LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Δεκεμβρίου 2022 07:04 | Ανανέωση: 03 Δεκεμβρίου 2022 07:04

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: G7 και Αυστραλία στην γραμμή της ΕΕ

Οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, αλλά και η Αυστραλία συντάχθηκαν με την απόφαση της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου της Ρωσίας.

AP - Πετρελαιοπηγή

Τα κράτη μέλη της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν χθες Παρασκευή στην επιβολή ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, που όρισαν στα 60 δολάρια το βαρέλι - ώρες μετά την παρόμοια συμφωνία που κλείστηκε νωρίτερα από τις 27 χώρες της ΕΕ-, όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους. 

Η Βαρσοβία έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσει να εφαρμόζεται το πλαφόν που είχε ήδη αποφασιστεί καταρχήν, επιτρέποντας την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την επιβολή του μέτρου στην ΕΕ, κατόπιν στα κράτη της ΕΕ και την Αυστραλία.

Ο μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή μεθαύριο Δευτέρα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, καθώς ξεκινά ταυτόχρονα το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης.

AP - πετρελαιοπηγή

Πλαφόν στα 60 δολάρια από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε την Παρασκευή σε συμφωνία για ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολάρια ανά βαρέλι του ρωσικού πετρέλαιου, που μεταφέρεται δια θαλάσσης, μετά την στήριξη της Πολωνίας, που ήταν η τελευταία χώρα μέλος η οποία είχε αντιρρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την επίσημη έγκριση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Βαρσοβία είχε αντισταθεί στο προτεινόμενο επίπεδο καθώς εξέτασε έναν μηχανισμό προσαρμογής για να διατηρήσει το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή αγοράς. Είχε πιέσει σε διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας το ανώτατο όριο να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο για να συμπιέσει τα έσοδα της Ρωσίας και να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η Βαρσοβία στηρίζει τη συμφωνία της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό διατήρησης του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας. «Θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν με ανάρτηση στο Twitter, προσθέτοντας ότι το ανώτατο όριο θα είναι «ρυθμιζόμενο με την πάροδο του χρόνου» για να αντιδρά στις εξελίξεις της αγοράς.


Εν τω μεταξύ, υποχώρηση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες τόσο η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα, όσο και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που υποχωρεί κατά περιπου 20 λεπτά σε σχέση με την τιμή του τις πρώτες ημέρες διάθεσης του για τον φετινό χειμώνα, στα μέσα Οκτωβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο 

Μουντιάλ 2022: Οι αγώνες του Σαββάτου στον ΑΝΤ1 και στο ANT1+

Σόκρατες: Ο εμβληματικός “Γιατρός της Δημοκρατίας”

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: Αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους, ασφαλές περιβάλλον -Τέλος οι μνημονιακοί περιορισμοίΣήμερα 11:54 | Ειδήσεις

Νέα εποχή με την Κοινωνική Συμφωνία – Καταργούνται μνημονιακοί περιορισμοί, τι αλλάζει

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 14 κατηγορούμενοι – Ποινές φυλάκισης 10-18 μηνώνΣήμερα 15:10 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, αρνήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικού στους κατηγορούμενους, με μοναδική εξαίρεση κατηγορούμενο ο οποίος έχει επιστρέψει τα χρήματα που του είχαν πιστωθεί.

Σοκ στη Νίκαια: 20χρονος ασελγούσε στα ανίψια του, 2 και 4 ετών, μαζί με τον σύντροφό τουΣήμερα 13:30 | Ειδήσεις

Ο 20χρονος φέρεται να ομολόγησε τις αποτρόπαιες πράξεις του, ενώ στην κατοχή της αστυνομίας βρίσκεται αποδεικτικό βιντεοληπτικό υλικό από το κινητό τηλέφωνό του.

Ρόδος: Γιος λιμενικού ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα – Πώς έγινε το δυστύχημαΣήμερα 14:46 | Ειδήσεις

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο πεδίο βολής στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, κατά την μεταφορά οπλισμού και χειροβομβίδων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός: Αποθέωση για τον Μεντιλίμπαρ από τα διεθνή μέσα17:36Βίλνιους: Αεροπλάνο εξετράπη της πορείας του - Έκλεισε το αεροδρόμιο (Εικόνες)17:22Δολοφονία στη Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Δεν ήταν διαταραγμένες οι σχέσεις νύφης-πεθεράς17:08Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:54"Νύχτα Αποκαλύψεων" με τον Πέτρο Κουσουλό, απόψε στις 24:00 στον ΑΝΤ116:40Ινδία: Μπασκέτα κατέρρευσε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 16χρονο (βίντεο)16:26Συλλυπητήρια Τασούλα για τον θάνατο του 19χρονου στρατιώτη στη Ρόδο16:12Εκρηκτικό το κλίμα στην πορεία κατά της βίας γυναικών στην Κωνσταντινούπολη: "Θέλουμε να ζήσουμε" – 14 προσαγωγές15:59Χωρίς νίκη επί ελληνικού εδάφους παραμένει η Ρεάλ Μαδρίτης σε αγώνες UEFA15:45Κύπρος: Υπεγράφη οριοθέτηση της ΑΟΖ και συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με Λίβανο15:31ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 14 κατηγορούμενοι – Ποινές φυλάκισης 10-18 μηνών15:17Ρόδος: Γιος λιμενικού ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα – Πώς έγινε το δυστύχημα15:03Δήλωση του Νίκου Δένδια για το δυστύχημα στη Ρόδο14:49Βραζιλία: Νέος τραυματισμός για τον Νεϊμάρ14:35Σοκ στη Νίκαια: 20χρονος ασελγούσε στα ανίψια του, 2 και 4 ετών, μαζί με τον σύντροφό του14:21Μαρούσι: Βρέθηκε οχιά μέσα σε κτήριο14:07ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή 14 κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις πρότεινε ο εισαγγελέας13:53Πάτρα: Άγνωστος έριξε κροτίδα μέσα σε σχολείο – Τραυματίας ένας 12χρονος μαθητής13:39Σαλαμίνα: Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε η 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της13:25Ταυτοποιήθηκε 37χρονος για απειλητικό μήνυμα εναντίον του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών13:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο