LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 27 Οκτωβρίου 2022 14:24

Αυξήσεις στις συντάξεις: Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους συνταξιούχους

Τι αναφέρουν, 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή. τι ζητούν να ξεκαθρίσει η Κυβέρνηση, 

Χέρια - λεφτά - χρήματα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τον κίνδυνο μειωμένης αύξησης στους νέους συνταξιούχους.

Στην ερώτηση τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν τα εξής:

  • Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την αύξηση των συντάξεων, μετά από 12 χρόνια, με βάση τις προβλέψεις των ν.4475/2017 και ν.4670/2020 από 1/1/2023, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία, θα αγγίξουν το 7% και αφορούν περίπου 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους.
  • Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υφίστανται ασάφειες και πλήθος ερωτημάτων, αφού το άρθρο 25 του ανωτέρω νόμου προβλέπει αύξηση στο συνολικό ποσό της σύνταξης και όχι αύξηση των επιμέρους τμημάτων της σύνταξης (εθνική και ανταποδοτική), αποδίδοντας αύξηση μόνο σε όσους έχουν καταστεί συνταξιούχοι, το 2022 και όχι και σε εκείνους που θα καταστούν συνταξιούχοι, από 1/1/2023.
  • Δημιουργείται έτσι το παράδοξο δύο υποψήφιοι συνταξιούχοι με ίδια χρόνια ασφάλισης, ηλικία και αποδοχές, να λαμβάνουν διαφορετικά ποσά σύνταξης, ανάλογα με το αν κατέθεσαν αίτημα συνταξιοδότησης στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023.
  • Με ενημερωτικό σημείωμα στις 24/10/2022, το Υπουργείο Εργασίας προσπάθησε να αποσαφηνίσει το ανωτέρω. Παρόλα αυτά, αντί να ξεδιαλύνει τα αγωνιώδη ερωτήματα χιλιάδων συνταξιούχων, προκάλεσε περαιτέρω σύγχυση και προβληματισμό.
  • Ειδικότερα, αδιευκρίνιστες παραμένουν κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο και το μέγεθος της αύξησης της ανταποδοτικής σύνταξης ως απόρροια της  προαναγγελθείσας αύξησης της εθνικής σύνταξης από τα 384€ στα 411€. Ελλοχεύει δηλαδή ο κίνδυνος η αύξηση που θα δικαιούνται όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά το νέο έτος να μην είναι ίση με αυτή που θα λάβουν οι νυν συνταξιούχοι, αλλά πολύ μικρότερη.
  • ιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους νόμους 4387/16 και 4670/20, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιων ετών οι συντάξιμες αποδοχές θα αυξηθούν, αφού, αν η φημολογούμενη αύξηση του 7% εφαρμοστεί στο σύνολο των ετών από το 2002 μέχρι σήμερα, τότε η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη, ενώ αν εφαρμοστεί μόνο στις συντάξιμες αποδοχές του 2022 θα είναι σαφώς μικρότερη και επομένως η φημολογούμενη αύξηση 7% θα είναι εν τέλει μόλις 2,8% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2023.
Χέρια - λεφτά - χρήματα
Στην συνέχεια της ερώτησης προς τον Κωστή Χατζηδάκη, αναφέρεται: 
  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι, το σύνολο της κοινωνίας και πολύ περισσότερο οι συνταξιούχοι  δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση, την αλματώδη αύξηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, αλλά και από την προκλητική άρνηση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης οδηγώντας σε απόγνωση τους πολίτες.
  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι, εν μέσω της ανωτέρω περιγραφόμενης κοινωνικής κατάστασης οι οποιεσδήποτε ασάφειες και παρερμηνείες επιτείνουν την ανασφάλεια των πολιτών και δη των πλέον αδύναμων, των συνταξιούχων.
  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι, οποιαδήποτε προσπάθεια παράτασης της παραπάνω ασάφειας συνιστά εμπαιγμό και προφανή κοροϊδία των συνταξιούχων με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και ψευδών προσδοκιών.
  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι, αν δεν υπάρξουν διευκρινήσεις και σαφείς νομοθετικές προβλέψεις, παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης και η συνταγματική αρχή της ισότητας.
  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι, η πιθανότητα να μην δουν αυξήσεις, όσοι καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη από το 2023, οδηγεί ήδη, χιλιάδες ασφαλισμένους τόσο στον δημόσιο, όσο και ιδιωτικό τομέα, σε ένα μεγάλο κύμα φυγής προς τη σύνταξη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα διευκρινίσει λεπτομερώς το μέγεθος και τον τρόπο αύξησης των συντάξεων;
  2. Θα υπάρξει επαύξηση της Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης, κατά το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, οδηγώντας στην αύξηση και των καινούργιων συντάξεων, κάτι το οποίο θα επαναλαμβάνεται εφεξής, σε ετήσια βάση; 


Ειδήσεις σήμερα:

Τύρναβος: Viral ο μαθητής που επισκευάζει θρανία στα κενά (εικόνες)

Κυψέλη - Θάνατος αρχιμανδρίτη: ντοκουμέντο από το δωμάτιο του ιερωμένου (εικόνες)

Αλλαγή ώρας: πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορυδαλλός: Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας (βίντεο)Σήμερα 17:24 | Ειδήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο έχει μεταβεί διαπραγματευτής της αστυνομίας.

Σουφλί: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά - Πολλές συλλήψεις, ανάμεσά τους και στρατιωτικοίΣήμερα 12:54 | Ειδήσεις

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν ποσότητες ναρκωτικών, σύνεργα επεξεργασίας και χρηματικά ποσά.

Γεραπετρίτης: Θα έρθει η επέκταση των χωρικών υδάτων, όπως ήρθαν τα θαλάσσια πάρκαΣήμερα 12:58 | Ειδήσεις

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «απαράδεκτες αξιώσεις» της Τουρκίας με το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90 και δεν έχουν αποσυρθεί. 

Συνελήφθη ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που κατηγορείται ότι παρακολουθούσε το σπίτι της ΛατινοπούλουΣήμερα 10:06 | Ειδήσεις

Τι κατασχέθηκε από σπίτι των συλληφθέντων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο: Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό 70χρονου αγνοούμενου19:02ΗΠΑ: Ο διευθυντής της CIA Ράτκλιφ συναντήθηκε με την προσωρινή πρόεδρο της Βενεζουέλας Ροδρίγκες18:48Χανιά: Συνελήφθη 60χρονος που διατηρούσε ζώα συντροφιάς σε ακατάλληλες συνθήκες18:34Κραν Μοντανά: Εγγύηση 215.000 ευρώ και βραχιολάκι για τους ιδιοκτήτες του μπαρ18:20Super League: Αναβλήθηκε ο αγώνας του ΠΑΟΚ με την Κηφισιά18:06Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών-Κορίνθου 17:52Τροχαίο δυστύχημα στη Σητεία: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 16χρονος οδηγός17:38Κορυδαλλός: Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας (βίντεο)17:24Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:12Θρίλερ σε πολυτελή βίλα στην Άδανα – Πατέρας σκότωσε τα δύο παιδιά του και αυτοκτόνησε16:58Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία "συμβουλίου ειρήνης" για τη Γάζα16:44Χριστάκης στο ant1news: Όλα τα δεδομένα για το “φορολογικό διαζύγιο”16:30ΥΠΕΘΟ: Πιο γρήγορες πληρωμές - Λιγότερες απευθείας αναθέσεις16:16Τροχαίο στα Μέγαρα: Συγκρούστηκαν δύο φορτηγά - Κλειστή λωρίδα στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου16:02Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης στην Πιερία15:48Γερμανία: Η στρατιωτική αποστολή στη Γροιλανδία αποφασίστηκε λόγω των "ρωσικών και κινεζικών απειλών"15:34Ο Χρήστος Φαφούτης νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνικό Μετρό Α.Ε.15:20Missing Alert για την εξαφάνιση δύο 15χρονων αγοριών15:06Ο χειμώνας παίζει κρυφτούλι14:52Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Νετανιάχου: Στο επίκεντρο της συζήτησης η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Ιράν14:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο