Κέικ σοκολάτας γεμιστό με μαρμελάδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Συνταγή για κέικ σοκολάτας γεμιστό με μαρμελάδα ετοίμασε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, την Τετάρτη, στην κουζίνα της εκπομπής «Το Πρωινό».
Όπως είπε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, είναι ένα εύκολο κέικ σοκολάτας με κουβερτούρα, γεμιστό με μαρμελάδα, με πλούσια γεύση και υφή.
Υλικά για το κέικ σοκολάτας
- 200 γραμ. νερό
- 200 γραμ. βούτυρο
- 200 γραμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη (με περιεκτικότητα 60% κακάο)
- 5 αυγά
- 2 βανίλιες
- 250 γραμ. ζάχαρη
- 50 γραμ. καλαμποκέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι
- 100 γραμ. γάλα
Στερεά υλικά
- 350 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
- 50 γραμ. κακάο
- 1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. σόδα
- 2 πρέζες αλάτι
Για το τελείωμα
- 350 γραμ. μαρμελάδα βερίκοκο
- λίγη άχνη ή λευκή λιωμένη σοκολάτα
Εκτέλεση - Κέικ σοκολάτας με κουβερτούρα
- Βουτυρώνουμε πρώτα και αλευρώνουμε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι 27 εκ. με αποσπώμενη βάση, ή απλά βουτυρώνουμε ταψάκι και ντύνουμε βάση και πλαϊνά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο σε κομμάτια και την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, τα αφήνουμε να λιώσουν. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά καιαφήνουμε να γίνουν χλιαρά.
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και με μίξερ χειρός χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να κρεμώσουν για 2-3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε τη χλιαρή λιωμένη σοκολάτα, χτυπώντας ταυτόχρονα με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
- Τέλος ρίχνουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά, αναμιγνύοντάς τα απαλά με μια σπάτουλα να ενωθούν.
- Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη φόρμα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 ?C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 1 ώρα.
- Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέικ πριν το βγάλουμε από το φούρνο.
- Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 20΄.
- Με προσοχή το ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα.
- Αφού κρυώσει το κέικ, το κόβουμε στη μέση οριζόντια και το αλείφουμε με τη μαρμελάδα.
- Καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι και περιχύνουμε με λευκή σοκολάτα σε σχέδια ή αχνίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
- Το κέικ συντηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο, για 4-5 ημέρες. Εναλλακτικά μπορείτε να το καταψύξετε για 3 μήνες.