LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 01 Δεκεμβρίου 2022 09:29

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: ποιοι δεν θα την γυρίσουν πίσω

Δεύτερη ευκαιρία για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που πιάστηκαν στα "δίχτυα της ΑΑΔΕ". Τι αλλάζει στα κριτήρια για τις θέσεις απασχόλησης. Σε ΚΥΑ προβλέπεται και παράταση για τις πληρωμές.

Λεφτά - ευρω - ελληνική σημαια

Σωσίβιο για τουλάχιστον από τις μισές από τις περίπου 20.000 επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν ειδοποιητήριο για την επιστροφή των κεφαλαίων που έλαβαν στο πλαίσιο των επτά κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής δίνει κοινή υπουργική απόφαση Σταϊκούρα, Σκυλακάκη, Βεσυρόπουλου, Γεωργιάδη και Τσακίρη.

Η απόφαση αλλάζει προς το ευνοϊκότερο τα κριτήρια διατήρησης των θέσεων απασχόλησης, τα οποία αν δεν τηρούνταν σήμαινε την απαίτηση επιστροφής του συνόλου των κεφαλαίων που ελήφθησαν.

Μετά από διασταύρωση στοιχείων, η ΑΑΔΕ έστειλε στις αρχές Νοεμβρίου επιστολές σε περίπου 20.000 επιχειρήσεις ζητώντας τους επιστροφή κεφαλαίων και μάλιστα με τόκο, με το συνολικό απαιτούμενο ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναγνώριζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών το αποτέλεσμα ήταν οριακό, με προσλήψεις οι οποίες έγιναν (σχήμα λόγου) Δευτέρα αντί για την προηγούμενη Παρασκευή και μονάδες εργασίας 4,9 αντί για 5.

Σε αυτό το μέτωπο παρεμβαίνει η κοινή υπουργική απόφαση. Ορίζει για τον πρώτο κύκλο ότι «εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο κατά μία μονάδα και άνω από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 31η Μαρτίου 2020 θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, ενώ εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο κατά λιγότερο από μία μονάδα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 31η Μαρτίου 2020 θεωρείται ότι τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων».

Αντίστοιχες προσαρμογές γίνονται και για τους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, με την ανάλογη προσαρμογή των χρονικών σημείων όπου κρίνονται οι όροι διατήρησης του αριθμού εργαζομένων.

Πληρωμές και διαγραφές

Στην απόφαση προβλέπεται και παράταση της προθεσμίας επιστροφής των αρχεωστήτως καταβληθέντων ποσών, για όσους ακόμα και μετά την ευνοϊκή προσαρμογή των όρων διατήρησης των θέσεων εργασίας δεν περνούν τις «εξετάσεις» για άλλες παραβάσεις και θα πρέπει τελικά να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έλαβαν. Ορίζεται ότι για τα ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, η προθεσμία καταβολής παρατείνεται ως την 31η Ιανουαρίου 2023.

Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.

Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης. Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

Όπως αναφέρει το Euro2day.gr, εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης η παράταση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και εφαρμόζεται το άρθρο 6 του ν. 4978/2022 (Κ.Ε.Δ.Ε.) επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, από 1 Δεκεμβρίου 2022.

Ειδήσεις σήμερα:

Missing Alert: που βρέθηκε η 15χρονη αγνοούμενη

ΗΠΑ: Αμβλωση σε 10χρονη προκαλεί εισαγγελική παρέμβαση

Μουντιάλ 2022 - Πέμπτη: οι μεταδόσεις σε ΑΝΤ1, ANT1+ και Antenna.gr

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Ρωσία δεν θα μετάσχει στις συνομιλίες που θα έχει ο Ζελένσκι στην Τουρκία08:34Παταγονία: Τουρίστες νεκροί σε χιονοθύελλα08:20Ο Ρομπίνιο παραμένει στη φυλακή και ο γιός του ετοιμάζεται για την Εσπανιόλ08:05Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ανακούφιση στους Μπακς μετά τον τραυματισμό του07:51Ευρώπη: Οι πιο επικίνδυνες χώρες για οδήγηση – η θέση της Ελλάδας07:37Ιαπωνία: Φωτιά σε κατοικημένη περιοχή προκάλεσε ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια 07:22Χριστίνα Ωνάση: Η τεράστια περιουσία, οι 4 γάμοι και το τραγικό τέλος07:08Καισαριανή: Καφετέρια τυλίχτηκε στις φλόγες06:55ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία: Συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια και την αγορά F-3506:41Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Νοεμβρίου06:27Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την Κάρτα Αναπηρίας - Δωρεάν οι μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς23:59Μουντιάλ 2026: «Κρύο» φινάλε με «λευκή» ισοπαλία κόντρα στη Λευκορωσία για την Εθνική Ομάδα23:45Φάρσαλα: Ετοιμάζονται για μπλόκα οι αγρότες – Την Κυριακή η πανελλαδική σύσκεψη23:33Λίβανος: Τουλάχιστον 13 νεκροί εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος23:20Αγρίνιο: Σφοδρή πλαγιομετωπική σύγκρουση ΙΧ – Τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί (βίντεο)23:06Ιωάννινα: Κεραυνός τρύπησε σκεπή τριώροφης πολυκατοικίας22:52Λευκός Οίκος: Επενδύσεις 1 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ υποσχέθηκε ο Μπιν Σαλμάν – Πρόθυμος να αναγνωρίσει το Ισραήλ22:38Ηγουμενίτσα: Πλάτανος έπεσε σε επιχείρηση εξαιτίας των σφοδρών ανέμων (βίντεο)22:24Τουρκία: Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν σταμάτησε λόγω αμερικανικού LNG22:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο