LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 22 Νοεμβρίου 2022 17:27 | Ανανέωση: 22 Νοεμβρίου 2022 18:03

Υπεγράφη νέα συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου (εικόνες)

Ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στο Κάιρο Δένδιας και Παναγιωτόπουλος. Τι προβλέπει η νέα συμφωνία.

Υπογραφή Συμφωνίας - Ελλάδα - Αίγυπτος - Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης - Ihab Nasr
Υπεγράφη, πριν από λίγο, η νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου με την οποία τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών, και ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.

Μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Αθήνα και Κάιρο προχώρησαν πριν από λίγο και στην υπογραφή της νέας διακρατικής συμφωνίας ("Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης") σε ειδική τελετή.

Νίκος Δένδιας - υπογραφή συμφωνίας - Ελλάδα - Αίγυπτος

Υπογραφή Συμφωνίας - Ελλάδα - Αίγυπτος - Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης - Ihab Nasr

«Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Υπογραφή Συμφωνίας - Ελλάδα - Αίγυπτος - Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης - Ihab Nasr

«Οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου (…) Θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στο σεβασμό, και τις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου.

Ενδεικτικές του θερμού κλίματος που επικρατεί μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, ήταν οι δηλώσεις των αξιωματούχων των δύο χωρών.

Νίκος Δένδιας - υπογραφή συμφωνίας - Ελλάδα - Αίγυπτος
«Η συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα επίσης το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας.

«Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταδικάζουμε κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα», πρόσθεσε.

Νίκος Δένδιας - υπογραφή συμφωνίας - Ελλάδα - Αίγυπτος

«Είναι πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Αμοιβαίος σεβασμός, σεβασμός στις αξίες κάθε χώρας. Η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι.

«Είναι ακόμα ένα βήμα στη στενή συνεργασία των δύο χωρών. Οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου (…) Θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στο σεβασμό, και τις σχέσεις καλής γειτονίας» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Αιγύπτου, Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκρι.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιός Δυτικού Νείλου: Ακόμη 1 θάνατος στη χώρα μας

“Κιβωτός του Κόσμου”: Νέες καταγγελίες στον ΑΝΤ1 - Ποια πρόσωπα μπαίνουν στο ΔΣ της ΜΚΟ

Τροχαίο: Οδηγός παρέσυρε 21χρονη και την εγκατέλειψε αιμόφυρτη (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤρίκαλα: 18χρονος κάλεσε την αστυνομία και ομολόγησε ότι σκότωσε τη μητέρα τουΣήμερα 13:43 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 18χρονος έπνιξε τη μητέρα του με μια πετσέτα.

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που μετέφερε ψυγείο με περιπολικό - Ξεσπά ο πατέρας της Κυριακής ΓρίβαΣήμερα 13:15 | Ειδήσεις

Viral έγινε το βίντεο με περιπολικό να μεταφέρει ένα ψυγείο. Μετά τον σάλο, ο οδηγός αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ξεσπά μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα.

Τρίκαλα - Μητροκτόνος: Το είχα σκεφθεί από παλιά να την σκοτώσωΣήμερα 14:37 | Ειδήσεις

Ο 18χρονος κάλεσε την αστυνομία και ομολόγησε ο ίδιος ότι δολοφόνησε τη μητέρα του.

ΕΛΑΣ για Βανδή: "Οι συνάδελφοι έπραξαν ως όφειλαν"Σήμερα 13:39 | Ειδήσεις

Σάλος έχει προκαλέσει ένα βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, το οποίο δείχνει τη Δέσποινα Βανδή να μπαίνει σε περιπολικό μετά από βλάβη που υπέστη το αυτοκίνητό της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βουλή: Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η άρση ασυλίας της Ζ.Κωνσταντοπούλου για συμμετοχή της σε αγροτικά μπλόκα16:13Άνοιξε η πλατφόρμα για φορείς παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης16:03Ρωσία: Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι δυσχεραίνει τη διαδικασία για μια ειρηνευτική συμφωνία15:53Γάζα: Πέντε στοιχεία για το σημείο διέλευσης της Ράφα15:43Σερβία: Πέθανε ο καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου πρώην στρατηγός Πάβκοβιτς15:33Κως: Συνελήφθη για βιασμό υπάλληλος ξενοδοχείου μετά από καταγγελία Βρετανίδας τουρίστριας15:23Ο πατέρας της Κ. Γρίβα στις "Αποκαλύψεις": Η Κυριακή ήταν απλά μια κοπελίτσα που πήγε και ζήτησε φοβισμένη βοήθεια, δεν είναι η Βανδή15:13Κρεμλίνο: Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την συνάντηση Τραμπ - Πούτιν15:03Μητσοτάκης – Εγκαίνια του νέου Ωνάσειου Νοσοκομείου: Κάνουμε μια τεράστια μεταρρύθμιση που απαιτεί χρόνο και υπομονή14:53Τρίκαλα - Μητροκτόνος: Το είχα σκεφθεί από παλιά να την σκοτώσω14:43ΕΛΑΣ για Βανδή: "Οι συνάδελφοι έπραξαν ως όφειλαν" 14:33Γαλλία: Ο Σαρκοζί θα παραμείνει στην φυλακή για τουλάχιστον τρεις βδομάδες14:23Για το καλύτερο δυνατό στην Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός14:13Θλίψη στην ελληνική ροκ: Πέθανε ο Γιώργος Ψωμόπουλος, ο μάνατζερ των Magic De Spell14:03Euroleague: Επιστροφή στο Ισραήλ13:53Τρίκαλα: 18χρονος κάλεσε την αστυνομία και ομολόγησε ότι σκότωσε τη μητέρα του13:43Ένσταση αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη13:40Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που μετέφερε ψυγείο με περιπολικό - Ξεσπά ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα13:30Σλοβενία – Med 9: Οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ ζητούν την αποδέσμευση της βοήθειας για τη Γάζα13:20Νικολά Σαρκοζί: Χέρι - χέρι με την Κάρλα Μπρούνι οδηγήθηκε στις φυλακές (βίντεο)13:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο