LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 27 Οκτωβρίου 2022 16:51

Λαγκάρντ: Ανησυχούμε για ύφεση και πληθωρισμό

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε πως οι αυξήσεις αφορούν πλέον όλο και περισσότερους τομείς και δημιουργούν πρόβλημα κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους.

AP - ΕΚΤ - ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ, απέδωσε τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις τιμές ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τη νέα αύξηση των επιτοκίων. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, επανέλαβε κάτι που λέει στις τελευταίες ενημερώσεις μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τουλάχιστον, ότι «ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πιο πάνω από τον στόχο» (σ.σ. του 2%).

«Ανησυχούμε για τον κίνδυνο ύφεσης, κυρίως για τους ανθρώπους που έχουν χαμηλό εισόδημα και που υποφέρουν από τον αυξανόμενο πληθωρισμό», τόνισε. «Οι άνθρωποι για αυτό ανησυχούν, για τον πληθωρισμό», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα, «δηλαδή τις αμέσως επόμενες εβδομάδες».

Η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων και η Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες ελέγχου της αύξησης των τιμών, κατά της διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, θα αποκλιμακωθεί είτε μέσω της πτώσης των τιμών ενέργειας, είτε μέσω της μείωσης της ζήτησης.

Η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε πως η αύξηση των τιμών αφορά πλέον όλο και περισσότερους τομείς.  Άλλωστε τόνισε πως η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει συμβάλει στις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Οι πιέσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων επιμένουν, πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έχει ρίξει ρυθμούς το γ' τρίμηνο, επηρεαζόμενη και από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Πάντως η αγορά εργασίας συνέχισε σε θετικούς ρυθμούς, καθώς αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, όπως είπε η κ. Λαγκάρντ.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια, η δημοσιονομική στήριξη έναντι των αυξημένων τιμών ενέργειας πρέπει να είναι προσωρινή και στοχευμένη, προκειμένου να μην τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, προειδοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Εμείς θέλουμε να πετύχουμε τη νομισματική σταθερότητα. Αυτή είναι η δουλειά μας. Το τι θα κάνουν οι αγορές είναι άλλο θέμα», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΣ για τις αποφάσεις του αξιολογεί τρία στοιχεία: τον πληθωρισμό και την εξέλιξη της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται υπόψιν οι πιθανότητες ύφεσης, το αποτέλεσμα των πολιτικών ως τώρα και τρίτον, το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα που θα έχουν οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ.

Ειδήσεις σήμερα:

“Το Πρωινό” - Κολωνός: “ο πατέρας της 12χρονης έκλεψε σπίτι, μετά από δολοφονία”

Επίθεση με καυστικό υγρό: η “απόπειρα βιασμού”, οι επεμβάσεις και τα αντίποινα

Σεξουαλική επίθεση: Μποξέρ ο ανήλικος που καταγγέλλει ταγματάρχη

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στίβεν Σπίλμπεργκ: Η ταινία που τον σημάδεψε…23:59Γαλλία-ΟΗΕ: Οι τελωνειακοί δασμοί εμποδίζουν την καταπολέμηση της φτώχειας23:49Κερατσίνι: Διαρρήκτες πιάστηκαν στα πράσα από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ23:32Ιταλία: Απαγορεύεται η εργασία κάτω από τον ήλιο όταν έχει καύσωνα και για συγκεκριμένες ώρες23:18Τραμπ: Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν στο 1%23:02Ρόδος: Αυτοκίνητο έκανε βουτιά στο βυθό του λιμανιού22:48Υπουργείο Εργασίας: Τα fake news και οι αλήθειες για το νέο νομοσχέδιο22:33Μέγαρα – Πυρκαγιά: Στάλθηκε μήνυμα από το 11222:19Φωτίστε την επιχείρησή σας χωρίς αρχικό κεφάλαιο από την GlobiLED22:03Ιταλία: Κύμα καύσωνα σε 17 πόλεις την Τρίτη21:50Ινδία: Ζωντανά φίδια κατασχέθηκαν από επιβάτη που επέστρεφε από την Ταϊλάνδη21:34Τζούλη: Το απόστημα των ψυχιάτρων στις φυλακές Κορυδαλλού να βγάζουν τρελούς πολλούς κατηγορούμενους θα σπάσει21:20Καρέτσας: Νέα διάκριση για τον 17χρονο διεθνή21:04Φθιώτιδα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα20:50Κασιδιάρης: Εισαγγελική εισήγηση για την αποφυλάκιση του20:37Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:24Τραμπ: Εξετάζει να διακόψει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες για αλλαγές φύλου σε παιδιά και εφήβους20:10Κυρανάκης: Επιστολή σε δημάρχους για την εφαρμογή του ΚΟΚ – Ποιες ενέργειες αναλαμβάνουν δήμοι και περιφέρειες19:52Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Τιμά τα 64α γενέθλια της μητέρας του19:33ΗΠΑ: Αντιμέτωπες οι χώρες με υψηλότερους δασμούς μετά την προθεσμία της 9ης Ιουλίου19:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο