LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 01 Δεκεμβρίου 2022 20:19

Τσούνης σε Δένδια: Οι ΗΠΑ εκτιμούν την Ελλάδα ως βασικό εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ

Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ είχε ο υπουργός Εξωτερικών. Μήνυμα Δένδια κατά του αναθεωρητισμού από το υπουργικό συμβούλιο του ΟΑΣΕ. 

Δένδιας - Τσούνης
Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Είχαν μια «εποικοδομητική συζήτηση για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση με το κ. Δένδια για να συζητήσουμε την πρόοδο στη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και τους κοινούς μας στόχους για την προώθηση της ευημερίας και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής», ανέφερε από την πλευρά του σε ανάρτησή του στο twitter ο Αμερικανός πρέσβης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ιδιαιτέρως την Ελλάδα ως βασικό εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».

Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο 

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στο 29ο υπουργικό συμβούλιο του ΟΑΣΕ στο Λοτζ της Πολωνίας. Όπως σημείωσε, η φετινή υπουργική σύνοδος πραγματοποιείται υπό τη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν η Ρωσία είχε επιλέξει να κάνει το αυτονόητο, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι ο σκληρός πυρήνας της προβλεψιμότητας στις διεθνείς σχέσεις. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς μας συστήματος. Και μόνο ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να μας καθοδηγήσει προκειμένου να βγούμε από την παρούσα κρίση ασφαλείας».

Νίκος Δένδιας - Σύνοδος ΥΠΕΞ ΟΑΣΕ

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι ένα θέμα καίριας σημασίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι οι θεμελιώδεις αρχές και είναι αδιαπραγμάτευτες», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι αρχές αυτές «δεν εξαρτώνται από τις ξεχωριστές αξίες ή το ιστορικό υπόβαθρο που μπορεί να έχει μια χώρα ή από το αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεσμευτεί για την προώθηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε. «Λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα από ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και ο ΟΑΣΕ έχει ρόλο να παίξει». «Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της ΕΕ, όπως αυτές εκφράζονται στη δήλωσή της», σημείωσε ο κ. Δένδιας και κατέληξε λέγοντας πως η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στην τρέχουσα και στην επερχόμενη προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτό το δύσκολο έργο.

"Καταδίκη κάθε αναθεωρητισμού από οπουδήποτε και αν προέρχεται"

«Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το περιβάλλον ασφάλειας, τόσο σε Ευρω-Ατλαντικό πλαίσιο, όσο και σε Ευρω-Ασιατικό πλαίσιο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συμμετοχής του στην 29η Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Πολωνία, σημειώνοντας πως αυτό είναι το «καθοριστικό, το διαφοροποιό στοιχείο αυτού του Οργανισμού».

Νίκος Δένδιας - Σύνοδος ΥΠΕΞ ΟΑΣΕ

Όπως ανέφερε είχε τέσσερις διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν, «χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα συχνές επαφές, παρότι μας συνδέει μαζί τους η μακρά παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

«Κοινή γραμμή όλων των τοποθετήσεών μου, τόσο στην Υπουργική Σύνοδο, όσο και στις διμερείς επαφές, ήταν οι πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων ανεξαρτήτως των κρατών, και, κυρίως, η καταδίκη κάθε αναθεωρητισμού από οπουδήποτε και αν προέρχεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

“Κιβωτός του Κόσμου”: Νέα καταγγελία από ανήλικο για ασέλγεια από ηγετικό στέλεχος

Δίκη Κλοντιάνας Τσέλο: Η ποινή στην εικαστικό που πυροβόλησε τον πατέρα του παιδιού της

HIV: Εθνικό Μητρώο ασθενών και χορήγηση αντιρετροϊκών

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Χθες 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΧθες 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Χθες 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριέςΣήμερα 07:10 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο