LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 11 Οκτωβρίου 2022 13:45

Τουρκία: νομοσχέδιο για την παραπληροφόρηση προκαλεί αντιδράσεις

Πολυετή φυλάκιση ακόμη και για ένα... like, φέρνει το νέο νομοσχέδιο της Άγκυρας.

Ταγίπ Ερντογάν

Της Άννας Ανδρέου

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των δημοσιογραφικών οργανώσεων, αν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση το οποίο ποινικοποιεί την παραπληροφόρηση, ψηφιστεί με τη σημερινή του μορφή, αρκεί και το like ενός tweet για να καταδικαστεί κανείς σε φυλάκιση έως και 3 ετών.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της τουρκικής αντιπολίτευσης, αυτή είναι η κρίσιμη εβδομάδα για τη ρύθμιση που είναι γνωστή στο ευρύ τουρκικό κοινό ως «Νόμος λογοκρισίας».

Η πρόταση νόμου των 40 άρθρων, εκ των οποίων έγιναν δεκτά τα 14, αναμένεται να ψηφιστεί από τη Γενική Συνέλευση. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ονουρσάλ Αντίγκιουζελ, προειοδοποίησε για το άρθρο 29 που επιβάλει ποινή φυλάκισης: «Είναι μια πλήρης καταστροφή. Εάν ο νόμος γίνει δεκτός ως έχει, ακόμη και όσοι κάνουν like ή retweet (κοινοποίηση χωρίς σχόλιο) μια ανάρτηση που αργότερα θα αποδειχθεί αβάσιμη θα τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης από 1 έτος έως 3 χρόνια».

Ο Αντίγκιουζέλ δήλωσε ότι η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών δεν είναι υπηρεσία πληροφοριών, ούτε δικαστικός θεσμός. «Δεν πρέπει να βγει με τη σημερινή του μορφή», ανέφερε.

Θα μείνουμε πίσω από το Σουδάν στην Ελευθερία του Τύπου

Ο Μπεντρί Γιασάρ από το Καλό Κόμμα (IYI Party), δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην 149η θέση στη λίστα της ελευθερίας του Τύπου και είπε, "Εάν ψηφιστεί ο νόμος, θα πάρουμε τη θέση μας στην τελευταία θέση".

Όπως είπε: «Μετά από αυτόν τον κανονισμό, η Τουρκία πιθανότατα θα πάρει την τελευταία θέση μετά το Σουδάν και τη Μιανμάρ».

Υπενθυμίζοντας ότι όσοι κάνουν ή διαδίδουν την είδηση ??θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 3 ετών για το αδίκημα της «δημόσιας διάδοσης παραπλανητικών πληροφοριών» που θα προστεθούν στον τουρκικό Ποινικό Κώδικα, ο Μπεντρί Γιασάρ επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπίσει: «Απ' έξω, η κατάστασή μας στην ελευθερία του Τύπου δεν είναι καθόλου φωτεινή. Δυστυχώς, η Τουρκία βρίσκεται στην 149η θέση μεταξύ 180 χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Μετά από αυτή τη συμφωνία, η Τουρκία θα είναι πιθανότατα στην τελευταία θέση μετά το Σουδάν και τη Μιανμάρ», ανέφερε.

Ο Γιασάρ είπε ότι ο τοπικός Τύπος θα πληγεί σκληρά μετά τον κανονισμό, προσθέτοντας ότι "πολλοί θα κλείσουν ή κινδυνεύουν να κλείσουν".

Η έλλειψη δημοκρατίας στην Τουρκία όχι μόνο στον Τύπο αλλά και σε άλλους θεσμούς, είναι από τους τομείς, που κρατούν την Άγκυρα μακριά από την ενταξιακή πολιτική της για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Πατήσια: Ξέχασαν 2χρονο έξω από παιδικό σταθμό

Μαρκόπουλο: Ομαδικός βιασμός της 14χρονης που είχε απαχθεί από την Νίκαια

Γερμανία - AfD: Παραίτηση στελέχους για φωτογραφία στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου τουΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

H δικηγόρος του κατηγορούμενου, επικαλείται την δικογραφία και τον αστυνομικό που υπήρξε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, στο θλιβερό περιστατικό.

Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματαΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Η Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και η Πρωτομαγιά.

Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίωνΣήμερα 08:08 | Ειδήσεις

Απίστευτη ταλαιπωρία για του οδηγούς και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο