LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 08 Νοεμβρίου 2022 19:44

ΣτΕ: το ΓΕΜΗΣΟΕ είναι αντισυνταγματικό και παράνομο

Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης που έκρινε αντισυνταγματικό και παράνομο το ΓΕΜΗΣΟΕ.

Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣτΕ - κτίριο

Της Λίας Κοντοπούλου

Αντισυνταγματικό και παράνομο έκρινε το Δ’τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών (ΓΕΜΗΣΟΕ), το οποίο θεσπίστηκε από το νόμο 4808/2021 για την προστασία της εργασίας και εξειδικεύθηκε με την υπ΄ αριθμ. 62599/26.8.2021 απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας εντόπισαν αντισυνταγματικότητες, καθώς σύμφωνα με την απόφαση, το ΓΕΜΗΣΟΕ προκαλεί ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του άρθρου 23 παράγραφος 1 του Συντάγματος. Επιπλέον έκριναν ότι το επίμαχο μητρώο είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, στο νόμο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις (νόμος 1876/1990), κ.λπ. Λόγω της αντισυνταγματικότητας και της σπουδαιότητας παραπέμφθηκε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες κατά του ΓΕΜΗΣΟΕ.

Το Δ’Τμήμα του ΣτΕ έκρινε, μεταξύ των άλλων, ότι είναι μη νόμιμη τη διάταξη του άρθρου 12 της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, η οποία ορίζει την 1.1.2022 ως την ημερομηνία έναρξη ισχύος της.

Ξενογιαννακοπούλου: Ισχυρό Ράπισμα του ΣΤ Ε στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη

Σε δήλωσή της η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρει:

«Ισχυρό ράπισμα στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη από το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποφάνθηκε ότι η πρόβλεψη για υποχρεωτική τήρηση μητρώου μελών των συνδικάτων πλήττει τον πυρήνα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ κάνει σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας κατά παράβαση του άρθρου 23 παρ.1 του Συντάγματος. Αποτελεί δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και ένα σημαντικό βήμα στο ξήλωμα των αντεργατικών ρυθμίσεων του. Αποτελεί δικαίωση της μάχης που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαμε καταθέσει με την οποία αναφέραμε ότι: «Με τα άρθρα του σχεδίου νόμου, εκφεύγουν τα συνδικαλιστικά σωματεία από την αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων, και πλέον εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), κατά τα πρότυπα του ΓΕ.ΜΗ. των εμπορικών εταιρειών. Σύμφωνα με την ισχύουσα περ. γγ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 1264/1982 η ιδρυτική πράξη μιας ένωσης προσώπων κατατίθεται στο γραμματέα του Ειρηνοδικείου. Πρόκειται για ρυθμίσεις που θίγουν τον πυρήνα δικαιωμάτων που προστατεύει το Σύνταγμα στα άρθρα 22 παρ. 2, 23 παρ.1, 2 Σ. Τα διαδικαστικά εμπόδια που ορθώνει το άρθρο 83 μπορούν να οδηγήσουν όχι απλώς σε περιορισμό αλλά σε κατάλυση του δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης, της απεργίας και γενικά της συνδικαλιστικής δράσης. Οι προαναφερόμενοι περιορισμοί δεν είναι σύμφωνοι με το άρθρο 12 παρ.1 Συντ., αλλά και το άρθρο 23 παρ.1 Συντ., την στιγμή που δια τούτων αφ’ ενός μεν επέρχεται αντικατάσταση του Βιβλίου σωματείου που τηρείται στο Πρωτοδικείο, υπό την εγγύηση δικαστικής αρχής, από το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗΣΟΕ που τηρείται από το ίδιο το Κράτος. Πρόκειται για επέμβαση του κράτους στην διαδικασία ίδρυσης συνδικαλιστικής οργάνωσης και στην θέσπιση των προϋποθέσεων για την άσκηση των συνδικαλιστικής της δράσεως, που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της συνδικαλιστικής οργάνωσης, αφού η εγγραφή της στο ΓΕΜΗΣΟΕ καθίσταται όρος απόκτησης της νομικής της προσωπικότητας, και το ΓΕΜΗΣΟΕ δεν έχει τις εγγυήσεις λειτουργικής ανεξαρτησίας ενός δικαστηρίου. Με τις διάταξη αυτή, επίσης εντείνονται οι υπάρχουσες ανησυχίες για την επεξεργασία των στοιχείων αυτών από τρίτους και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων.»

Αύριο η απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση θα καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας, της φτωχοποίησης και της κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Η τελική δικαίωση θα έρθει στις εκλογές με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντικοινωνικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρή οδηγός στην Πατρών - Πύργου: Έφυγε από το δρόμο το αυτοκίνητό της (εικόνες)

Άρτα: Μαθητής έμεινε παράλυτος μετά από ξυλοδαρμό από συμμαθητή του

Λίτσα Πατέρα – Ζώδια: η έκλειψη Σελήνης και οι επιδράσεις της (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚυβερνητικές πηγές για ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιστροφή χρημάτων και ποινικές διώξεις για όσους παρανόμησανΣήμερα 08:37 | Ειδήσεις

Όσον αφορά στο πρόστιμο το 415 εκατομμυρίων που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, αναμένεται να καταβληθεί σε τρεις δόσεις από περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ τη φορά.

Καλημέρα Ελλάδα - Γιώργος Παπαδάκης: Σας ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου που με κάνατε να νιώσω άνθρωπος της διπλανής πόρταςΣήμερα 09:51 | Ειδήσεις

Σε κλίμα συγκίνησης ο Γιώργος Παπαδάκης και η ομάδα του Καλημέρα Ελλάδα αποχαιρέτησε τους επί 34 χρόνια τηλεθεατές τους.

Συνελήφθη και ο τέταρτος εμπλεκόμενος για τον ομαδικό βιασμό ανήλικηςΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Θα οδηγηθούν το μεσημέρι στα Δικαστήρια Πειραιά

“Καλημέρα Ελλάδα”: Ο Θοδωρής Κυριακού για την προσφορά του Γιώργου Παπαδάκη στην ενημέρωσηΣήμερα 09:16 | Ειδήσεις

«Γιώργο μου σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς σου για το έργο σου και την αφοσίωση σου στον ΑΝΤ1 και τις αρχές μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΑΝΤ1.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Έκρυβε ναρκωτικά στον κινητήρα του αυτοκινήτου του10:59Ιβανίσεβιτς για Τσιτσιπά: Πιο αγύμναστο παίκτη δεν έχω ξαναδεί10:39Τραμπ: Δηλώνει απογοητευμένος από τον Ρώσο ομόλογο του10:24Καλημέρα Ελλάδα - Γιώργος Παπαδάκης: Σας ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου που με κάνατε να νιώσω άνθρωπος της διπλανής πόρτας10:04Καλημέρα Ελλάδα: Η κουμπάρα του Γιώργου Παπαδάκη, Νότα Γιαννουδάκη από την Αμερική μιλά συγκινημένη για τη γνωριμία τους09:52Θεσσαλονίκη: Εργατικό ατύχημα με 23χρονο09:35“Καλημέρα Ελλάδα”: Ο Θοδωρής Κυριακού για την προσφορά του Γιώργου Παπαδάκη στην ενημέρωση09:19Συνελήφθη και ο τέταρτος εμπλεκόμενος για τον ομαδικό βιασμό ανήλικης09:03Κυβερνητικές πηγές για ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιστροφή χρημάτων και ποινικές διώξεις για όσους παρανόμησαν08:49Ιεράπετρα: Υπό ύφεση η πυρκαγιά08:36Τζίνα Λολομπριτζίτα: Η “πιο όμορφη γυναίκα” που λατρεύτηκε από τον ανδρικό πληθυσμό 08:24Μητέρα κατηγορουμένων για τον ομαδικό βιασμό 14χρονης: “Τα παιδιά μου δεν έχουν καμία σχέση με αυτό”08:11Euro 2004: Η κεφαλιά του Χαριστέα, το γκολ και ο θρίαμβος της Ελλάδας07:57ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα με voucher 750 ευρώ07:44Μητσοτάκης: Διήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος07:30Συνελήφθη ένας 16χρονος για τον βιασμό της 14χρονης στον Πειραιά07:17Τραμπ – Πούτιν: Τηλεφωνική επικοινωνία για Ουκρανία και Ιράν07:03Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Ιουλίου06:50Φωτιές: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος την Παρασκευή (χάρτης)06:36Missing Alert για την εξαφάνιση 14χρονης06:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο