LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 10 Οκτωβρίου 2022 23:36

Ελληνοτουρκικά: οι “τίτλοι ιδιοκτησίας” νησιών, τα 12 μίλια και η απάντηση της Αθήνας

Νέες απειλές για “ενέργειες βίας” από κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν. Άρθρο για “τουρκικούς τίτλους ιδιοκτησίας ελληνικών νησιών”. Οι αναφορές για επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη και η ελληνική απάντηση.


 

yeni safak - Τουρκία - νησια - τιτλοι ιδιοκτησίας

Σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, λίγες ώρες πριν ο Ερντογάν επαναλάβει την ευθεία “προειδοποίηση” προς την Αθήνα για πιθανό “χτύπημα”, προέβη ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Ερντογάν.

Ο αναπληρωτής Γ.Γ του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, του Ντ. Μπαχτσελί, Μπαχαντίρ Μπουμίν Οζαρσλάν, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη του πως «Ο εξοπλισμός των νησιών από την Ελλάδα αντίκειται στο αποστρατικοποιημένο καθεστώς της Συνθήκης της Λωζάννης και η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αναστείλει ή να καταγγείλει τη συνθήκη», καθώς και ότι «η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει βία ενάντια στην απειλή βίας. Αυτό είναι κάτι που έχουμε δικαίωμα να το χρησιμοποιήσουμε ως τελευταίο στάδιο».

Επί λέξει ανέφερε «στην τελική φάση και αν δεν έχει επανέλθει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς, η Τουρκία μπορεί, με βάση το διεθνές δίκαιο να δεχθεί ως απειλή που στρέφεται εναντίον της τη στρατιωτική αυτή παρουσία στα βορειοανατολικά και τα νοτιοανατολικά νησιά, τα οποία είναι μακριά από την Ελλάδα και κοντά στην Τουρκία και να κάνει χρήση βίας, για να υπάρξει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Αυτό σε τελικό στάδιο είναι κάτι που έχουμε στα χέρια μας και μπορούμε πάντα να χρησιμοποιήσουμε».

yeni safak - Τουρκία - νησια - τιτλοι ιδιοκτησίας

Γενί Σαφάκ: «Οι τίτλοι ιδιοκτησίας των νησιών είναι εδώ»

«Διατηρούνται στην Τουρκία αρχεία για τα νησιά του Αιγαίου τα οποία θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα και που χρονολογούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία», αναφέρει σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, που φιλοξενεί δηλώσεις του Χακκί Σαχίν, επικεφαλής της Μονάδας Υπηρεσιών Εγγραφής και Έρευνας Περιουσίας στο εξωτερικό.

Όπως υποστηρίζει, διατηρούνται στην Τουρκία αρχεία για τα νησιά του Αιγαίου που χρονολογούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και μάλιστα, σημειώνει πως υπάρχουν 1721 κτηματολογικές εγγραφές που ανήκουν στην Ελλάδα, εκ των οποίων 324 αφορούν στα νησιά και καλύπτουν τα έτη μεταξύ 1847 και 1912.

yeni safak - Τουρκία - νησια - τιτλοι ιδιοκτησίας

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, ο Επικεφαλής της Μονάδας Υπηρεσιών Εγγραφής και Έρευνας Περιουσίας στο εξωτερικό, επισημαίνει τα εξής: «Υπάρχουν αρχεία 26 χωρών γραμμένα στην Οθωμανική Τουρκική, τα οποία σχετίζονται με ιδιωτική περιουσία που ανήκει και στην ελληνική περιοχή. Τα συγκεκριμένα αρχεία περιλαμβάνουν εγγραφές σε Σύρο, Πρέβεζα, Λήμνο, Ρόδο, Κω, Λέσβο, Σαμοθράκη, Χίο, Λέρο, Κάλυμνο, Θάσο, Κρήτη και αλλού. 

Τα 7 Βιβλία Εγγραφών της Ελλάδας, τα οποία τηρήθηκαν μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα για να διασφαλιστούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους είναι ανοιχτά στην έρευνα ντόπιων και ξένων ερευνητών. -- Όσοι έχουν ακίνητα στην Ελλάδα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής αλλοδαπού στην ιστοσελίδα του ιδρύματος. Οι αιτήσεις που λαμβάνονται από τις αρχές του ιδρύματος εξετάζονται από το αρμόδιο προσωπικό, διενεργείται η απαραίτητη έρευνα και ο αιτών ενημερώνεται για το αποτέλεσμα. Ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν στο ίδρυμά μας για (ενν. ελληνικά) νησιά τα τελευταία 10 χρόνια είναι 95. 

yeni safak - Τουρκία - νησια - τιτλοι ιδιοκτησίας

yeni safak - Τουρκία - νησια - τιτλοι ιδιοκτησίας

yeni safak - Τουρκία - νησια - τιτλοι ιδιοκτησίας

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι στον εκθεσιακό χώρο Server Efendi εκτίθενται πιστοποιητικά ιδιοκτησίας για το νησί της Λέσβου και την πρωτεύουσά του, και σημειώνεται: «Το εν λόγω αρχείο αποτελεί πηγή για να αναζητήσουν τα δικαιώματά τους από το παρελθόν τόσο όσοι κατοικούν στην Ελλάδα όσο και όσοι βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Μπορούν να μηνύσουν την Ελλάδα για τις περιουσίες που ανήκουν στους προγόνους τους. Στα Λαδάδικα (Yagcilar), στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια οικογένεια έκανε αίτηση για ακίνητα που ανήκαν στους παππούδες της και κατέθεσε μήνυση επικαλούμενη τα έγγραφα αυτού του αρχείου. Οι ιδιοκτήτες, που δεν μπόρεσαν να έχουν κανένα αποτέλεσμα από τα ελληνικά δικαστήρια, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και επιδίκασε στην Ελλάδα αποζημίωση». 

yeni safak - Τουρκία - νησια - τιτλοι ιδιοκτησίας

Μπαράζ δημοσιεύματων για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Εν τω μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες πως επίκειται επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή της Κρήτης, ως ανάχωμα στην νέα τουρκολιβυκή συμφωνία. 

Ανάρτηση του “A haber” αναφέρει πως «Η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τα ναυτικά της μίλια πέραν των 6!», γράφοντας πως «Η Ελλάδα ξεκίνησε προετοιμασίες για μια πιθανή κίνηση στην Κρήτη, που είναι κόκκινη γραμμή για την Τουρκία. Ο ελληνικός Τύπος γράφει ότι θέλει να αυξήσει στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα ανατολικά της Κρήτης», ενώ σημειώνει πως «Η ένταση αυξήθηκε μετά την Πράγα για τα καλά» και ότι «στο τραπέζι τίθενται σενάρια πολέμου». 

A haber - Τουρκία - 12 μίλια

Ομοίως, η “Sabah” γράφει «Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά! Ετοιμάζονται να περάσουν τη κόκκινη γραμμή της Τουρκίας», τονίζοντας πως «η Αθήνα σχεδιάζει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα από 6 στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης». 

Sabah - Τουρκία - 12 μίλια

Άμεση ήταν η ελληνική απάντηση, όπως την μετέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο διπλωματικός συντάκτης, Σπύρος Μουρελάτος, με πηγές να τονίζουν πως προφανώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια, όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει αυτήν την περίοδο.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία και πτώση θερμοκρασίας την Τρίτη

Σνίτσελ κοτόπουλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τροχαίο δυστύχημα: Σκοτώθηκε λίγα μέτρα από το σπίτι του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο