LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 02 Δεκεμβρίου 2022 17:04 | Ανανέωση: 02 Δεκεμβρίου 2022 18:03

Τσαβούσογλου: Τα σύνορα της Ευρώπης στον νότο δεν ξεκινούν από την Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι, στη Ρώμη για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Λιβύη.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Μιλώντας στο 8ο Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «η Τουρκία συμβάλλει πραγματικά σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, πρόκειται για μία απίστευτα μεγάλη συνεισφορά. Τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν από την Ελλάδα στο νότο», δήλωσε επίσης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο 8ο φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για την περιοχή της Μεσογείου, τον ισλαμικό κόσμο, την Αφρική και όλους εμάς».

«Ηταν δική μας απόφαση να διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο, ειδικά μετά το πραξικόπημα. Δεν λέμε ότι αυτό είναι σωστό ή λάθος, ήταν πάντως δική μας απόφαση. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο κόσμος αλλάζει, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες πραγματικότητες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλά διαφορετικά εμπόδια, υπάρχουν ενώπιόν μας ευκαιρίες, επειδή καμία χώρα μόνη της ή κανένας οργανισμός δεν μπορεί να τα πολεμήσει όλα αυτά μόνος του. Φυσικά, οι κρίσεις φέρνουν μαζί τους αυτές τις ευκαιρίες. Υπό αυτή την έννοια, προσπαθούμε πραγματικά να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε.

Επομένως, όταν αξιολογούμε τις τρέχουσες συνθήκες, η περιοχή μας, ειδικά αυτή η περιοχή, χρειάζεται καλές σχέσεις. Πρέπει να δημιουργηθούν καλές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου», ανέφερε.

Απευθύνουμε έκκληση για ίση κατανομή στην ανατολική Μεσόγειο

«Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποτρέψουμε τη σύγκρουση συμφερόντων ως Τουρκία; Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μία ίση κατανομή. Γιατί λοιπόν η Τουρκία ανέλαβε δράση; Επειδή, από την άλλη πλευρά, όλα τα άλλα κράτη της ανατολικής Μεσογείου δημιούργησαν πλατφόρμες, απέκλεισαν την Τουρκία, την αγνόησαν, την παραμέλησαν και μαζί αγνόησαν και τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ εδώ. Εδώ απευθύνουμε έκκληση για ισότιμη κατανομή. Φυσικά, κι οι πολίτες της ‘τδβκ’ πιστεύουν στην ίση κατανομή. Αν κοιτάξετε τους χάρτες, άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, προσπαθούν πραγματικά να μην αφήσουν τίποτα στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Τώρα δραστηριοποιούμαστε στο πεδίο και έχουμε κάνει μια καταχώρηση στον ΟΗΕ σχετικά με τη δική μας υφαλοκρηπίδα. Στη συνέχεια απευθύναμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους. Είπαμε, ας συναντηθούμε και ας συζητήσουμε πώς να γίνει η ίση κατανομή εδώ. Η Τουρκία είναι έτοιμη για αυτό, πάντα υποστηρίζαμε διπλωματικές λύσεις και διάλογο», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Αμμόχωστος - Βαρώσια - Κύπρος - κατεχόμενα

«Ταυτόχρονα, προσπαθούμε συνεχώς να επιλύσουμε τις διαφορές μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσω ειρηνικών μεθόδων και διπλωματίας. Αλλά φυσικά, το ταγκό χρειάζεται δύο. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την ίδια άποψη και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να υποστηρίξουν τη δίκαιη κατανομή. Όταν μιλάτε, συμφωνούν μαζί σας, λένε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αλλά όταν πρόκειται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, λένε αργότερα. Εάν εξετάσετε τις προτάσεις της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ εδώ, θα δείτε ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτες. Μπορεί να είναι μέσω ενός μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να είναι μέσω μιας κοινοπραξίας. Δεν χρειάζεται καν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό σημαίνει το εξής: Εάν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, η ‘τδβκ’ θα πρέπει να αναγνωριστεί», είπε ο Τσαβούσογλου

Δεν συναντήθηκαν Τσαβούσογλου - Σούκρι

Δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου και του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σούκρι στο πλαίσιο της συνόδου Μed Dialogues στη Ρώμη.

Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη σύνοδο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε κίνηση/ληφθεί πρωτοβουλία για συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο πριν από 2 ημέρες για ‘πιθανή’ συνέχεια επαφών μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου μετά τη συνάντηση Ερντογάν και Σίσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

ερντογαν - καταρ

Τσαβούσογλου και Ταγιάνι συζήτησαν για τη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι, στη Ρώμη για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Λιβύη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Λιβύη καθώς και για την οικονομική συνεργασία και την αμυντική βιομηχανία» στην ιταλική πρωτεύουσα. Ο Τούρκος υπουργός βρίσκεται στην Ιταλία για να συμμετάσχει στην 8ο Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT, η συνάντηση διήρκεσε περίπου μισή ώρα και ο Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Ταγιάνι για τη νέα του θέση.

Ο υπουργός Τσαβούσογλου μετέφερε επίσης τα συλλυπητήριά του για την κατολίσθηση στην Ίσκια και εξέφρασε τη λύπη του που πυρπολήθηκε αυτοκίνητο Ιταλού διπλωμάτη σήμερα στην Ελλάδα.

Ο Ταγιάνι δήλωσε τα συγχαρητήριά του στην Τουρκία για τη Συμφωνία Σιτηρών της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά η Ουκρανία και η Λιβύη, ενώ συζητήθηκε επίσης η συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Ταγιάνι πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή συνεδρίασης επιχειρηματικού συμβουλίου μεταξύ των δύο χωρών το 2023.

Ειδήσεις σήμερα:

Δένδιας - Χάκα για την ΑΟΖ και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

Τροχαίο - Ημαθία: Συνελήφθη ο οδηγός που παρέσυρε την 14χρονη

Κάνιε Γουέστ: Το Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό του


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία “Μπάρμπαρα” - Κυριακή: πυκνή χιονόπτωση και “βουτιά” της θερμοκρασίαςΧθες 16:27 | Ειδήσεις

Επιδείνωση των συνθηκών και στην Αττική προβλέπει η ΕΜΥ. Που και πότε θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα, με χιόνια και σε πεδινές περιοχές. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Ο Χαρδαλιάς στο αεροπλανοφόρο “George H.W. Bush” στον Φαληρικό Όρμο (εικόνες)Σήμερα 06:50 | Ειδήσεις

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροπλανοφόρου και για το εύρος των αποστολών που είναι ικανό να αναλάβει.

Αυστραλία: Νεκρή 16χρονη από επίθεση καρχαρίαΣήμερα 06:20 | Ειδήσεις

Φρικτό τέλος είχε ένα ανήλικο κορίτσι όταν δέχθηκε επίθεση από καρχαρία. Πώς συνέβη η τραγωδία.

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι (βίντεο)Χθες 21:58 | Ειδήσεις

Η ανακοίνωση των Αμερικανών αξιωματούχων για το κινεζικό μπαλόνι, που προκάλεσε ακόμα και κλείσιμο αεροδρομίων. Τα βίντεο με τη ρίψη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αυστραλία: Νεκρή 16χρονη από επίθεση καρχαρία07:07Ο Χαρδαλιάς στο αεροπλανοφόρο “George H.W. Bush” στον Φαληρικό Όρμο (εικόνες)06:52Σεισμός στη Χιλή06:37Σημεία για rapid test δωρεάν την Κυριακή06:23Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” - Κυριακή: πυκνή χιονόπτωση και “βουτιά” της θερμοκρασίας06:08Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: “επί ποδός” οι Αρχές για την επέλαση του χιονιά23:59Τζένιφερ Άνιστον και Τζούλια Ρόμπερτς συμπρωταγωνίστριες σε νέα ταινία23:46Άρης: “Σκούρα” τα πράγματα για τον Πάρντιου23:35Μαγνησία: τον βρήκε απανθρακωμένο ο αδερφός του στο κρεβάτι του23:24Μηνιγγίωμα εγκεφάλου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται23:11Amalin: Ρομανί κουζίνα στο πρώτο εστιατόριο Ρομά (εικόνες)22:57Τσαβούσογλου: στο Αιγαίο κάνουμε τα απαραίτητα βήματα εναντίον αυτών που εποφθαλμιούν στα δικαιώματα μας22:44Κακοκαιρία ΗΠΑ: Έως – 78 βαθμοί Κελσίου η θερμοκρασία (εικόνες)22:30Αντιτρομοκρατική: η απόρρητη έκθεση για την ακροδεξιά στην Ελλάδα22:17Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι (βίντεο)22:03Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Ο ΔΕΔΔΗΕ για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος21:49Basket League: Ο Άρης έβαλε... φρένο στην ΑΕΚ21:35“Qatar Gate” - Δημητρακόπουλος: η Καϊλή υπέστη “βασανιστήρια” στη φυλακή21:22Ιωνικός: Νίκη “χρυσάφι” κόντρα στον Άρη 21:08Κίσσαβος: μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό ατόμων20:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο