο την σκληρά κερδισμένη πρόοδο του παγκόσμιου συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους" (ISIS)».

AP - Συρία - Κούρδοι

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση, σημειώνοντας ότι μια πιθανή συνέχιση των εχθροπραξιών θα εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των κοινοτήτων στη Συρία όσο και του προσωπικού των ΗΠΑ που βρίσκεται στην περιοχή. «Όλα τα μέρη πιστεύουμε, πρέπει να αποκλιμακώσουν άμεσα. Αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε με συνέπεια τις τελευταίες ημέρες. Η κλιμάκωση στη Συρία και κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων θα ήταν επικίνδυνη. Θα ήταν απειλή για την ασφάλεια των αμάχων και ενδεχομένως ακόμη και του προσωπικού των ΗΠΑ, όπως είδαμε με πρόσφατες επιθέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν επικοινωνήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο τις ανησυχίες τους για την περαιτέρω όξυνση της κατάστασης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών. «Παραμένουμε ανήσυχοι από την κλιμάκωση της δράσης στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αεροπορικών επιδρομών, ορισμένες από τις οποίες απειλήσαν άμεσα την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ που εργάζεται για να ηττηθεί το "Ισλαμικό Κράτος" (ISIS). Έχουμε επικοινωνήσει με συνέπεια στην Τουρκία και στους ντόπιους Σύριους εταίρους μας τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στους στόχους μας στο D-ISIS και στους αμάχους που βρίσκονται και στις δύο πλευρές των συνόρων. Και έτσι το μεταφέρουμε πολύ ξεκάθαρα τις τελευταίες μέρες», σημείωσε ο εκπρόσωπος στην απάντηση του.

Ειδήσεις σήμερα:

Σέρρες: Ο Βασίλης δεν ήθελε να πάει σχολείο την Δευτέρα - Η αδελφή του τον έψαχνε στο προαύλιο

16χρονος - Κούγιας: Οι όροι για να αναλάβει την υπεράσπιση του αστυνομικού και οι “κλαρινογαμπροί” (βίντεο)

Ενδοοικογενειακή βία - Βόλος: Επιτέθηκε στη γυναίκα του με τσεκούρι

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Έκρηξη σε θέρετρο στην Ελβετία - Πληροφορίες για πολλούς νεκρούς και τραυματίες08:56Με μουσική, drones και πυροτεχνήματα άλλαξε η χρονιά στα δύο χριστουγεννιάτικα χωριά της Περιφέρειας Αττικής, στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη08:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1η Ιανουαρίου08:25Τι καιρό θα κάνει την Πρωτοχρονιά08:10Το Ant1news.gr σας εύχεται Καλή Χρονιά!22:00Το Ρίο έσπασε ρεκόρ Γκίνες με τη μεγαλύτερη πρωτοχρονιάτικη γιορτή στον κόσμο21:44Οι νέες τιμές των διοδίων που θα ισχύουν το 2026 στους αυτοκινητόδρομους21:30Τασούλας: Ας είναι η νέα χρονιά μια ευκαιρία να αλλάξουμε όλα όσα μας πληγώνουν στηριζόμενοι σε όλα όσα μας ενώνουν21:16Μόνο για τα αστικά λεωφορεία η κατάργηση των χάρτινων εισιτηρίων, από το 202621:02Η κοπή της βασιλόπιτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών20:48ANT1 Sports: Μεγάλες προσωπικότητες από το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου στέλνουν τις ευχές τους ενόψει του νέου έτους20:34Πρωτοχρονιά στον κόσμο: Η υφήλιος αποχαιρετά το 2025 με πυροτεχνήματα και παγωμένες βουτιές20:20Στις φλόγες τυλίχθηκε διαμέρισμα στην Καλαμαριά20:06Το μεγαλύτερο ριφιφί των Χριστουγέννων: Άδειασαν πάνω από 3.000 θυρίδες19:36Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους (βίντεο)19:22Παράταση επιδότησης προσωρινής στέγασης για κατοίκους που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 202319:08Πιερρακάκης: Η ελληνική οικονομία κλείνει το 2025 με καθαρό αποτύπωμα18:54Ουκρανία: "Γελοίο" το βίντεο που παρουσίασε η Μόσχα για τη δήθεν επίθεση στην κατοικία του Πούτιν18:40Γυναίκα έκλεψε κοσμήματα αξίας 44.500 ευρώ και τα πούλησε για… 1.50018:26Παραμένει η κυκλοφοριακή ρύθμιση στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας18:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο