LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 02 Δεκεμβρίου 2022 20:05 | Ανανέωση: 02 Δεκεμβρίου 2022 20:20

Ρωσικό πετρέλαιο: Πλαφόν στα 60 δολάρια από την ΕΕ - Έκανε πίσω η Πολωνία

Πότε αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι δήλωσε ο πρέσβης της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος.

AP - πετρελαιοπηγή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σήμερα σε συμφωνία για ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολάρια ανά βαρέλι του ρωσικού πετρέλαιου, που μεταφέρεται δια θαλάσσης, μετά την στήριξη της Πολωνίας, που ήταν η τελευταία χώρα μέλος η οποία είχε αντιρρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την επίσημη έγκριση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Βαρσοβία είχε αντισταθεί στο προτεινόμενο επίπεδο καθώς εξέτασε έναν μηχανισμό προσαρμογής για να διατηρήσει το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή αγοράς. Είχε πιέσει σε διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας το ανώτατο όριο να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο για να συμπιέσει τα έσοδα της Ρωσίας και να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η Βαρσοβία στηρίζει τη συμφωνία της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό διατήρησης του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Το ανώτατο όριο τιμών, μια ιδέα των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7), στοχεύει στη μείωση των ρωσικών εσόδων από την πώληση πετρελαίου, αποτρέποντας παράλληλα την άνοδο των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου.

Ένας εκπρόσωπος της Τσεχίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις των χωρών της ΕΕ, είπε ότι ξεκίνησε τη γραπτή διαδικασία ώστε οι 27 χώρες της ΕΕ να δώσουν επισήμως το πράσινο φως για τη συμφωνία, μετά την έγκριση της Πολωνίας. Λεπτομέρειες της συμφωνίας πρόκειται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας. «Θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν με ανάρτηση στο Twitter, προσθέτοντας ότι το ανώτατο όριο θα είναι «ρυθμιζόμενο με την πάροδο του χρόνου» για να αντιδρά στις εξελίξεις της αγοράς.

AP - Πετρελαιοπηγή

Το ανώτατο όριο τιμών της G7 θα επιτρέψει σε χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο δια θαλάσσης, αλλά θα απαγορεύσει σε ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν αυτό πωλείται σε τιμές κάτω από το πλαφόν. Επειδή οι πιο σημαντικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες εδρεύουν στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκολέψει πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τα νέα ότι η ΕΕ «ενώνεται» για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου και είπε ότι αυτό αναμένεται να περιορίσει τα ρωσικά έσοδα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής της Ρωσίας αντέδρασε λέγοντας η ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την ίδια της την ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η αρχική πρόταση της G7 την περασμένη εβδομάδα ήταν για ανώτατο όριο τιμής στα 65-70 δολάρια ανά βαρέλι χωρίς μηχανισμό προσαρμογής. Δεδομένου ότι το ρωσικό αργό πετρέλαιο (Urals) εμπορεύεται σε τιμές ήδη χαμηλότερες, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία πίεζαν για χαμηλότερη τιμή. Η τιμή διαπραγμάτευσης του ρώσικου αργού ανερχόταν στα 67 δολάρια το βαρέλι σήμερα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν διαμάχες επί μέρες για τις λεπτομέρειες του μέτρου με ορισμένες χώρες να προσθέτουν όρους στη συμφωνία - όπως ότι το ανώτατο όριο τιμών θα αναθεωρηθεί στα μέσα Ιανουαρίου και έκτοτε θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες, σύμφωνα με διπλωμάτες και ένα έγγραφο της ΕΕ που περιήλθε σε γνώση του Reuters χθες, Πέμπτη.

Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι «μεταβατική περίοδος» 45 ημερών θα ισχύει για τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και θα εκφορτωθεί στον τελικό προορισμό του έως τις 19 Ιανουαρίου 2023.

Ειδήσεις σήμερα:

“Κιβωτός του Κόσμου”: Ο εκνευρισμός της πρεσβυτέρας και η έρευνα για κακουργήματα (βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Μητέρα και γιαγιά έδερναν και βασάνιζαν 8χρονη!

Κορονοϊός - Κρήτη: Νεογνό εσπευσμένα στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Αύριο καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους η πρόσθετη ενίσχυση των 250 ευρώΣήμερα 10:08 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτηση του.

Τζουμέρκα: Άνδρες της ΕΜΑΚ μεταφέρουν τρόφιμα με διασωστική λέμβο σε αποκλεισμένο χωριό (βίντεο)Σήμερα 10:25 | Ειδήσεις

Η επιχείρηση έγινε μέσω του ποταμού Αράχθου, καθώς το χωριό είναι αποκλεισμένο οδικώς, λόγω πτώσης βράχων.

Λάρισα: Οι αγρότες αποφασίζουν για μπλόκα σε Πανελλαδική ΣύσκεψηΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου Θεσσαλικού μπλόκου στην Ε.Ο. στη Λάρισα τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Θεσσαλονίκη: Μαθήτριες Γυμνασίου εντοπίστηκαν σε κατάσταση οξείας μέθης στην ΚαλαμαριάΣήμερα 15:07 | Ειδήσεις

Εντοπίστηκαν από περαστικούς και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Ιπποκράτειο. Η μια εξ αυτών, πού ήταν σε ημιλυπόθημη κατάσταση, παρέμεινε για νοσηλεία

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για την εξαφάνιση τριών ανηλίκων 13-14 ετών15:56Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:42Λασίθι: Διάσωση 35 μεταναστών, νότια της Ιεράπετρας15:28Θεσσαλονίκη: Μαθήτριες Γυμνασίου εντοπίστηκαν σε κατάσταση οξείας μέθης στην Καλαμαριά15:14ΟΗΕ: Το Αφγανιστάν χρειάζεται 129 εκατ. δολάρια για την ανάκαμψη σεισμόπληκτων περιοχών - Μειώνονται οι δωρεές14:59Αλβανία: Φονική κακοκαιρία με καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες14:44Κρήτη: Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων14:30UNICEF: Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώνονται κάθε ημέρα στη Γάζα μετά την εκεχειρία14:15Καλαμάτα: Παιδάκια 3 και 4 ετών εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν μόνα τους στο δρόμο14:01Αιγάλεω: Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός διωκόμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές της Ελβετίας13:46F1 – Λας Βέγκας: Ακυρώθηκαν Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι13:32Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε διοικητή της Χαμάς στη Γάζα13:18Τραγικό δυστύχημα στη Καβάλα: 85χρονος βρέθηκε στο κενό της πολυκατοικίας13:04Αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη: Οδηγός κινούνταν ανάποδα σε μονοδρόμους για να γλυτώσει έλεγχο12:50Το σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, επιμένει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ12:36Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν σταθμό θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας στην περιφέρεια της Μόσχας12:22Θεσσαλονίκη: 20χρονος οδηγούσε χωρίς δίπλωμα12:08NBA: Ήττα για τους Μπακς χωρίς τον Αντετοκούνμπο11:53ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 28 Νοεμβρίου11:39Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις ανηλίκων για απόπειρα ληστείας και επικίνδυνη σωματική βλάβη11:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο