LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Δεκεμβρίου 2022 07:04 | Ανανέωση: 03 Δεκεμβρίου 2022 07:04

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: G7 και Αυστραλία στην γραμμή της ΕΕ

Οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, αλλά και η Αυστραλία συντάχθηκαν με την απόφαση της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου της Ρωσίας.

AP - Πετρελαιοπηγή

Τα κράτη μέλη της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν χθες Παρασκευή στην επιβολή ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, που όρισαν στα 60 δολάρια το βαρέλι - ώρες μετά την παρόμοια συμφωνία που κλείστηκε νωρίτερα από τις 27 χώρες της ΕΕ-, όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους. 

Η Βαρσοβία έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσει να εφαρμόζεται το πλαφόν που είχε ήδη αποφασιστεί καταρχήν, επιτρέποντας την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την επιβολή του μέτρου στην ΕΕ, κατόπιν στα κράτη της ΕΕ και την Αυστραλία.

Ο μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή μεθαύριο Δευτέρα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, καθώς ξεκινά ταυτόχρονα το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης.

AP - πετρελαιοπηγή

Πλαφόν στα 60 δολάρια από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε την Παρασκευή σε συμφωνία για ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολάρια ανά βαρέλι του ρωσικού πετρέλαιου, που μεταφέρεται δια θαλάσσης, μετά την στήριξη της Πολωνίας, που ήταν η τελευταία χώρα μέλος η οποία είχε αντιρρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την επίσημη έγκριση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Βαρσοβία είχε αντισταθεί στο προτεινόμενο επίπεδο καθώς εξέτασε έναν μηχανισμό προσαρμογής για να διατηρήσει το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή αγοράς. Είχε πιέσει σε διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας το ανώτατο όριο να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο για να συμπιέσει τα έσοδα της Ρωσίας και να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η Βαρσοβία στηρίζει τη συμφωνία της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό διατήρησης του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας. «Θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν με ανάρτηση στο Twitter, προσθέτοντας ότι το ανώτατο όριο θα είναι «ρυθμιζόμενο με την πάροδο του χρόνου» για να αντιδρά στις εξελίξεις της αγοράς.


Εν τω μεταξύ, υποχώρηση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες τόσο η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα, όσο και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που υποχωρεί κατά περιπου 20 λεπτά σε σχέση με την τιμή του τις πρώτες ημέρες διάθεσης του για τον φετινό χειμώνα, στα μέσα Οκτωβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο 

Μουντιάλ 2022: Οι αγώνες του Σαββάτου στον ΑΝΤ1 και στο ANT1+

Σόκρατες: Ο εμβληματικός “Γιατρός της Δημοκρατίας”

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πρωθυπουργός Σιγκαπούρης σε Μητσοτάκη: Η οικονομία υπό την ηγεσία σας απογειώνεται - Βλέπουμε πολλές νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα10:41Συνελήφθη η Δήμητρα Ματσούκα - Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και υπό την επήρεια αλκοόλ10:27Θεσσαλονίκη: Πτώση τρίχρονου αγοριού από τις κερκίδες κολυμβητηρίου10:13Σταύρος Παπασταύρου: Στις αρχές του 2027 οι γεωτρήσεις στο Ιόνιο (βίντεο)09:59Σε κατάσταση συναγερμού η Πολωνία: Αναπτύσσει 10.000 στρατιώτες για την προστασία κρίσιμων υποδομών09:44Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε δύο άτομα για ναρκωτικά09:30Γαλλία: Διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα του Παρισιού09:16Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για κατάφωρες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός09:02Μητσοτάκης στη Σιγκαπούρη - Στο επίκεντρο της επίσκεψης η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός και της Ασίας08:48Χαλκιδική: Ξεκινά σήμερα η δίκη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ08:34Γαλάτσι: Αυτοκίνητο αναποδογύρισε μετά από πρόσκρουση – Ελαφρά τραυματισμένος ο οδηγός08:20Σφοδρή κακοκαιρία σε Ήπειρο και Μακεδονία: Υπερχείλισε ο Αλιάκμονας - Καστραφορές στον Γράμμο08:06Προϋπολογισμός 2026: Ενίσχυση εισοδήματος και μείωση φορολογικών βαρών για μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες με παιδιά07:52Κρήτη: Τρεις επιχειρήσεις διάσωσης 100 και πλέον μεταναστών σε λίγες ώρες 07:38Έναρξη Διαπραγμάτευσης Νέου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της LAMDA Development07:24Ο ανατρεπτικός μύθος της Νέας Υόρκης: Το ταξίδι του Lou Reed07:10Αταμάν: Δεν υπάρχει χρόνος να αναζητήσουμε νέο παίκτη06:56Λωρίδα της Γάζας: 22 Νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Νοεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο