LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 25 Νοεμβρίου 2022 13:22

Τι προκαλεί την υπογλυκαιμία και πώς εκδηλώνεται;

Γράφει ο Ιμπραχήμ Ταράουνε, Παθολόγος- Διαβητολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Διαβητολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σοκολάτα - σοκολατάκια

Που οφείλεται η υπογλυκαιμία;

Η υπογλυκαιμία οφείλεται στην ελάττωση του σακχάρου του αίματος σε επίπεδα που προκαλούν εκδήλωση συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως, όταν η τιμή της γλυκόζης είναι <70mg. Ο κάθε οργανισμός, όμως, ανταποκρίνεται διαφορετικά στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου, με αποτέλεσμα ένα άτομο να εμφανίζει συμπτώματα σε τιμές υψηλότερες ή χαμηλότερες.

Η υπογλυκαιμία εκδηλώνεται και σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και βρίσκονται υπό αγωγή.

Τα αίτια της υπογλυκαιμίας μπορεί να είναι:

 • υπέρβαση της δόσης της λαμβανόμενης ινσουλίνης ή των αντιδιαβητικών δισκίων
 • καθυστέρηση της λήψης γεύματος
 • λόγω έντονης σωματικής άσκησης 

Υπάρχουν και αίτια υπογλυκαιμίας που δεν οφείλονται στο διαβήτη:

 • Υπογλυκαιμία κατά την περίοδο της νηστείας ή δίαιτας
 • Υπογλυκαιμία λόγω έκκρισης από διάφορους όγκους όπως ινσουλίνωμα ή ηπάτωμα
 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
 • Κατάχρηση αλκοόλ 

Πώς προκαλείται η υπογλυκαιμία;

Η υπογλυκαιμία προκαλείται από τους εξής δύο μηχανισμούς:

 • Από την μειωμένη γλυκόζη στο αίμα
 • Από την αυξημένη απομάκρυνση της γλυκόζης από το αίμα λόγω της αυξημένης κατανάλωσης της στον οργανισμό.

Μειωμένη παροχή γλυκόζης στον οργανισμό παρατηρείται σε χρόνιο υποσιτισμό, κακή απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο, παθήσεις του ήπατος (όπως χρόνια ηπατίτιδα ή κίρρωση του ήπατος), καθώς και σε καταστάσεις που προκαλούν μειωμένη σύνθεση γλυκόζης. Υπογλυκαιμία συχνά παρατηρείται σε έντονη σωματική άσκηση ή σε βαριά χειρωνακτική εργασία. 

Ο υπερινσουλινισμός συνηθέστερα οφείλεται σε υπερβολική χορήγηση ινσουλίνης σε διαβητικά άτομα και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία της υπογλυκαιμίας. Ο υπερινσουλινισμός όμως, μπορεί να οφείλεται και σε αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης, είτε από όγκους του παγκρέατος, είτε από όγκους διαφόρων άλλων οργάνων που παράγουν ουσίες που μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης, όπως το ινσουλίνωμα. 

Συμπτώματα υπογλυκαιμίας

Η γλυκόζη αποτελεί την κύρια και μοναδική πηγή ενεργείας των νευρικών κυττάρων και έτσι ένα μεγάλο μέρος των συμπτωμάτων της οφείλεται στη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. 

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διακριθούν σε οξέα, υποξέα και χρόνια.

Στα οξέα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

 • Εφίδρωση
 • Αίσθημα πείνας
 • Άγχος
 • Μουδιάσματα των δακτύλων
 • Διαταραχές από την όραση (τα οποία συνήθως παρουσιάζονται σε άτομα που κάνουν παραπάνω ινσουλίνη). 

Ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να μπορεί να διακρίνει εύκολα τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, ώστε να τα αντιμετωπίζει έγκαιρα.

Τα υποξέα συμπτώματα είναι λιγότερο χαρακτηριστικά. Συνήθως, ο διαβητικός έχει υπνηλία και ελάττωση της ικανότητας για αυτόματες αντιδράσεις, ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να έχει και εκδηλώσεις κακής συμπεριφοράς τις οποίες το άτομο δεν κατανοεί. Στα υποξέα συμπτώματα περιλαμβάνεται και η κακή ψυχολογία, καθώς και η ανικανότητα χειρισμού ατομικών υποθέσεων.

Τα χρόνια συμπτώματα συνήθως παρουσιάζονται σε άτομα που πάσχουν από όγκους που εκκρίνουν ινσουλίνη. Αυτά κάποιες φορές είναι ύπουλα, υπάρχουν χρονίως χωρίς να είναι πολύ έντονα και συχνά γίνεται διάγνωση δύσκολα και ίσως καθυστερημένα.

Στα χρόνια συμπτώματα της υπογλυκαιμίας παρατηρούμε αργή προοδευτική διανοητική έκπτωση, η οποία πολλές φορές μοιάζει με στοιχεία ψυχοπάθειας η οποία ίσως καταλήξει σε εγκεφαλική άνοια. 

Αντιμετώπιση υπογλυκαιμίας

Η αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας αφορά στο αίτιο που την προκαλεί, οπότε ανάλογη είναι και η θεραπεία της.

Συνήθως όμως αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση γλυκόζης, είτε υπό τη μορφή της ενδοφλέβιας χορήγησης είτε στις πιο ελαφριές περιπτώσεις με την κατανάλωση ζάχαρης ή φρούτου. 

Πρόληψη

Ο πιο κάλος τρόπος πρόληψης των υπογλυκαιμιών είναι ο συχνός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου, αλλά και η σωστή προετοιμασία για την αντιμετώπισή.

Ο συχνός έλεγχος του σακχάρου είναι απαραίτητος, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν μεγάλη απώλεια βάρους ή είναι σε πρόγραμμα εντατικής ινσουλινοθεραπείας και έχουν αυστηρούς στόχους ρύθμισης ή ασκούνται πολύ έντονα και συχνά.

Το σωστό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης είναι καταλυτικός παράγοντας της πρόληψης και ρύθμισης του σάκχαρού.

Η προσαρμογη της κατάλληλης διατροφής και της δόσης της ινσουλίνης ή των δισκίων, ειδικά τις ημέρες που στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται έντονη σωματική άσκηση, ενώ είναι σημαντική η συνεννόηση του ασθενούς με τον γιατρό του. 

HHG - ΤΑΡΑΟΥΝΕ


*Άρθρο του Ιμπραχήμ Ταράουνε, Παθολόγου - Διαβητολόγου, Αναπληρωτή Διευθυντή Διαβητολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣκυλακάκης: Δεν θα κάνουμε προεκλογική διαχείριση της οικονομίαςΣήμερα 09:10 | Ειδήσεις

«Ανοιχτό παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης, με προτεραιότητα στους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Σπάρτη: 5χρονο κορίτσι πέθανε ξαφνικάΣήμερα 09:46 | Ειδήσεις

Το άτυχο κοριτσάκι μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο νοσοκομείο, όπου όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν στην ζωή. Αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια θανάτου του παιδιού.

Ρέθυμνο: Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμό και μαχαίρωμα σε μπαρΣήμερα 08:29 | Τοπικά Νέα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε νεαρό ο οποίος του επιτέθηκε με μαχαίρι.

Κολωνός – βιασμός 12χρονης: Η μητέρα της ξεκίνησε απεργία πείνας στη φυλακήΣήμερα 07:22 | Ειδήσεις

Η προσφυγή της για αποφυλάκιση απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τους δικαστές. Τι δήλωσε ο δικηγόρος της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καρκίνος του τραχήλου: Πρόληψη και παράγοντες κινδύνου 13:22Πακιστάν: Μαθητές πνίγηκαν μετά από ανατροπή σκάφους σε λίμνη13:08Ηράκλειο: Φωτιά σε ξενοδοχείο12:54Μητσοτάκης από Ιαπωνία: Ελπίζουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις12:40“Παγιδευμένοι”: Τα νέα επεισόδια “κόβουν την ανάσα” (εικόνες)12:26Περού: Νεκροί από πτώση λεωφορείου σε γκρεμό12:13Θάνατος στο Πολυλίμνιο: Ένοχος ο δασάρχης, αθώος ο Διευθυντής Δασών11:59Κηφισιά: 16χρονος έκανε ληστείες υπό την απειλή μαχαιριού11:44Θεσσαλονίκη: Δείτε καρέ – καρέ τσαντάκια να επιτίθεται σε γυναίκα (βίντεο)11:30Δωρεά οργάνων - Γιάννενα: Ματαιώθηκε η προσγείωση αεροπλάνου με γιατρούς11:16Ζώδια: Οι προβλέψεις της Κυριακής11:03Κακοκαιρία - Ξάνθη: το “έστρωσε” στα ορεινά (εικόνες)10:50Πακιστάν: Δεκάδες νεκροί από πτώση φλεγόμενου λεωφορείου σε χαράδρα10:36Κατέρρευσε μετά τον χορό - Πέθανε στα χέρια της γυναίκας του10:23Νέα Ζηλανδία - κακοκαιρία: Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων10:09Σπάρτη: 5χρονο κορίτσι πέθανε ξαφνικά09:56Μητσοτάκης: Επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία09:43Σκυλακάκης: Δεν θα κάνουμε προεκλογική διαχείριση της οικονομίας09:29Θεσσαλονίκη: σκύλος ξαναβρίσκει τον ιδιοκτήτη του μετά από 5 χρόνια (βίντεο)09:14ΗΣΑΠ: Στάση εργασίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο09:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο