LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2022 12:18

Έλληνες εξωτερικού: Eγγραφή στο ΕΜΕπ και μέσω προξενείων

Η υπηρεσία απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό και διαθέτουν ΑΦΜ. Αναλυτικά η διαδικασία.

Υπουργείο Εξωτερικών
Τη δυνατότητα να δηλώνουν μέσω των έμμισθων προξενικών αρχών τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) έχουν εφεξής οι Έλληνες πολίτες που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, αναφέρουν σε κοινό δελτίο Tύπου τους τα υπουργεία Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και αν δεν διαθέτουν κωδικούς web banking σε ελληνική τράπεζα ή αριθμό κινητού σε ελληνικό πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, μπορούν:

  • να εκδίδουν εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις,
  • να χρησιμοποιούν το Gov.gr Wallet, καθώς και
  • να έχουν πρόσβαση σε όσες ψηφιακές υπηρεσίες απαιτούν δεύτερο επίπεδο αυθεντικοποίησης, με την αποστολή κωδικού μιας χρήσης (OTP - One Time Password).

Η υπηρεσία απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό και διαθέτουν ΑΦΜ. Είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξωτερικών και υλοποιήθηκε με ενέργειες της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Η διαδικασία δήλωσης και επαλήθευσης ολοκληρώνεται με μία και μόνο επίσκεψη του ενδιαφερόμενου πολίτη στην προξενική αρχή του τόπου κατοικίας του. Κάθε πολίτης μπορεί να δηλώσει στο ΕΜΕπ έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, η επαλήθευση του οποίου μπορεί να πραγματοποιηθεί με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους:

  • μέσω διασταύρωσης του αριθμού κινητού που έχει δηλωθεί από τον πολίτη για τη χρήση web banking
  • μέσω διασταύρωσης του αριθμού κινητού από τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, στο δίκτυο του οποίου υπάγεται ο αριθμός (για ελληνικό κινητό)
  • με άπαξ αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή Προξενική Αρχή.

Το ΕΜΕπ σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και τηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η παραγωγική του λειτουργία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 με σκοπό:

  • αφενός τη δημιουργία ενός κεντρικού, μοναδικού, σημείου καταχώρισης επικαιροποιημένων στοιχείων επικοινωνίας των φυσικών προσώπων και
  • αφετέρου την ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω ισχυρής ταυτοποίησης με την αποστολή κωδικού μιας χρήσης (OTP - One Time Password) στο επιβεβαιωμένο κινητό που έχει καταχωριστεί για τον πολίτη στο ΕΜΕπ.

Κατ' επιλογή του πολίτη, στο ΕΜΕπ καταχωρίζεται το σύνολο ή μέρος των εξής στοιχείων:

  1. Αριθμός κινητού τηλεφώνου (Ελλάδος ή εξωτερικού)
  2. Αριθμός σταθερού τηλεφώνου
  3. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), στην οποία ο πολίτης επιθυμεί να λαμβάνει δημόσια έγγραφα, διοικητικές πράξεις και κάθε είδους ενημερώσεις/ειδοποιήσεις από τους φορείς του Δημοσίου
  4. Ταχυδρομική διεύθυνση συνήθους διαμονής στην οποία ο πολίτης επιθυμεί να λαμβάνει δημόσια έγγραφα, διοικητικές πράξεις και κάθε είδους ενημερώσεις/ειδοποιήσεις από τους φορείς του Δημοσίου
  5. Ταχυδρομική διεύθυνση επικοινωνίας, εφόσον αυτή διαφέρει από τη διεύθυνση συνήθους διαμονής.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο