LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 17 Νοεμβρίου 2022 16:20 | Ανανέωση: 17 Νοεμβρίου 2022 16:35

Πολυτεχνείο: Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία (εικόνες)

Ολοκληρώθηκε η πορεία για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μολότοφ έπεσαν στην Κλαυθμώνος. Αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Με επικεφαλής εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων  η πορεία ξεκίνησε από την Σταδίου και κατέληξε όπως κάθε χρόνο, στην πρεσβεία των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ έλαβαν μέρος πάνω από 10.000 άνθρωποι. 

Στην πορεία συμμετείχαν φορείς, ο  ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου

Η κεφαλή της πορείας λίγο πριν τις 19:00 έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία, στη Βασιλίσσης Σοφίας. Της πορείας όπως κάθε χρόνο προπορεύθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στον φασισμό».

Νωρίτερα, ομαλά εξελίχθηκε η πορεία του μπλοκ της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Η πορεία ολοκληρώθηκε στις 17:20, ενώ ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους περίπου 1,5 ώρα νωρίτερα. Τα μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώθηκαν αρχικά σε εκείνο το σημείο για να ξεκινήσουν την πορεία τους προς το Πολυτεχνείο φωνάζοντας συνθήματα στη μνήμη αγωνιστών της Δημοκρατίας όπως ο Σωτήρης Πέτρουλας και ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Έξω από την πύλη του εμβληματικού κτηρίου της οδού Πατησίων τα μέλη της ΠΑΣΠ άνοιξαν τη σημαία συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα, ενώ οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η στιγμή κατά την οποία, έξω από τη Βουλή, κράτησαν την ιστορική σημαία φοιτητές διάφορων εθνικοτήτων. Από εκεί, η πορεία συνεχίστηκε απρόσκοπτα προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου και ολοκληρώθηκε με τη σημαία να διπλώνεται για να επιστρέψει στην άγνωστη κρύπτη της.

Μολότοφ στην Κλαυθμώνος

Ωστόσο, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, περίπου 700 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου ήταν μαζεμένα στην κάτω πλευρά της πλατείας Κλαυθμώνος. Μερικά άτομα βγήκαν από το παρκάκι και πέταξαν μια μολότοφ, ωστόσο το περιστατικό δεν πήρε έκταση και τα πνεύματα ηρέμησαν άμεσα.

Τσίπρας: Όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία διαπράττουν τεράστιο λάθος 

«Η δημοκρατία στον τόπο μας δεν μας χαρίστηκε, αλλά κερδήθηκε μέσα από τους αγώνες κυρίως της νεολαίας και του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, από την πορεία για την 49η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. «Αυτό είναι βαθιά εγγεγραμμένο στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Στην συνείδηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού όσο κι αν κάποιοι αναθεωρητές της ελληνικής ιστορίας έσπευσαν τα προηγούμενα χρόνια να το απωθήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτός είναι και ο λόγος που, σήμερα, σε όλη την Ελλάδα βλέπουμε μια μαζική συμμετοχή. Μια μαζική παρουσία χιλιάδων πολιτών κάθε ηλικίας που σπεύδουν να τιμήσουν την μνήμη της εξέγερσης του Νοέμβρη. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν σήμερα ότι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων δεν απασχολούν τους Έλληνες πολίτες», τόνισε και κατέληξε:  «Όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία και υποτιμούν την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να την προστατεύσει διαπράττουν τεράστιο λάθος, το οποίο θα το διαπιστώσουν σύντομα μέσα από τους αγώνες του λαού και κυρίως μέσα από την ψήφο του ελληνικού λαού, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες για την πολιτική αλλαγή».

Κουτσούμπας: επίκαιρα και ζωντανά τα μηνύματα του Πολυτεχνείου 

Σε δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πορεία του Πολυτεχνείου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε «Οι εκδηλώσεις και οι πορείες 49 χρόνια μετά δείχνουν ότι τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως “έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι βάσεις του θανάτου”, για προστασία του λαϊκού εισοδήματος, ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, για δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, ενάντια στην κρατική καταστολή, τον φασισμό, τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, την ίδια δηλαδή τη δικτατορία του κεφαλαίου, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, διαχρονικά και ζωντανά μέχρι σήμερα».

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου τίμησε την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προσερχόμενος στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα στην οδό Πατησίων, για να αφήσει λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο της εξέγερσης και τη σιδερένια πόρτα που έριξε το τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε φέτος η προσέλευση πολλών μικρών παιδιών, που άφηναν λουλούδια, ζωγραφιές, ακόμα και πολύχρωμα πανό στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 13.30 και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

Οι δρόμοι που είχαν κλείσει λόγω της πορείας άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά μετά τις 20:00 το βράδυ.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ - ΑΘΗΝΑ

Μέσα Μεταφοράς 

Μετά το τέλος της πορείας άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό « ΣΥΝΤΑΓΜΑ» και  « EYAΓΓEΛIΣMOΣ» και «MEΓAPO ΜΟΥΣΙΚΗΣ» που ήταν κλειστοί για λόγους ασφαλείας

Επίσης, κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του Τραμ σε ολόκληρη τη Γραμμή 6 «ΣYNTAΓMA -ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ» με τερματικό σταθμό το «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ .

Αλλαγές υπάρχουν και στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, έως και τις 6 π.μ. της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου 2022 θα ισχύουν τροποποιήσεις όλων των δρομολογίων λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας.

ΜΜΜ - Λεωφορεία - Τρόλεϊ

Μεταξύ άλλων:

  • Γ12: Τα δρομολόγια δεν θα διέρχονται από την οδό Πατησίων. Προσωρινή διαδρομή Λιοσίων – Χαλκοκονδύλη – 3ης Σεπτεμβρίου – Στουρνάρη.
  • Χ95: Κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου τα δρομολόγια θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό μετρό «Εθνική Αμυνα».
  • Τρόλεϊ 2, 3, 4, 5, 11, 15: Προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου – Μάρνη.

Τα μέτρα της Αστυνομίας 

Με τη συμμετοχή περισσότερων των 5.500 αστυνομικών εφαρμόζονται τα δρακόντεια μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τα οποία είναι αντίστοιχα με αυτά, πριν από την πανδημία, το 2019, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και με διμοιρίες από την περιφέρεια, ενώ ένα «δίχτυ ασφαλείας» έχει απλωθεί πάνω από την Αθήνα.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται από την ΕΛΑΣ στη φύλαξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πρεσβειών και κυβερνητικών κτιρίων. Παράλληλα, αστυνομικοί με πολιτικά βρίσκονται σε καίρια σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, ενώ πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι.

κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από αέρος, drones και ελικόπτερο έδιναν κατά τη διάρκεια της πορείας, συνεχώς, εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, ενώ παρακολουθούνται και ταράτσες πολυκατοικιών, ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων, από όπου προηγούμενες φορές ορισμένα άτομα πετούσαν διάφορα αντικείμενα με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις. Εξονυχιστικοί έλεγχοι θα γίνονται και σε σημεία όπου θα υπάρχουν ενδείξεις ή πληροφορίες ότι κάποιοι μπορεί να έχουν κρύψει «πολεμοφόδια».

Τέλος, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ, οι «αύρες», βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, έτοιμες να επέμβουν σε κάθε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο