LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2022 23:50 | Ανανέωση: 28 Νοεμβρίου 2022 23:59

Μητσοτάκης στο LSE: Πιθανή η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα - Εφικτή η αυτοδυναμία στις εκλογές

Ο Πρωθυπουργός στο London School of Economics για τις εκλογές, τα ελληνοτουρκικά, τις πρακολουθήσεις και το μεταναστευτικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Λονδίνο - Morgan Stanley

«Εκτιμώ ότι είναι εφικτή η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, άποψη μου είναι ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που παίρνει γρήγορα αποφάσεις και έχω αποδείξει πως μονοκομματική κυβέρνηση δεν αποκλείει την συμμετοχή στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο και απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με την άκρα δεξιά.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εφικτή την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα , και όπως είπε, διαπιστώνει πρόοδο στο εν λόγω ζήτημα, ωστόσο, δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί δημοσίως, κατά τη συζήτηση, που είχε με τον επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics, Kevin Featherstone. «Είναι πιθανό να εξευρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση, μπορεί να γίνει η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ταυτόχρονα να ληφθούν υπ όψιν οι προβληματισμοί του Βρετανικού Μουσείου. Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει momentum, συνειδητά μιλώ για επανένωση των Γλυπτών και όχι για επιστροφή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι απειλές από την Τουρκία και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, είναι απαράδεκτες. Έχουμε καταστήσει σαφές πως είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα δεχθούμε παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ούτε θα δεχθούμε τετελεσμένα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς από τον Kevin Featherstone για τη στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι σημαντικό πως η Ελλάδα έπεισε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι δεν διακυβεύεται μόνον η θωράκιση της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά η συνολική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επέμεινε πως «η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η οποία μπορεί να επιλυθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, αρκεί να επιδείξει η Τουρκία καλή θέληση. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό εξωθώντας, όπως είπε χαρακτηριστικά απελπισμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζεται έως σήμερα, έχουμε καλέσει την Τουρκία να επιστρέψει στο πνεύμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας του 2016» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως στο φόντο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέρχεται γεωπολιτικά πιο ενωμένη, ωστόσο επανέλαβε πως στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης αναζητείται ακόμα «μία ισχυρότερη ευρωπαϊκή απάντηση έναντι του ρωσικού εκβιασμού» και υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει καταθέσει εγκαίρως στον ευρωπαϊκό διάλογο την πρόταση της για την επιβολή πλαφόν στην διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. «Έχουμε κάνει πρόοδο και σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε, εξάλλου, των μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, «έχουμε πλέον την ιδιοκτησία των σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που προωθούμε», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι αγορές επικροτούν τις επιλογές της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, συμπληρώνοντας ότι το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης στην χώρα θα είναι τριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός διέψευσε ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα κάνει push backs στο Αιγαίο αναφέρθηκε στη δημιουργία σύγχρονων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου και επιτέθηκε σε μερίδα ξένων μμε τα οποία τόνισε δεν είναι αντικειμενικά επικαλούμενος το περιστατικό του Αυγούστου με τους 38 μετανάστες στον Έβρο όπου τελικά, όπως είπε, δεν υπήρχε νεκρό κοριτσάκι παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές.

Σε ερώτηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως παρότι νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό του ευρωβουλευτή τότε Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί εξ ου και παραιτήθηκαν στελέχη της κυβέρνησης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ Μητσοτάκης έκανε την διάκριση ανάμεσα στις νόμιμες επισυνδέσεις και την λειτουργία των κακόβουλων και παράνομων λογισμικών και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο που εισάγει η κυβέρνηση προστίθενται φίλτρα όπως η έγκριση από τον πρόεδρο της Βουλής.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει την χρήση και εμπορία παράνομων λογισμικών» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως «είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι παράνομο λογισμικό λειτουργούσε στην χώρα πριν έρθει η ΝΔ στην εξουσία».


Ειδήσεις σήμερα:

Προσφυγικά: Νεκρός από φωτιά σε ισόγειο χώρο

Κορονοϊός - σχολεία: “Τέλος” στα σενάρια για επιστροφή της μάσκας

Επίδομα θέρμανσης: Έως τις 21 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζιΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Που και πότε θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους τα έντονα δαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γαλλία: Άντρας απειλεί να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο