LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Νοεμβρίου 2022 11:32

Κατώτατος μισθός - Τριετίες: Στον “πάγο” θα παραμείνουν το 2023

Τι προβλέπει ο νόμος και τι φωτογραφίζει η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού. Γιατί πλέον οι ελπίδες πέφτουν στις κλαδικές συμβάσεις. Ξεκινούν διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο του 2023.

υπάλληλοι γραφείου

Δεν αναμένεται να αυξηθούν οι αμοιβές όσων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, επειδή είχαν ήδη κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών κατά τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς η διατήρηση της ανεργίας σε διψήφιο ποσοστό δεν ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη νόμου για τις τριετίες.

Έτσι, κι ενώ οι μισθωτοί φαίνεται πως είναι αυτοί που πληρώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό την αύξηση του κόστους ζωής, αφού η ενεργειακή κρίση έχει άμεση επίδραση στην αγοραστική τους δύναμη και αρνητικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, η «μάχη των μισθών» το 2023 αναμένεται να περιοριστεί στο πεδίο του κατώτατου μισθού, με τον στόχο να παραμένει στα 751 ευρώ, ήτοι στα επίπεδα προ δημοσιονομικής κρίσης.

Υπάρχει βέβαια πάντα, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, η δυνατότητα σύναψης κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, για την αύξηση των μισθών που είναι πάνω από τα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα ο κατώτατος μισθός, ήτοι τα 713 ευρώ μεικτά, όμως οι προβλέψεις για σημαντικά υψηλό ποσοστό πληθωρισμού και το νέο έτος, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για πραγματικές αυξήσεις στο εισόδημα.

Το γεγονός περιγράφεται και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το νέο έτος, καθώς οι προβλέψεις είναι σαφείς: ο δείκτης τιμών καταναλωτή το 2023 εκτιμάται σε 5% (από 9,9% το 2022) και το ποσοστό ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κατά μέσο όρο κάτω από 12,7% (από 12,6% φέτος).

Από την 1η Ιανουαρίου άλλωστε, αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που βάσει του χρονοδιαγράμματος, θα εφαρμοστεί από τον Μάιο του 2023 κι εφεξής. Η διαδικασία παραμένει βέβαια η ίδια, με την ενεργοποίηση της σχετικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, την πρόσκληση στους εμπλεκόμενους φορείς των κοινωνικών εταίρων, την υποβολή των σχετικών υπομνημάτων και από φορείς και ινστιτούτα και την τελική απόφαση να λαμβάνεται από το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4093 (δεύτερο μνημόνιο) πάγωσαν οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10%, υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού. Ωστόσο δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά. Και αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό, ο οποίος καταβάλλεται ως «μοναδιαία αξία», χωρίς να προσμετρώνται σε αυτόν τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Έτσι, από την 1η Μαΐου 2022 και εφεξής, μετά και την τελευταία αύξηση στον κατώτατο μισθό, εάν κάποιος που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές, το 2012 είχε συμπληρώσει έως και 3 χρόνια προϋπηρεσία, λαμβάνει πλέον 713 ευρώ. Εάν, το 2012, η προϋπηρεσία του ήταν από 3 έως 6 χρόνια, τότε πλέον λαμβάνει μισθό 784,3 ευρώ, εάν, πάντα το 2012, είχε προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια, τότε ο μισθός του έχει διαμορφωθεί στα 855,6 ευρώ και, τέλος, εάν είχε προϋπηρεσία άνω των 9 ετών, ο μισθός του είναι στα 926,9 ευρώ.

Αν και στις αρχές του 2022, και πριν η ενεργειακή κρίση χτυπήσει την πόρτα των ελληνικών νοικοκυριών, είχαν αρχίσει να διαφαίνονται οι προϋποθέσεις για «ξεπάγωμα» των τριετιών για τους κατώτατους μισθούς, πλέον, το μέγεθος των συνεπειών της στην εγχώρια οικονομία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι κυρίως οι χαμηλόμισθοι έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση στα εισοδήματά τους.

Πηγή: euro2day

Ειδήσεις σήμερα:

Μουντιάλ 2022: οι μεταδόσεις της Τρίτης σε ΑΝΤ1, ANT1+ και Antenna.gr

Γοργοπόταμος: η έκρηξη που σκόρπισε θάνατο και πανικό

Συμμορία ανηλίκων έκανε πάνω απο 50 κλοπές


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαScope Ratings: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας και αναβάθμισε τις προοπτικές τουΣήμερα 08:23 | Ειδήσεις

Ο γερμανικός οίκος ήταν ο πρώτος που είχε δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον Αύγουστο του 2023.

Μητσοτάκης για γιορτή Πολεμικής Αεροπορίας: Σήμερα τα ελληνικά φτερά είναι ισχυρότερα από ποτέΣήμερα 11:26 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Πάτρα: Σύλληψη καθηγητή μετά από καταγγελία μαθήτριας για πορνογραφία ανηλίκωνΣήμερα 08:40 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικοί προέβησαν σε έρευνα στο σπίτι του και κατέσχεσαν σκληρούς δίσκους και τον υπολογιστή του. Ο ίδιος φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.

Τραγωδία στην Ραφήνα: Μητέρα και γιος εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τουςΣήμερα 09:00 | Ειδήσεις

Η αστυνομία και ο ιατροδικαστής εξετάζουν προσεκτικά όλα τα στοιχεία, προκειμένου να διαπιστώσουν την αιτία και τον ακριβή χρόνο θανάτου των δύο ανθρώπων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: Τον τρόμο έζησε 15χρονος - Προσπάθησαν να του αποσπάσουν το πατίνι με την απειλή μαχαιριού13:00Συνάντηση Μητσοτάκη με μαραθωνδρόμους εν όψει του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου12:46Γαλλία: Συλλήψεις μετά τα επεισόδια σε συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ 12:32Η Τουρκία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου – Τον κατηγορεί για γενοκτονία12:18Ολυμπιακός: Μέχρι το 2029 στο "λιμάνι" ο Κοστίνια12:03Μητσοτάκης για γιορτή Πολεμικής Αεροπορίας: Σήμερα τα ελληνικά φτερά είναι ισχυρότερα από ποτέ11:50Αχαΐα: Μαθητής Γυμνασίου έκανε χρήση ναρκωτικών μέσα στο σχολείο και κατέληξε στο νοσοκομείο11:35Καταυλισμοί Ρομά: Σε εφαρμογή το σχέδιο 24ωρης αστυνόμευσης – Τι προβλέπει11:22Πάτρα: Σύλληψη καθηγητή μετά από καταγγελία μαθήτριας για πορνογραφία ανηλίκων11:08Τροχαίο στα Χανιά: Αυτοκίνητο ανετράπη στην Λεωφόρο Σούδας10:55Στράτος Διονυσίου: ο άρχοντας του λαϊκού τραγουδιού10:41Ενισχύονται τα δρομολόγια του μετρό λόγω του 42ου Μαραθωνίου της Αθήνας10:28Super League: Απαγόρευση μετακίνησης των φιλάθλων του Πανσερραϊκού στην Λιβαδειά από την ΕΛ.ΑΣ10:14Κρεμλίνο: Ο Λαβρόφ θα παραμείνει στην θέση του 10:01Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών09:47Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στην Αττική09:34Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ – Τι γιορτάζουμε στις 8 Νοεμβρίου09:20Τραγωδία στην Ραφήνα: Μητέρα και γιος εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους09:07Κρήτη: Νέες αφίξεις μεταναστών στα νότια του νησιού08:53Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα Σάββατο 8 Νοεμβρίου08:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο