LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /LifeΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2022 09:35

Θεσσαλονίκη - Revenge porn: καταδικάστηκε άνδρας που εκβίαζε την πρώην σύντροφό του

Τι ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος στο δικαστήριο και γιατί ελήφθη η απόφαση αυτή.

Revenge Porn - Πορνογραφικό υλικό πρώην συντρόφου

Τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και χρηματική ποινή 9.000 ευρώ επιβλήθηκε σε άνδρα στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παραβίαση προσωπικών δεδομένων της πρώην συντρόφου του, είχε διαρρεύσει φωτογραφίες revenge porn.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, όταν η γυναίκα έλαβε σε μήνυμα στον λογαριασμό της στο Facebook από άγνωστο προφίλ τον Αύγουστο του 2017, τέσσερις προσωπικές της φωτογραφίες, με τον αποστολέα να την απειλεί πως θα διαρρεύσουν, εάν δεν συνευρεθεί μαζί του ερωτικά.

Σύμφωνα με την ίδια, επρόκειτο για υλικό το οποίο κατείχε ο κατηγορούμενος πρώην σύντροφός της, με τον οποίο είχε διακόψει τη σχέση το 2015.

Σε κατάσταση σοκ η νεαρή κοπέλα μετά το περιστατικό, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί με τον κατηγορούμενο, ώστε να τον ρωτήσει εάν κρύβεται ο ίδιος πίσω από το άγνωστο προφίλ, αλλά και να του θυμίσει πως της είχε αναφέρει ότι είχε σβήσει τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Ο κατηγορούμενος τότε το αρνήθηκε και της είχε απαντήσει αρχικά πως «ίσως επειδή έκανα φορμάτ στο λάπτοπ και τις είχα εκεί μέσα, της πήραν από το κατάστημα».

Το θύμα προχώρησε άμεσα σε καταγγελία στην αστυνομία αλλά και σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να εντοπίσει το πρόσωπο που χρησιμοποιούσε τον άγνωστο λογαριασμό και της έστειλε τις προσωπικές της φωτογραφίες.

Στην κατάθεσή του, ο κατηγορούμενος παρουσίασε μία εντελώς διαφορετική ιστορία, καθώς ισχυρίστηκε ότι τον Δεκέμβριο του 2014, μπήκαν κλέφτες στο σπίτι του πατέρα του, οι οποίοι άρπαξαν τραπεζικές κάρτες, ρολόγια και χρυσαφικά, αλλά μεταξύ αυτών και μια ασημί φωτογραφική κάμερα μάρκας Olympus, που υπήρχαν κι εκεί οι προσωπικές φωτογραφίες του θύματος. Ωστόσο, ο ίδιος δεν μοιράστηκε ποτέ το περιστατικό με την γυναίκα, παρόλο που εκείνο το διάστημα διατηρούσαν σχέση.

Η νεαρή κοπέλα βέβαια, αντέκρουσε το συγκεκριμένο επιχείρημα καθώς το φωτογραφικό υλικό είναι από το 2015, κάτι το οποίο διαπίστωσε από το διαφορετικό χρώμα των μαλλιών της.

«Η κοινωνία πλέον δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές»

Η δικηγόρος του θύματος, Άρτεμις Διαλυνά, ανέφερε ότι πρόκειται για μια δίκαιη και πρωτοποριακή απόφαση, δεδομένου ότι ενώ το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος τα στοιχεία, καταδικάστηκε με κάθε αυστηρότητα. «Μέσω της συγκεκριμένης απόφασης, ικανοποιήθηκε το περί δικαίου αίσθημα αλλά και ανακουφίστηκε η ίδια η εντολέας μας, η οποία για χρόνια ολόκληρα ταλαιπωρούταν στην ιδέα ότι θα μπορούσε κάποιος να έχει δει αυτές τις φωτογραφίες και φοβόταν ακόμη και την σκιά της.

Τέτοια φαινόμενα είναι κατάπτυστα, δεν μπορεί κανείς να εκμεταλλεύεται τα συναισθήματα και την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο εκάστοτε σύντροφος και να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες οι οποίες είναι καταστροφικές τόσο για την ψυχική υγεία αλλά και για το οικονομικό, κοινωνικό, επαγγελματικό μέλλον του ανθρώπου. Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές από την κοινωνία».

«Ας ελπίσουμε πως αυτή η απόφαση θα φτάσει στα αυτιά όλων των δραστών»

Παράλληλα, ο Νάσος Διαλυνάς, δικηγόρος της γυναίκας, τόνισε πως τα δικαστήρια απέδειξαν ότι είναι ευαίσθητα στο θέμα του revenge porn και στην προβολή των προσωπικών δεδομένων, και στην συγκεκριμένη περίπτωση μιας νέας κοπέλας. «Σεβάστηκαν απόλυτα τα συνταγματικά δικαιώματα με μία αυστηρή απόφαση, η οποία εκτός του έχει ως στόχο να τιμωρήσει και να σωφρονίσει τον δράστη, στέλνει και ένα μήνυμα ότι η ελληνική κοινωνία και δικαιοσύνη τίθενται απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές με αυστηρότητα και με συνέπεια στην προστασία των ανθρώπων και των δικαιωμάτων αυτών. Στο δικαστήριο τηρήθηκε μία διαδικασία αναλυτικότατη και απεφάνθη σεβόμενο τα δικαιώματα και του ατόμου που επλήγη αλλά και του ίδιου του κατηγορουμένου. Ας ελπίσουμε ότι το μήνυμα αυτό θα φτάσει στα αυτιά όλων των επόμενων δραστών ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα».

Πηγή: thesstoday.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Δομή ΑμεΑ στην Θεσσαλονίκη: “Βροχή” οι καταγγελίες για θανάτους και βασανιστήρια (βίντεο)

Μουντιάλ 2022: Οι μεταδόσεις της Δευτέρας σε ΑΝΤ1 και ANT1+

Κολωνός: Ο 5χρονος δίνει “μάχη για την ζωή” του - Συνελήφθη ο πατέρας του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕλληνοτουρκικά: Εισβολή οπλισμένων τουρκικών F-16 στο Αιγαίο και σκληρές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφηΣήμερα 21:25 | Ειδήσεις

Μια εκ των αερομαχιών, οδήγησε σε εμπλοκή τουρκικού μαχητικού, που υποχρεώθηκε σε άτακτη φυγή προς τα τουρκικά παράλια.

Πλατύκαμπος Λάρισας: Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με όχημα της αστυνομίας (εικόνες)Σήμερα 19:56 | Ειδήσεις

Η κλούβα της αστυνομίας βρισκόταν στο σημείο για τα μπλόκα των αγροτών. Το ασθενοφόρο μετέφερε δύο ασθενείς.

Τάσος Τέλλογλου στον ΑΝΤ1: Γιατί δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Α. Λυκουρέντζου από την ΚυβέρνησηΣήμερα 20:26 | Ειδήσεις

Κυβερνητικές πηγές βεβαιώνουν στον ΑΝΤ1 οτι η ευθύνη βρίσκεται στον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αργησε με την επεξεργασία του αρχείου.

Πλεύρης στον ΑΝΤ1: Να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφοςΣήμερα 19:39 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπουργός για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού προηγουμένως παραδέχθηκε ότι «έχουνε πολιτική ευθύνη για τα όσα έγιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρώμη - Φοντάνα ντι Τρέβι: Με εισιτήριο η επίσκεψη από τον Φεβρουάριο23:59Σέρρες: Σύλληψη 62χρονου καθηγητή για σεξουαλική επίθεση σε μαθήτρια23:44Απάντηση με... προπόνηση για τον Ολυμπιακό 23:30Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου23:16Πτολεμαϊδα: Πώς ο σκύλος “Bongo”… “ξετρύπωσε” σημαντική ποσότητα ναρκωτικών σε κτήμα 60χρονου23:02Νέα πρόκληση Μιτσκόσκι: Για μένα το όνομα “Μακεδονία” είναι ιερό22:48Σοβαρό τροχαίο στην Εύβοια: ΙΧ βγήκε εκτός δρόμου και κατέληξε σε χωράφι (εικόνες)22:47Ελλάδα – Αρμενία: Υπεγράφη σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας22:33Παρέμβαση ΥΠΑΑΤ για γεωργούς που δεν έλαβαν τη βασική ενίσχυση λόγω εκκρεμοτήτων στο Κτηματολόγιο22:19Ελληνοτουρκικά: Εισβολή οπλισμένων τουρκικών F-16 στο Αιγαίο και σκληρές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη22:05Παναθηναϊκός: "Μέσα" για το ματς με τον ΠΑΟΚ, Σφιντέρσκι, Τουμπά – Πρόλαβε τη θλάση ο Πάντοβιτς21:51Υπόθεση "Πελικό" στη Γερμανία: Ένοχος άνδρας που νάρκωνε και κατέγραφε τον βιασμό της συζύγου του21:37Πούτιν: Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο στην Ουκρανία21:23Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει τα Παιδικά Χωριά SOS21:09Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:55Τάσος Τέλλογλου στον ΑΝΤ1: Γιατί δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Α. Λυκουρέντζου από την Κυβέρνηση20:41Ant1 Sports: Μεθυσμένη… πολιτεία η Νέα Φιλαδέλφεια20:27Πλατύκαμπος Λάρισας: Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με όχημα της αστυνομίας (εικόνες)20:13Πλεύρης στον ΑΝΤ1: Να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφος20:03Χριστουγεννιάτικο Δέντρο: η ιστορία του και τα έθιμα στην Ελλάδα19:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο