LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Δεκεμβρίου 2022 09:44

Συντάξεις - Επιδόματα: Πληρωμές νωρίτερα, λόγω Εορτών

Οι ημερομηνίες για όλες τις προγραμματισμένες και έκτακτες πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ. Πόσοι και γιατί θα λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις. Τι ισχύει για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και οικογενειακό επίδομα.

Χέρια - λεφτά - χρήματα

Για την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα έχουν προγραμματιστεί οι περισσότερες τακτικές αλλά και έκτακτες πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ, καθώς η αύξηση στις τιμές της ενέργειας και οι μεγάλες ανατιμήσεις σε καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα καθιστά αναγκαία την στήριξη των πολιτών, ιδιαίτερα τις γιορτινές ημέρες όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Έτσι, ο ΕΦΚΑ προγραμματίζει την τακτικές πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιανουαρίου για το τριήμερο 21 με 23 Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχει καταβληθεί τόσο η έκτακτη επιδότηση των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, όσο και η επιπλέον παροχή για τους δικαιούχους Επιδομάτων όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα παιδιού, τα αναπηρικά επιδόματα καθώς και η παροχή προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Μάλιστα, στον ΟΠΕΚΑ προετοιμάζονται, εκτός από τις έκτακτες, επιπλέον καταβολές, να πληρώσουν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και τα τακτικά επιδόματα στο σύνολο των δικαιούχων, που κατά κανόνα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

Να σημειωθεί, όπως αναφέρει το Euro2day.gr, ότι  στις συντάξεις Ιανουαρίου δεν θα περιληφθεί η αύξηση κατά 7,75%, η οποία θα δοθεί, συνολικά, με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, που θα καταβληθούν τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου 2023. Θα δοθεί όμως, σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους η αύξηση που προκύπτει από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και η δόση, από την αναδρομική εφαρμογή των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης για συντάξεις με χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο από 30 έτη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔEΗ.

Μια μέρα μετά, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9 ενώ την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις σε όσους ο ΑΜΚΑ τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Χέρια - λεφτά - χρήματα

Στις συντάξεις Ιανουαρίου, θα φανούν και οι πρώτες αυξήσεις, σε 912.644 συνταξιούχους, λόγω την κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόκειται για αυτούς με ετήσιο εισόδημα από συντάξιμες αποδοχές, άνω των 12.000 ευρώ, με το όφελος να υπολογίζεται μεταξύ 1 και 6 ευρώ το μήνα, για μηνιαία έσοδα από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Αυξημένες θα είναι επίσης, 231.655 συντάξεις, λόγω της τέταρτης (επί συνόλου 5) δόσης από τα αναδρομικά για τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσμοθετήθηκαν με το «νόμο Βρούτση», σε συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Πιθανότατα στις 20 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα έως 800 ευρώ το μήνα, και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ.

Την ίδια ημέρα, εκτιμάται ότι θα δοθεί και η ενίσχυση στους 226.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έγινε από τον ΟΠΕΚΑ, το Νοέμβριο. Να σημειωθεί ότι, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, οι πληρωμές όσο για το επιπλέον έκτακτο ποσό, όσο και το τακτικό, μηνιαίο ποσό, που συνήθως, καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη, μαζί με όλα τα επιδόματα. Στην πράξη, στον ΟΠΕΚΑ προετοιμάζονται για την ταυτόχρονη πληρωμή, κατά την ίδια ημερομηνία και της μιάμιση δόσης από τα επιδόματα παιδιού σε περισσότερους από 785.000 δικαιούχους, όσο και για τις υπόλοιπες τακτικές παροχές του ΟΠΕΚΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ζίτσα - Γαϊδουράκι: στο εδώλιο ο Αντιδήμαρχος για κακοποίηση ζώου

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Μήνυμα του 112 λόγω έκλυσης επικίνδυνων ουσιών

Μουντιάλ 2022 - Παρασκευή: οι μεταδόσεις σε ANT1 και ANT1+

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λαμία: Συνελήφθη αγρότισσα για βίντεο στο Tik Tok09:10Συμμαχία των Προθύμων - Ουκρανία: "Στο τραπέζι" η αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων08:56Προϋπολογισμός 2026: Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για την ψήφισή του08:42ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη, για παράνομες επιδοτήσεις – 14 προσαγωγές08:28Χανιά: Προσποιήθηκε τον λογιστή, μπήκε στο σπίτι και την λήστεψε08:14Ο Πούτιν ανακοίνωσε την κατάληψη της πόλης Σίβερσκ, στην ανατολική Ουκρανία08:00Στα μπλόκα αγρότες σε Καρδίτσα και Τρίκαλα - Προετοιμασίες για πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια07:47Συνεδρίαση της ΚΟ σήμερα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη07:33Συνελήφθησαν ανήλικοι που διέπρατταν κλοπές εις βάρος υπαλλήλων αρτοποιείων και περιπτέρων (βίντεο)07:18Ασπρόπυργος - Επιχείρηση αστυνομίας: Βρέθηκε κλεμμένη καραμπίνα (Εικόνες)07:04Χριστουγενιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης στον ΑΝΤ106:50Σεισμός 6,7 βαθμών στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι06:36Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Δεκεμβρίου06:22Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:08Παναθηναϊκός: Προσπάθησε αλλά... κόλλησε στην ισοπαλία με την Βικτόρια Πλζεν00:02Υπόθεση Καλογήρου: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της εισαγγελικής διάταξης που αποκλείει τη δολοφονία23:59Σύλλογοι Συγγενών Θανόντων και Πληγέντων Μάνδρας: Το "ευχαριστούμε" δεν σβήνει την πικρή αλήθεια23:45Παναθηναϊκός: Προσγειώθηκε άτσαλα στο Μιλάνο - Δεύτερη διαδοχική ήττα στην Ευρώπη23:39Φον ντερ Λάιεν- Κόστα: Συγχαρητήρια για την εκλογή Πιερρακάκη 23:25ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα τα πρακτικά κατάθεσης "Φραπέ" για να αποφασίσει αν διετέλεσε ποινικό αδίκημα23:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο