LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 20 Νοεμβρίου 2022 09:42

Υδρογονάνθρακες: Τα οφέλη από την εκμετάλλευσή τους στην Ελλάδα

Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες
Πολλαπλά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη μπορεί να αποδώσει η εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτά θα εντοπισθούν και θα είναι εκμεταλλεύσιμα.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την περίοδο υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης περιοχών της Δυτικής Ελλάδας για έρευνες, για κάθε 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και με υπόθεση για την τιμή του πετρελαίου στα 90 δολάρια το βαρέλι, το Δημόσιο εισπράττει 6 δισεκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση για ύπαρξη αποθεμάτων αυτού του μεγέθους θεωρείται μετριοπαθής καθώς, ενδεικτικά, η περιοχή του Πρίνου έχει παράξει ως τώρα 120 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Τα έσοδα του Δημοσίου όπως προβλέπεται στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και κυρωθεί από τη Βουλή προέρχονται από τη φορολογία, που είναι σταθερή 20 % επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος συν 5 % που είναι ο περιφερειακός φόρος, τις στρεμματικές αποζημιώσεις που είναι σταθερό ποσό ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο έκτασης, τα μπόνους υπογραφής και παραγωγής καθώς και από το μίσθωμα σε είδος ή σε χρήμα που υπολογίζεται επί της παραγωγής υδρογονανθράκων.

Ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων που μπορεί να φιλοξενεί το ελληνικό υπέδαφος, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς αρκετές εκτιμήσεις.

Ενδεικτικά:

  • Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων «η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δις. ευρώ» (σχετικά https://www.greekhydrocarbons.gr/news_gr/PR_REL_040222.html)
  • Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, κάνουν λόγο για «βάσιμες πιθανότητες να διαπιστωθούν και να παραχθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούσαν σε ορίζοντα 35ετίας να φθάσουν τα 5 τρισ. m3 και να αντικαταστήσουν πλήρως το εισαγόμενο στην χώρα μας ΦΑ, αλλά και να την καταστήσουν χώρα παραγωγό «Μπλε Υδρογόνου» κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου 2021-2050» (σχετικά https://www.academyofathens.gr/el/announcements/press-releases/20220203 ).
  • Κατά την έκθεση «Οικονομικά και Γεωπολιτικά Oφέλη από την Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης: «Στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ».
Διάγραμμα - ταμειακές ροές

Η ίδια έκθεση, πέρα από τα προφανή οικονομικά οφέλη (αύξηση εσόδων του Δημοσίου, επενδύσεις, αύξηση της απασχόλησης, μείωση της δαπάνης για εισαγωγή υδρογονανθράκων, βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες) επισημαίνει ακόμη, μεταξύ άλλων:

  • Την γεωπολιτική θωράκιση από τη συμμετοχή πολύ μεγάλων διεθνών εταιρειών στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
  • Την ενεργειακή ασφάλεια λόγω μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές.
  • Την ανάπτυξη διεθνών εμπορικών υπηρεσιών διαμετακόμισης των υδρογονανθράκων.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη - Μητσοτάκης: Η αμφισβήτηση των θεσμών οδηγεί σε “κοινωνική ζούγκλα”Σήμερα 13:04 | Ειδήσεις

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς πολλούς αποδέκτες, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, για τους κινδύνους που κρύβει η αμφισβήτηση των θεσμών. Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες την ΚυριακήΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα για τις περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν οι δυνατές βροχές και καταιγίδες. Πότε θα μειωθεί η ένταση τους.

Μηνιγγίτιδα - Μαστοράκου: Το αποτέλεσμα των εξετάσεων της 54χρονης θα δείξει αν είναι νέο στέλεχοςΣήμερα 19:18 | Ειδήσεις

Συναγερμός έχει σημάνει μετά το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στον Πύργο, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο μιας 54χρονης γυναίκας. Τι είπε η  αντιπεριφερειάρχης δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον ΑΝΤ1.

Τροχαίο στην Φυλή: Πως σκοτώθηκε ο 15χρονος - Πως σώθηκε η κοπέλα που ακρωτηριάστηκεΣήμερα 11:48 | Ειδήσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι λεπτομέρειες από την τραγωδία με τον 15χρονο που πέθανε ακαριαία στο πίσω κάθισμα. Πως κρατήθηκε στην ζωή το κορίτσι που έχασε το πόδι του. Μάχη για την ζωή του δίνει άλλος ένας από τους τραυματίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μηνιγγίτιδα - Μαστοράκου: Το αποτέλεσμα των εξετάσεων της 54χρονης θα δείξει αν είναι νέο στέλεχος19:39Βόλος: Αυτοκίνητο “κόλλησε” σε …βομβαρδισμένο δρόμο εξαιτίας της Google (βίντεο)19:25Πανσερραϊκός - Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους “ερυθρόλευκους” και επιστροφή στην κορυφή19:12Παναθηναϊκός - Βόλος: Επιστροφή στις νίκες για το “τριφύλλι”18:59Μεταναστευτικό: Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν στη Γαύδο18:45Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα18:32Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση μετά από ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό 18:18Φυλακές υψίστης ασφαλείας: Κρατούμενοι “ξεσηκώθηκαν” για τις τηγανητές πατάτες!18:05Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της Κόλασης αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι17:51Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ ανακοίνωσε τα αποκαλυπτήρια του Grok 317:38Πύργος: Η “κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα” και η τραγική κατάληξη της γυναίκας17:23Αχαρνές: Ανήλικοι απειλούσαν και λήστευαν οδηγούς και πεζούς17:10Λεβαδειακός - Άρης: Θρίαμβος των Βοιώτων επί των “κιτρίνων”16:56Κύπελλο μπάσκετ γυναικών: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο (εικόνες)16:42To Harry Truman στη Σούδα για έκτακτες επισκευές μετά τη σύγκρουση με πλοίο τουρκικών συμφερόντων16:29Παναθηναϊκός – Βόλος: Επεισόδια μεταξύ οπαδών των “πρασίνων”16:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:02Καιρός: Βροχές, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας την Δευτέρα15:48Οδηγός πιάστηκε μεθυσμένη 2 φορές το ίδιο βράδυ!15:34Αυστρία - Επίθεση με μαχαίρι: “Σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος” βλέπουν οι αρχές 15:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο