LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 26 Οκτωβρίου 2022 10:34

Βρετανία - Σούνακ: Πρώτη “μάχη” με τους Εργατικούς στο κοινοβούλιο

Ο νεότερος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας θα αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

AP - Ρίσι Σούνακ
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ θα μιλήσει για πρώτη φορά σήμερα στο κοινοβούλιο και θα αντιμετωπίσει τους Εργατικούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγούνται κατά πολύ στην πρόθεση ψήφου και ζητούν πρόωρες εκλογές.

Για πρώτη φορά ο πρώτος έγχρωμος, ινδουιστής πρωθυπουργός που κατάγεται από πρώην βρετανική αποικία και είναι ο νεότερος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας θα αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά την παραδοσιακή ώρα του πρωθυπουργού.

Ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ συνεχάρη τον Σούνακ μέσω του Twitter χθες Τρίτη, αλλά παράλληλα τόνισε ότι οι Βρετανοί «έχουν ανάγκη μια νέα αρχή και να εκφραστούν για το μέλλον» της χώρας. Οι Εργατικοί προηγούνται κατά πολύ στην πρόθεση ψήφου και ζητούν σχεδόν καθημερινά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καταγγέλλοντας ότι η πολιτική των Συντηρητικών «κατέστρεψε την οικονομία» της Βρετανίας.

Ο Σούνακ, ο μοναδικός υποψήφιος για την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας την προηγούμενη εβδομάδα, ανέλαβε τον θώκο τη Δευτέρα λίγες ώρες αφού εξελέγη από τους βουλευτές των Συντηρητικών επικεφαλής του κόμματος, χωρίς να κάνει καμία δημόσια δήλωση και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη των μελών του κόμματος. Έγινε ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε λιγότερες από 50 ημέρες και ο έκτος μετά το Brexit το 2016. Ο Σούνακ ωστόσο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές πριν το 2024, οπότε και είναι προγραμματισμένες, καθώς είναι βέβαιο ότι οι Συντηρητικοί, που είναι στην εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια, θα τις χάσουν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το 62% των ψηφοφόρων επιθυμούν να γίνουν εκλογές πριν το τέλος του έτους.

Ρίσι Σούνακ

«Ο Σούνακ και η σύζυγός του κάθονται πάνω σε μια περιουσία 730 εκατ. λιρών. Δύο φορές η εκτιμώμενη περιουσία του βασιλιά Κάρολου. Αυτό να θυμάστε όταν τον ακούτε να μιλά για ‘δύσκολες αποφάσεις’», τόνισε η Νάντια Γουίτομ βουλευτής των Εργατικών.

Υπέρμαχος της μείωσης των δαπανών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, και όχι της αύξησης του χρέους για τη στήριξη των νοικοκυριών – μια πολιτική που προτίμησε η Τρας— ο Σούνακ διατήρησε στη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Τζέρεμι Χαντ.

Κανονικά η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό ως τις 31 Οκτωβρίου. Όμως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι «δεν έχει συγκεκριμένη επιβεβαίωση» για την ημέρα που θα παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός.

«Ο Σούνακ φυσικά θα θέλει να έχει λίγο χρόνο για να εξετάσει τις λεπτομέρειες», επεσήμανε. «Γνωρίζουμε ότι (ο προϋπολογισμός) πρέπει να παρουσιαστεί σύντομα. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν βεβαιότητα. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των σχεδίων της κυβέρνησης».

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγελία: Σεξουαλική επίθεση Ταγματάρχη σε 15χρονο

Κορονοϊός: Τα πρώτα κρούσματα των νεών υποπαραλλαγών στην Ελλάδα

Παλαιό Φάληρο: Βιασμός 34χρονης που περίμενε σε στάση λεωφορείου

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενήΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακαΣήμερα 15:15 | Τοπικά Νέα

Αστυνομικοί, μετά από το ένταλμα σύλληψης, αναζητούν τον άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44Ικαρία - Κασσελάκης: Μόνιμοι υγειονομικοί με 13ο και 14ο μισθό15:30Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:16Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο