LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 04 Δεκεμβρίου 2022 14:07 | Ανανέωση: 04 Δεκεμβρίου 2022 14:20

Γλυπτά του Παρθενώνα: Πως θα γίνει η “επιστροφή” στην Ελλάδα (βίντεο)

Ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, αποκάλυψε ποια είναι η βασική πρόταση που συζητούν Λονδίνο και Αθήνα, ώστε να γίνει πρακτικά εφικτή η έκθεση των αρχαιοτήτων στην πατρίδα τους.

Δελτίο Ειδήσεων - Βρετανικό μουσείο - Γλυπτά Παρθενώνα

Μετά από την εκ νέου αναφορά από κυβερνητικό αξιωματούχο, εν προκειμένω των Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με μυστικές συνομιλίες της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο, θέμα που είχε πριν από μερικές εβδομάδες αποκαλυφθεί από τον ΑΝΤ1, στο επίκεντρο έχει βρεθεί η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, ώστε να υπερπηδηθούν οι νομικές και άλλες δυσκολίες, ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να γυρίσουν στην Ελλάδα και να εκτίθενται πλέον στην Αθήνα. 

Οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη έγιναν με αφορμή νέου δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο κάνει λόγο για μυστικές συναντήσεις του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όσο και με τον Υπουργό εξωτερικών, Νίκο Δένδια.  

AP - Βρετανικό Μουσείο - Γλυπτά του Παρθενώνα

Υπάρχει βέβαια η ειδοποιός διαφορά ό,τι το εν λόγω δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες έχουν ολοκληρωθεί κατά 90% ενώ ο κ. Γεραπετρίτης κάνει λόγο για «προκαταρκτικές συνομιλίες». 

Όπως και να έχει, η εξέλιξη αυτή είναι προς την θετική κατεύθυνση για τα ελληνικά συμφέροντα. 

Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων με τον Νικόλα Βαφειάδη, ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, αποκάλυψε την πλέον πιθανή λύση στον «γρίφο» της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. 

Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Ισαάκ Καριπίδης μετέδωσε το ακόλουθο ρεπορτάζ: 

«Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχους της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό: 

“Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα”.  

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ό,τι “Έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».

Ειδήσεις σήμερα:

Μετρό Θεσσαλονίκης - “Αγία Σοφία”: Τα αρχαία επιστρέφουν στον σταθμό (εικόνες)

Επίθεση με αλυσοπρίονο: "Αδίστακτος φονιάς με θολό βλέμμα - Η Παναγία με έσωσε” 

Μουντιάλ 2022: Οι σκόρερ, τα αυτογκόλ και οι κάρτες

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13Έκθεση Oxfam: Αυξάνονται οι εισοδηματικές ανισότητες στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο