LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2022 06:37 | Ανανέωση: 15 Νοεμβρίου 2022 06:36

MyΘέρμανση - Επίδομα θέρμανσης: “Φωτιά” στο Taxis από τις αιτήσεις

Σήμερα κρίνεται η συνέχεια της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις εταιρείες διύλισης και εμπορίας.

πετρέλαιο θέρμανσης - ευρώ - λεφτά - κόστος

Του Νίκου Ρογκάκου  

«Γκρεμίστηκε» το Taxis από τις αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, και αυτό ακριβώς δείχνει την μεγάλη ανάγκη που έχουν οι πολίτες από οποιαδήποτε βοήθεια που θα τους απαλύνει την τσέπη και θα αυξήσει τα εισοδήματά τους. 

Έτσι, μάλλον αιφνιδιάστηκε το υπουργείο Οικονομικών από τον όγκο των αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης, οι οποίες έχουν κατακλύσει το Taxis.   

Έως χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 554.602 αιτήσεις, όταν πέρσι στην πρώτη φάση είχαν εγκριθεί μόλις 382.260 αιτήσεις κι αυτό αν μη τι άλλο μαρτυρά το αυξημένο ενδιαφέρον για κάλυψη από την κρατική “ομπρέλα”, απέναντι στο κόστος θέρμανσης.  

Πάντως, παρά την υποχώρηση του φυσικού αερίου από τα επίπεδα- ρεκόρ των 330 ευρώ, κινείται στα 100- 120 ευρώ, δηλαδή περίπου 40% υψηλότερα από πέρσι, ενώ και το πετρέλαιο θέρμανσης παρά τη διπλή επιδότηση κινείται γύρω στα 20 λεπτά υψηλότερα από τις περσινές επίσης υψηλές τιμές.   

Ειδικά όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του έχει αργή αλλά σταθερά πτωτική πορεία, αφού πέρα από την υποχώρηση των διεθνών τιμών, είναι καταλυτική η συμβολή και της κρατικής επιδότησης και της έκπτωσης από διυλιστήρια- εταιρίες εμπορίας. Με την τιμή του να κινείται πανελλαδικά στα 1,33 ευρώ, σήμερα θα κριθεί αν ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα συνεχίσει μόνος του να στηρίζει τα νοικοκυριά ή αν τα ΕΛΠΕ και οι εταιρίες του ομίλου Motor Oil θα διατηρήσουν την ειδική τιμολογιακή πολιτική.   

Σε κάθε περίπτωση, η πλατφόρμα του myΘέρμανση θα μείνει ανοικτή για αιτήσεις ως τις 9 Δεκεμβρίου. Ωστόσο το πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι δεν εξαρτάται μόνο από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, αλλά κι από το πότε θα γίνουν οι αγορές. Έτσι, ως τις 21 Δεκεμβρίου θα πάρουν προκαταβολή οι περσινοί δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση καθώς και οι νέοι δικαιούχοι για  αγορές που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.  

Η επόμενη δόση είναι προγραμματισμένη ως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023, ενώ η τελευταία δόση πάει για την 28η Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.  

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι δικαιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν με άδεια χέρια, αν δεν κινηθούν οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν:  

  • τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας 
  • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει 
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία 
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης 
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη. 
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜπλόκο Νίκαιας: Οι αγρότες θα προχωρήσουν σε νέο τρίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - ΘεσσαλονίκηςΣήμερα 09:04 | Ειδήσεις

Το απόγευμα αναμένεται να μπουν με τα τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας, όπου θα μοιράσουν έντυπο όπου θα εξηγούν το δίκαιο των αιτημάτων τους, ζητώντας τη στήριξη των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων.

Μπράλος: Οι αγρότες αποφάσισαν δίωρο αποκλεισμό παραδρόμων και προσβάσεων στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυοΣήμερα 08:51 | Ειδήσεις

Στα μπλόκα της Θήβας, του Κάστρου, της Αταλάντης και του Μπράλου, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, τόσο πριν όσο και μετά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Θεσσαλονίκη: 710 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν ισχυροί άνεμοιΣήμερα 07:56 | Ειδήσεις

Κατά τη χθεσινή ημέρα, η Πυροσβεστική δέχτηκε 710 κλήσεις μέχρι χθες στις 11:30 το βράδυ για πτώσεις δέντρων και αντικειμένων με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Τραμπ: Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία θα γίνει σαφής μέσα στις επόμενες εβδομάδεςΣήμερα 06:03 | Ειδήσεις

Προγραμματίζεται νέα συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες μέσα στον Ιανουάριο, είπε από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: 14χρονος απείλησε 13χρονο για να του κλέψει το πορτοφόλι 10:10Νέο Ηράκλειο: Συνελήφθη 16χρονος που λήστεψε 12χρονες υπό την απειλή κουζινομάχαιρου09:56Μπράλος: Οι αγρότες αποφάσισαν δίωρο αποκλεισμό παραδρόμων και προσβάσεων στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο09:42Συνελήφθη οδηγός σε ηλεκτρικό πατίνι υπό την επήρεια αλκοόλ09:28Μπλόκο Νίκαιας: Οι αγρότες θα προχωρήσουν σε νέο τρίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης09:14Ινδονησία: 16 νεκροί μετά από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας09:00Συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ: Στο επίκεντρο η ανακωχή στην Λωρίδα της Γάζας 08:46e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" πληρωμών έως τις 2 Ιανουαρίου08:32Θεσσαλονίκη: 710 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν ισχυροί άνεμοι08:18Τουρκία: Φερόμενοι ως τζιχαντιστές τραυμάτισαν 7 αστυνομικούς08:04Σάμος: Νεκρός ο ένας εκ των τεσσάρων αγνοούμενων αλλοδαπών07:50Μακρόν: Η συμμαχία των προθύμων θα συγκεντρωθεί στο Παρίσι στις αρχές Ιανουαρίου07:36Γαλάτσι: ΙΧ και Μοτοποδήλατα πήραν φωτιά - Επέμβαση της Πυροσβεστικής 07:22Μεξικό: Εκτροχιάστηκε τρένο με 250 επιβαίνοντες - Τουλάχιστον 13 οι νεκροί07:08Ολυμπιακός: Ο Σέιμπεν Λι αποχωρεί - Επιστρέφει στην Τουρκία06:54Τραμπ: Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία θα γίνει σαφής μέσα στις επόμενες εβδομάδες06:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29 Δεκεμβρίου06:26Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:12Ιταλία: “Ξύπνησε” η χιονισμένη Αίτνα (εικόνες)23:59Globe Soccer Awards: Λάμψη Ντεμπελέ, Γιαμάλ και Παρί Σεν Ζερμέν23:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο