LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 11 Οκτωβρίου 2022 08:17

Κυκλώνας “Τζούλια”: Δεκάδες νεκροί στην Κεντρική Αμερική

Μεταξύ των νεκρών και πέντε μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Ελ Σαλβαδόρ που συμμετείχαν σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έχασαν τη ζωή τους

AP - Φλόριντα - κυκλώνας Ίαν

(εικόνα αρχείου)

Ο κυκλώνας Τζούλια, ο οποίος εξασθένησε προοδευτικά περνώντας από τη Νικαράγουα τα ξημερώματα της Κυριακής, εντέλει διαλύθηκε χθες Δευτέρα πάνω από το έδαφος της Γουατεμάλας, αφού άφησε πίσω τουλάχιστον 26 νεκρούς και 4 αγνοούμενους σε κράτη της κεντρικής Αμερικής, πέρα από τις υλικές ζημιές και τις πλημμύρες, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων (NHC) ανέφερε πως η τροπική καταιγίδα Τζούλια διαλύθηκε εντελώς τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) πάνω από τη δυτική Γουατεμάλα, ωστόσο προειδοποίησε πως οι βροχές του συστήματος εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν πλημμύρες στην κεντρική Αμερική και στο νότιο Μεξικό.

Πέντε μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Ελ Σαλβαδόρ που συμμετείχαν σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έχασαν τη ζωή τους περίπου τριάντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, όταν έπεσε τοίχος στον οποίο είχαν βρει καταφύγιο από την κακοκαιρία, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Γουστάβο Βιγιατόρο.

«Τουλάχιστον δύο άνθρωποι πέθαναν όταν καταπλακώθηκαν» επίσης εξαιτίας της πτώσης τοίχου στην Γουαταχιάγουα, 150 χιλιόμετρα ανατολικά του Σαν Σαλβαδόρ, πρόσθεσε η σαλβαδοριανή αστυνομία.

Ο υπουργός Ραούλ Χουάρες έκανε λόγο για άλλους δύο θανάτους εξαιτίας της κακοκαιρίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Συνολικά, το Ελ Σαλβαδόρ μετρά 10 νεκρούς.

Στην Ονδούρα, ο δήμαρχος της Μπρους Λαγκούνα (δυτικά) Βίλμερ Γουντ ανέφερε πως δύο άνθρωποι πνίγηκαν όταν ανατράπηκε η βάρκα που τους μετέφερε, παρασυρμένη από τα ορμητικά νερά, το επίπεδο των οποίων ανέβηκε εξαιτίας του κυκλώνα. Άλλος ένας άνθρωπος αγνοείται.

Στη Γουατεμάλα, έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, πέντε μέλη οικογένειας θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού τους σε χωριό που χτυπήθηκε από κατολίσθηση, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας (CONRED).

Κατά την ίδια πηγή, δύο άνδρες αγνοούνται καθώς τους παρέσυρε ρέμα.

Ο κυκλώνας Τζούλια χτύπησε το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) τις ακτές της Νικαράγουας στην Καραϊβική, όταν ήταν ακόμα Κατηγορίας 1, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές και διακοπές της ηλεκτροδότησης, πάντως χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Οι αρχές του Παναμά έκαναν λόγο για δύο νεκρούς εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Από τη Γουατεμάλα ως τον Παναμά, οι αρχές ανέφεραν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους που ξερίζωσαν δέντρα, προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους, κατέστρεψαν σπίτια και γέφυρες.

Η Τζούλια ήταν ο δεύτερος κυκλώνας της περιόδου που έπληξε την κεντρική Αμερική, μετά τον Μπόνι τον Ιούλιο, κατά μήκος των συνόρων της Νικαράγουας με την Κόστα Ρίκα.

Στα τέλη του 2020 οι κυκλώνες Ήτα και Γιώτα άφησαν πίσω τουλάχιστον 200 νεκρούς και περίπου ισάριθμους αγνοούμενους και υλικές ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Βιασμός ανήλικης στον Κολωνό: Συνθήματα στο μαγαζί και το αυτοκίνητο του 53χρονου (εικόνες)

Καιρός: καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Τρίτη

Δολοφονία Γρηγορόπουλου – ΣτΕ: Αποζημιώσεις για καταστροφές από τα επεισόδια

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤροχαίο δυστύχημα στην ΕλευσίναΣήμερα 06:10 | Ειδήσεις

Νεκρός ο οδηγός και σοβαρά τραυματίας ο συνοδηγός στο τροχαίο που έγινε τα ξημερώματα κοντά στην παραλία της Ελευσίνας.

Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την ΠαρασκευήΧθες 16:13 | Ειδήσεις

Που αναμένονται οι βροχοπτώσεις. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)Χθες 20:44 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)Χθες 21:13 | Ειδήσεις

Από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, από το Όστιν στη Βοστόνη, στο Σικάγο και την Ατλάντα, το κίνημα των φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών γιγαντώνεται ώρα με την ώρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή06:07JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52Λαμία: Επεισοδιακή εκδρομή Δημοτικού - Τον “έστειλε” στο νοσοκομείο 22:39Ενδοοικογενειακή βία - Ηράκλειο: Την ξυλοκόπησε ο ίδιος της ο πατέρας22:25Καϊλή: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΕΕ - “Θα μετακομίσω στην Ιταλία”22:12Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου21:58Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)21:45Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)21:31Επιθεώρηση εργασίας: Πρόστιμα και “μπλόκο” σε οικοδομές και εργοτάξια 21:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο