LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Νοεμβρίου 2022 11:02 | Ανανέωση: 20 Νοεμβρίου 2022 12:42

Τουρκία - “Γαμψό ξίφος”: Αντίποινα με βομβαρδισμούς σε Συρία και βόρειο Ιράκ (εικόνες)

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν το Κομπάνι τη νύχτα. Η εντολή Ερντογάν και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την επιχείρηση.

Ερντογάν - Ακάρ - Hurriyet
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης «Γαμψό ξίφος» στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, περιοχές οι οποίες θεωρεί ότι «χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις από Κούρδους τρομοκράτες».

Την εντολή για το χτύπημα την έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας από Ινδονησία. 

Όπως μεταδόθηκε, πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη Μαλάτια καθώς και από το Ντιγιάρμπακιρ, ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το Μπάτμαν υποστήριξαν επίσης την επιχείρηση. 

«Τα αεροπλάνα απογειώθηκαν από τις βάσεις τους, η αεροπορική επιχείρηση ξεκίνησε», επεσήμανε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η επιχείρηση διεξάγεται «με βάση τα νόμιμα δικαιώματα άμυνας όπως προβλέπονται στο Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία στην πηγή της», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Χουλουσί Ακάρ

Στη διάρκεια της νύκτας το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε στο Twitter: «Η ώρα του λογαριασμού έχει φτάσει! Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους», αναφερόμενο στην επίθεση που σημειώθηκε στις 13 Νοεμβρίου στη λεωφόρο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Από αυτή σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 81.

«Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», συμπλήρωσε το υπουργείο σε δεύτερη ανάρτηση, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τους στόχους που επλήγησαν. 

Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στη Συρία και σύμφωνα με την Άγκυρα συνδέεται με το PKK.

Σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ),  οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο θέσεις των ΣΔΔ στις επαρχίες Χαλέπι (βόρεια) και Χασάκα (βορειοανατολικά), κυρίως στην πόλη Κομπάνι, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία.

Χουλουσί Ακάρ

«Το Κομπάνι, η πόλη που νίκησε το Ισλαμικό Κράτος, είναι στόχος βομβαρδισμών από την τουρκική αεροπορία και τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής», δήλωσε ο Φαρχάντ Σάμι, εκπρόσωπος των ΣΔΔ, βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι. Ο ίδιος είχε διαψεύσει κατηγορηματικά πως οι Κούρδοι βρίσκονταν πίσω από τη βομβιστική ενέργεια στην Ιστικλάλ.

Έγιναν πάνω από είκοσι πλήγματα του τουρκικού στρατού στις δύο επαρχίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία. Οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι μέλη των ΣΔΔ και έξι Σύροι στρατιωτικοί, κατά την ίδια πηγή. Οι κουρδικές οργανώσεις δεν ανακοινώνουν τις απώλειες στις τάξεις τους.

Όμως ο κ. Σάμι επιβεβαίωσε ότι έγιναν επίσης τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον εγκαταστάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στη Ράκα και στη Χασάκα (βορειοανατολικά) και στο Χαλέπι (βόρεια), κάνοντας λόγο για νεκρούς και τραυματίες. 

Ο ηγέτης των ΣΔΔ Μαζλούμ Άμπντι καταδίκασε τους «επιθετικούς και βάρβαρους» τουρκικούς βομβαρδισμούς. «Ο τουρκικός βομβαρδισμός στις περιοχές μας απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Δεν ωφελεί κανέναν. Θα κάνουμε το παν για να αποφευχθεί μείζων καταστροφή. Αν ξεσπάσει πόλεμος θα τρωθεί όλος ο κόσμος», τόνισε μέσω Twitter.

Η συριακή κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι έγιναν βομβαρδισμοί.

Χουλουσί Ακάρ

«Μια νύχτα ξαφνικά…Ώρα λογαριασμών…», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Από την πλευρά του ο Ομέρ Τσελίκ έγραψε: «Η φράση ‘μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά’ είναι η έκφραση αποφασιστικότητας του Προέδρου μας. Αυτή η επιχείρηση που διεξάγεται σε μεγάλη κλίμακα και με υψηλή ικανότητα, δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα απαντήσουν σε αυτούς που στρέφουν το βλέμμα τους στη χώρα μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Μιλλιέτ: Η αεροπορική εκστρατεία είναι μήνυμα προς την Ελλάδα: Δεν είναι άσκηση, είναι πραγματικότητα

Η Μιλλιέτ διερωτάται ποιο μήνυμα δίνει η Τουρκία με αυτή την επιχείρηση; 

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας Αμπτουλάχ Αγκάρ ο οποίος μίλησε στην Μιλλιέτ «δεν είναι απλά ένα χτύπημα. Αυτό έχει επιρροή και πέραν του YPG/PKK. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα προς χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν υιοθετήσει εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία. Αυτό δεν είναι άσκηση, αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Η Τουρκία μπαίνει σε βάθος 195 χιλιομέτρων των συνόρων που έχουν μήκος 1280 χιλιόμετρα και πραγματοποιεί πολλαπλές αεροπορικές επιχειρήσεις. Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική επίδειξη δεξότητας, μια επίδειξη δύναμης. Από αυτή την άποψη, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες που το αποδεικνύουν αποτελεσματικά. Είναι μεγάλη δουλειά να κάνεις μια επιχείρηση με τόσα πολεμικά αεροσκάφη, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, αεροσκάφη τάνκερ, χρησιμοποιώντας τόσες πολλές διαφορετικές βάσεις και χρησιμοποιώντας τόσα πολλά αεροσκάφη.

Υπάρχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επίγεια πυροσβεστικά οχήματα που παρέχουν υποστήριξη. Από αυτή την άποψη, είναι κάτι που δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει ο καθένας και ιδιαίτερα η Ελλάδα».

Ειδήσεις σήμερα:

“Κιβωτός του Κόσμου”: Νέες καταγγελίες και για τον πατέρα Αντώνιο

Χανιά: Τον βρήκε νεκρό ο σπιτονοικοκύρης

Καλαμάτα: Σίδερα και σοβάδες από μπαλκόνι έπεσαν πάνω σε πεζή (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον ΓραμμένοΣήμερα 15:14 | Ειδήσεις

Εις βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιαιοπραγία κατά βουλευτή, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ποιος όρος του επιβλήθηκε σε σχέση με τον συνάδελφο του.

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)Σήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο κ. Μαρινάκης - μεταξύ άλλων - για τη δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, Βίκυς Φλέσσα, ότι «όλοι και όλες μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη» αλλά και για τις βασικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 

ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζεςΣήμερα 14:18 | Ειδήσεις

Σημαντική βελτίωση στα μεγέθη του 2023 καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας, που όμως προειδοποιεί για νέο κύμα “κόκκινων δανείων”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στον πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο