LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 07 Νοεμβρίου 2022 11:47

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αποκάλυψαν τον τάφο του ιδρυτή τους

Ο τάφος του μουλά Ομάρ, που κρατιόταν μυστικός για πολλά χρόνια, αναμένεται να αποτελέσει σημείο λαϊκού προσκυνήματος.

Ταλιμπάν - τάφος - Μουλά Ομάρ

Οι Ταλιμπάν αποκάλυψαν χθες Κυριακή στο Αφγανιστάν τον τάφο του ιδρυτή του κινήματός τους, του μουλά Ομάρ, ο θάνατος του οποίου το 2013 και ο τόπος όπου κηδεύτηκε παρέμεναν μυστικά για χρόνια.

Φυγάς μετά την πτώση του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν, στα τέλη του 2001, όταν το ανέτρεψε στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο μουλάς Ομάρ πέθανε το 2013 στην παρανομία, χωρίς να γίνουν ποτέ γνωστές λεπτομέρειες για τις συνθήκες. Οι φονταμενταλιστές σουνίτες έκρυβαν τον θάνατό του για χρόνια. Δεν τον ανακοίνωσαν επίσημα παρά το 2015.

Ηγετικά στελέχη του κινήματος παρέστησαν χθες Κυριακή σε τελετή στον τάφο του, στην πόλη Ομάρζο, στην επαρχία Ζαμπούλ (ανατολικά), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ.

Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, τρέποντας σε άτακτη φυγή τις καταρρέουσες κυβερνητικές δυνάμεις, εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την Ουάσιγκτον έπειτα από 20 χρόνια κατοχής.

Ταλιμπάν - τάφος - Μουλά Ομάρ

«Καθώς ήταν παρόντες πολλοί εχθροί και η χώρα βρισκόταν υπό κατοχή, για να αποφευχθεί το να συληθεί ο τάφος, η τοποθεσία του κρατήθηκε μυστική», εξήγησε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ. «Μόνο μέλη του στενού οικογενειακού κύκλου γνώριζαν την τοποθεσία».

Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το καθεστώς των Ταλιμπάν εικονίζουν ηγέτες τους όρθιους, συγκεντρωμένους γύρω από έναν απλό λευκό τάφο που προστατεύεται από σιδερένιο κλωβό ανοικτού πράσινου χρώματος.

«Τώρα που πάρθηκε η απόφαση (...) δεν υπάρχει πρόβλημα αν ο κόσμος θέλει να επισκεφθεί τον τάφο», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο μουλάς Ομάρ, που πέθανε όταν ήταν περίπου 55 ετών, ίδρυσε τους Ταλιμπάν το 1993. Το ένοπλο κίνημα κατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν το 1996, έπειτα από πολυετή εμφύλιο πόλεμο, κι επέβαλε τη δική του, εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Ειδήσεις σήμερα:

“Ενώπιος Ενωπίω” - Τσούνης: Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα

Κρήτη: Viral ο οδηγός που μετέφερε διπλό στρώμα με μηχανάκι! (εικόνες)

Πανσέληνος και ολική έκλειψη Σελήνης την Τρίτη - Που θα γίνει ορατή

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο νέος Δικαστικός Χάρτης ψηφίστηκε από τη Βουλή10:01Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος και η Σταύρωση09:47Champions League: Η Ντόρτμουντ πήρε προβάδισμα πρόκρισης από την Παρί Σεν Ζερμέν09:34Δολοφονία Λυγγερίδη: Συνελήφθη ακόμη ένα άτομο 09:20Κοζάνη: Αγώνας δρόμου για αντίδοτο σε παιδί που κατανάλωσε φυτοφάρμακο09:07Διασύνδεση ταμειακών με POS: Οι επιχειρήσεις που παίρνουν επιπλέον παράταση08:54Πολ Όστερ: “Έφυγε” από τη ζωή ο Αμερικανός συγγραφέας08:40Greek Mafia: Φωτογραφίες και στοιχεία των εκτελεστών του Σκαφτούρου08:27Εορτολόγιο - Μεγάλη Πέμπτη: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Μαΐου08:27Τραγωδία στην Κρήτη: Γυναίκα έπεσε νεκρή μπροστά στον 7χρονο γιο της08:26Ο καιρός του Πάσχα08:13Rapid test δωρεάν τη Μεγάλη Πέμπτη σε 156 σημεία08:00Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη: “Πλημμύρισε” με διαδηλωτές η Ταξίμ, παρά την απαγόρευση (εικόνες)07:46ΚΥΣΕΑ: Η συνεδρίαση της Μεγάλης Τετάρτης υπό τον Μητσοτάκη07:32Πρωτομαγιά: Η πορεία στην Αθήνα και το μήνυμα για τη Γάζα (εικόνες)07:19Καιρός: Άστατος με τοπικές βροχές τη Μεγάλη Πέμπτη07:07Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο για θεραπεία πάσης ασθένειας23:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο