LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2022 15:42

Νέες μέθοδοι αρθροπλαστικής γόνατος και ώμου

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την βελτίωση της αντιμετώπισης των εν λόγω προβλημάτων και τον σχεδιασμό της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί βάσει των χαρακτηριστικών κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

HHG - Βερναρδάκης

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην αρθροπλαστική καθώς οι νέες χειρουργικές τεχνικές επιτρέπουν τον ακριβέστερο σχεδιασμό των επεμβάσεων, προφέροντας μεγάλη ασφάλεια στους ασθενείς.

Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που μειώνει τη νοσηρότητα, τις επιπλοκές και τη διάρκεια της νοσηλείας, ιδανική για όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα σε ένα τμήμα του γονάτου. Δεν απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, οπότε η απόφαση για την επιλογή του είδους της επέμβασης γίνεται κατόπιν συζήτησης με τον χειρουργό.

«Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν διαταράσσει την εμβιομηχανική του γονάτου. Η διατήρηση των έσω και έξω πλάγιων, του πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού συνδέσμου και του έξω μηνίσκου, όπως επίσης και η διατήρηση του μη φθαρμένου τμήματος του γονάτου, η εξαιρετική σταθερότητα και κινητικότητα της άρθρωσης μετά την επέμβαση, οδηγούν σε ταχύτερη ανάρρωση και προσφέρουν μετέπειτα εξαιρετική ποιότητα ζωής.

Ελαχιστοποιεί επίσης τον μετεγχειρητικό πόνο, χαρίζει καλύτερη σταθερότητα, ενώ οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή μπορούν να ανέβουν σκαλοπάτια ευκολότερα από όσους υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος», επισημαίνει ο κ. Βασίλειος Βερναρδάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής - Κλινική Χειρουργικής Ελάχιστης Επεμβατικότητας (ΜΙS) στο Metropolitan General.

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική μπορεί να γίνει είτε με ρομποτική είτε με custom made τεχνική, που σημαίνει ότι γίνεται προεγχειρητικός σχεδιασμός με αξονική τομογραφία και κατασκευάζονται εξατομικευμένοι οδηγοί για οστεοτομίες ακριβείας.

«Η αρθροπλαστική Oxford Uni knee έχει εξελιχθεί τα τελευταία 40 χρόνια και γι' αυτό παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για αυτήν, ιδίως μετά την εισαγωγή χειρουργικών τεχνικών που ελαχιστοποιούν το χειρουργικό τραύμα. Σήμερα, θεωρείται από τις πλέον κατάλληλες επεμβάσεις διαχείρισης της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας του έσω διαμερίσματος. Η μέθοδος ανταγωνίζεται την έκβαση των ολικών αντικαταστάσεων γόνατος, με τα εξαιρετικά μακροπρόθεσμα κλινικά αποτελέσματά της να υποστηρίζονται από πολυκεντρικές κλινικές μελέτες», εξηγεί ο ιατρός.

Μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ολική αρθροπλαστική ενώ οι αναθεωρήσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι μια πολύπλοκη υπόθεση. Στατιστικά, πάνω από το 95% των μονοδιαμερισματικών αρθροπλαστικών γόνατος είναι λειτουργικές ακόμα και 10 χρόνια μετά την επέμβαση και πάνω από το 98% των ασθενών είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που προσφέρει.

Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου: Πρόκειται για μία σχετικά νέα μέθοδο, διεθνώς διαδεδομένη, ολικής αντικατάστασης της άρθρωσης του ώμου, η οποία διαφέρει από την κλασική αρθροπλαστική ως προς το σχεδιασμό, έχει «ανάποδο» σχήμα, γι’ αυτό και ονομάζεται ανάστροφη αρθροπλαστική.

Απευθύνεται σε ασθενείς με συσσωρευμένα προβλήματα στον ώμο, τα οποία είτε δεν αντιμετωπίστηκαν την κατάλληλη χρονική στιγμή είτε αντιμετωπίστηκαν ανεπαρκώς. Πρόκειται λοιπόν για ώμους αρκετά επώδυνους και δύσκαμπτους, συμπτώματα τα οποία πολλές φορές επιδεινώνονται σε ακραίο βαθμό καθιστώντας δύσκολη την καθημερινότητα και επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής.

Με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται καλύτερη και ανώδυνη κίνηση σε περιπτώσεις στις οποίες δεν θα λειτουργούσε καμία άλλη κλασική χειρουργική τεχνική.

Η εφαρμογή της μεθόδου ενδείκνυται σε:

  • Βαριά αρθρίτιδα με ανεπάρκεια ή ρήξη των τενόντων του ώμου
  • Σύνθετα κατάγματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με άλλο τρόπο
  • Αντικατάσταση - αναθεώρηση αρθροπλαστικής ώμου μετά από επιπλοκές ή αποτυχία
  • Ηλικιωμένους ασθενείς με εκτεταμένες ρήξεις τενοντίου πετάλου με περιορισμένη και επώδυνη κίνηση του ώμου.
«Πρόκειται για μία μέθοδο με αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες, η οποία όταν εκτελεστεί σωστά στον κατάλληλο ασθενή έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η νοσηλεία διαρκεί μία με δύο ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας ελέγχεται ο μετεγχειρητικός πόνος και σχεδιάζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Τις πρώτες 2-3 εβδομάδες ο ασθενής αναπαύει το χέρι του σε ένα φάκελο ανάρτησης, τον οποίο αφαιρεί για την προσωπική του υγιεινή καθώς και για τη φυσικοθεραπεία.
HHG - Βερναρδάκης

Στη συνέχεια, ο φάκελος αφαιρείται οριστικά και ακολουθεί ένα πιο εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για περίπου 6 εβδομάδες. Πολύ σύντομα μετά το χειρουργείο ο ασθενής απολαμβάνει έναν ανώδυνο και λειτουργικό ώμο», καταλήγει ο κ. Βερναρδάκης.

Η μέθοδος της ανάστροφης αρθροπλαστικής διενεργείται σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό - Χειρουργό Ώμου, κ. Γεώργιο Φλεβαράκη, συνεργάτη της Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Metropolitan General.

 

Ειδήσεις σήμερα:

“Κιβωτός του Κόσμου”: Νέα καταγγελία από ανήλικο για ασέλγεια από ηγετικό στέλεχος

Μουντιάλ 2022 - Πέμπτη: οι μεταδόσεις σε ΑΝΤ1, ANT1+ και Antenna.gr

Κακοκαιρία “Ariel”: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για 7 περιοχές - Έπεσαν βράχοι στην Εθνική Οδό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠτώση Φάντομ – Κηδεία Ευστάθιου Τσιτλακίδη: Η τελευταία πράξη του δράματοςΣήμερα 08:41 | Ειδήσεις

Βαρύ το κλίμα στον Έβρο, όπου τελείται η εξόδιος ακολουθία του σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πέλλα: Διευθυντής σχολείου σκοτώθηκε μπροστά στους μαθητέςΣήμερα 11:05 | Τοπικά Νέα

Ανείπωτη τραγωδία με φορτηγό να παρασέρνει τον διευθυντή μπροστά στα μάτια των παιδιών.

Γλυκά Νερά - Πατέρας Καρολάιν: Η Λυδία αλλάζει επώνυμο, βάσει νόμου (βίντεο)Σήμερα 11:19 | Ειδήσεις

Τι αποκάλυψε στην εκπομπή “Το Πρωινό” ο Ντέιβιντ Κράους. Ποιό επίθετο θα δοθεί στο κορίτσι. Πως συνδέονται οι εξελίξεις με την επιστροφή της μητέρας της Καρολάιν, χωρίς την μικρή Λυδία, στην Ελλάδα. 

ΗΠΑ: Θρίλερ με κινέζικο “κατασκοπευτικό μπαλκόνι” πάνω από στρατιωτικές βάσεις (εικόνες)Σήμερα 08:01 | Ειδήσεις

Εντοπίστηκε «ύποπτο κινεζικό αερόστατο» επιτήρησης πάνω από τις ΗΠΑ και και τον Καναδά. Τι λέει το αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το μνημόσυνο, οι 250 καλεσμένοι και το σπίτι του Παύλου (βίντεο)12:30Βέροια: Επίθεση σε αστυνομικούς με βαριοπούλα 12:16Πτώση Φάντομ – Κηδεία Ευστάθιου Τσιτλακίδη: Η τελευταία πράξη του δράματος12:03Παναθηναϊκός: “σύλλογος μεγάλος” από το...1908!11:51Οικονόμου για καλλιτέχνες: Θα βρεθούν οι λύσεις που πρέπει 11:38Γλυκά Νερά - Πατέρας Καρολάιν: Η Λυδία αλλάζει επώνυμο, βάσει νόμου (βίντεο)11:26Πέλλα: Διευθυντής σχολείου σκοτώθηκε μπροστά στους μαθητές11:13“Πατρινό Καρναβάλι για πάντα”: Ο Τάσος Μαραγκός στο “Πρωινό” για την απαγόρευση του τραγουδιού11:00Εξωδικαστικός μηχανισμός – Σταϊκούρας : Η ρύθμιση χρεών τριπλασιάστηκε σε 4 μήνες10:46Φωτιά στη Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες διαμέρισμα από μαγειρικό σκεύος10:33Κακοκαιρία – Ήπειρος: Χιόνια, αλυσίδες και κλειστά σχολεία10:19Στέιτ Ντιπάρτμεντ για F-16 στην Τουρκία: Και το Κογκρέσο έχει λόγο για την πώληση10:06Μπακς: 50άρα ο Αντετοκούνμπο και νίκη09:53Market Pass – Παπαθανάσης: Στον επόμενο μήνα το ποσό που δεν θα δαπανηθεί09:39Θερμοκρασία: Πού σημειώθηκε η χαμηλότερη09:26“Ενώπιος Ενωπίω”: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς για τα Harrods, το εμβόλιο, τον πατέρα του και το μεγάλο του όνειρο (βίντεο)09:12Βούλα: Τροχαίο ατύχημα με σχολικό λεωφορείο08:57Το δίκτυο French Tech στην Αθήνα είναι γεγονός 08:44ΗΠΑ: Θρίλερ με κινέζικο “κατασκοπευτικό μπαλκόνι” πάνω από στρατιωτικές βάσεις (εικόνες)08:30Έστειλε κάνναβη με...courier στην Κύπρο08:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο