LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 07 Οκτωβρίου 2022 13:48

Κάρολιν Μαλόνι: Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα

Η Αμερικανίδα Πολιτικός και Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Ακρόπολη και υπογράμμισε ότι ο δυτικός πολιτισμός, οφείλει ευγνωμοσύνη στον ελληνικό.

επίσκεψη - Κάρολιν Μαλόνι  - Παρθενώνας - Ακρόπολη

Τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και το Μουσείο της Ακρόπολης επισκέφθηκε σήμερα η Αμερικανίδα Πολιτικός και Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κα Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn B. Maloney), συνοδευόμενη από την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτή Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, καθώς και την Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών (EAWC), κα Λούλα Λόη – Αλαφογιάννη.  Σκοπός της επισκέψεως ήταν η προβολή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής του δίκαιου αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ζήτημα για το οποίο παρέθεσαν και σχετική συνέντευξη τύπου.

Είχε προηγηθεί χθες σχετική συνάντηση της Ομοσπονδιακής Βουλευτού με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία εξέφρασε την συμπαράστασή της στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

επίσκεψη - Κάρολιν Μαλόνι  - Παρθενώνας - Ακρόπολη

Η κυρία Μαλόνι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο δυτικός πολιτισμός οφείλει ένα χρέος από ευγνωμοσύνη στον ελληνικό πολιτισμό που δεν μπορούμε ποτέ να το ξεπληρώσουμε πλήρως. Κάθε φορά που τα ηνία της κυβέρνησης αλλάζουν ειρηνικά χέρια οπουδήποτε στη Δύση, θα πρέπει να είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στους Έλληνες για την εφεύρεση της δημοκρατίας…». Επισήμανε δε ότι θέλει να ενώσει τη φωνή της «με τη φωνή εκείνων που ζητούν από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους: τον λαό της Ελλάδας…».

Η κυρία Μαλόνι ενημέρωσε ακόμη ότι ήρθε σε επαφή με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council), κ. Εντι Ζεμενίδη, και ότι οι δύο τους θα συνεργαστούν ώστε να ιδρυθεί μία παναμερικανική επιτροπή για να δραστηριοποιήσει τους Αμερικανούς υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Η κυρία Μαλόνι προσκάλεσε την κυρία Αυγερινοπούλου να παραστεί σε Επιτροπή στο Κογκρέσο προς υποστήριξη του επαναπατρισμού των Γλυπτών.

Τόσο η κυρία Μαλόνι όσο και η κυρία Αυγερινοπούλου είναι Μέλη του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών.

επίσκεψη - Κάρολιν Μαλόνι  - Παρθενώνας - Ακρόπολη

Αναλυτικά η δήλωση της κυρίας Αυγερινοπούλου:

Σήμερα, έχουμε την τιμή να καλωσορίσουμε στην Ελλάδα την κα Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn B. Maloney), Αμερικανίδα Πολιτικό και Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την 12η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, την οποία ευχαριστούμε για την ένθερμη υποστήριξή της στο δίκαιο αίτημα όλων των Ελλήνων για την  επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας από το Βρετανικό Μουσείο. Η κα Μαλόνι είχε καταθέσει ψήφισμα στο Κογκρέσο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, από κοινού με ομογενή βουλευτή των Ρεπουμπλικανών, Κωνσταντίνο Μπιλιράκη (Gus Bilirakis), από την 12η Περιφέρεια της Φλόριντα.

Ο Παρθενώνας, μνημείο της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στέκεται ως κορυφαίο παγκόσμιο μνημείο, εδώ και 2.500 χρόνια και αποτελεί το ύψιστο σύμβολο της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και της αρμονίας. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που αποσπάστηκαν και εκλάπησαν από την Ακρόπολη των Αθηνών στις αρχές του 19ου αιώνα και σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελούν πλέον του μισού του συνόλου του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που σώζεται σήμερα. Η ανάγκη για την επιστροφή τους στην Αθήνα αποτελεί πολιτιστική επιταγή, διότι αφενός ο Παρθενώνας γίνεται πλήρως κατανοητός ως προς την αρχιτεκτονική αξία του συνόλου των γλυπτών του και αφετέρου τα γλυπτά αυτά αποκτούν την πραγματική τους εννοιολογική υπόσταση μόνο πλησίον του ναού, στο φυσικό και ιστορικό τους περιβάλλον, υπηρετώντας την επιταγή της ακεραιότητας του μνημείου.

επίσκεψη - Κάρολιν Μαλόνι  - Παρθενώνας - Ακρόπολη

Βουλευτές από την Ελλάδα και την Αμερική στηρίζουμε τη πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην οποία έχει προσδώσει ένα διεθνώς βαρύ πολιτικό πρόσημο, και θα ασκήσουμε κοινοβουλευτική διπλωματία για τον επαναπατρισμό των τμημάτων των πολιτιστικών μας μνημείων με στόχο την αποκατάσταση του παγκόσμιου συμβόλου της Δημοκρατίας μας και τη διαφύλαξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ευχαριστούμε και πάλι θερμά την Ομοσπονδιακή Βουλευτή, κα Maloney, καθώς και την κα Λούλα Λόι - Αλαφογιάννη, Πρόεδρο του Ευρω-Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών, για την παρουσία τους εδώ σήμερα.

επίσκεψη - Κάρολιν Μαλόνι  - Παρθενώνας - Ακρόπολη

Ειδήσεις σήμερα:

Πύργος: Ηλικιωμένη πάλεψε και εξουδετέρωσε τον επίδοξο κλέφτη

“Ενώπιος Ενωπίω” – Άντζελα Γκερέκου: Ο Βοσκόπουλος πληγώθηκε από την χώρα του

ΑΕΚ: Στην “Αγιά Σοφιά” ο Τσούνης (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης - Υπουργικό Συμβούλιο: Αυτή η κυβέρνηση σε εκβιασμούς δεν πρόκειται να υποκύψειΣήμερα 12:30 | Ειδήσεις

«Οι αγρότες έχουν στείλει τα δικά τους μηνύματα αλλά και η Πολιτεία απάντησε με βάση τις αντοχές της οικονομίας».

Θεσσαλονίκη - Μπλόκα: Κανονικά η κυκλοφορία στα διόδια Μαλγάρων και στα δύο ρεύματαΣήμερα 13:57 | Ειδήσεις

Οι αγρότες προχωρούν σε προσωρινό άνοιγμα των δρόμων ενόψει των εορτών.

Ιλίσια: Συντηρητής έπεσε με το ασανσέρ στο κενό και τραυματίστηκε σοβαράΣήμερα 13:40 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος άντρας, τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Όλα όσα έγιναν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1 που συγκεντρώθηκαν 3.330.000 ευρώ (βίντεο)Σήμερα 11:07 | Ειδήσεις

Πάνω από 35 χρόνια, ο ΑΝΤ1 αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες, εμπνέει και κάνει πράξη τη δέσμευσή του για κοινωνική αλληλεγγύη. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ξεκίνησε η αποστολή SMS για το δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας14:19Θεσσαλονίκη - Μπλόκα: Κανονικά η κυκλοφορία στα διόδια Μαλγάρων και στα δύο ρεύματα14:02Ιλίσια: Συντηρητής έπεσε με το ασανσέρ στο κενό και τραυματίστηκε σοβαρά13:48Φάμελλος: Επιτέλους κύριε Μητσοτάκη σοβαρευτείτε13:34Αγροτικές κινητοποιήσεις – ΚΚΕ: Η αθλιότητα της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο13:20Τροχαίο ατύχημα στον κόμβο Ηρακλείου - Στο "κόκκινο" οι καθυστερήσεις 13:06Νέα εποχή στην Παρτίζαν με την πρόσληψη του Ζοάν Πενιαρόγια12:52Μητσοτάκης - Υπουργικό Συμβούλιο: Αυτή η κυβέρνηση σε εκβιασμούς δεν πρόκειται να υποκύψει12:38Λαϊκές αγορές: Πως θα λειτουργήσουν την περίοδο των γιορτών12:24Missing Alert για την εξαφάνιση ανηλίκων12:10Συνάντηση Μητσοτάκη με μαθήτριες και μαθητές του μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Πάχνης Ξάνθης11:56Όλα όσα έγιναν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1 που συγκεντρώθηκαν 3.330.000 ευρώ (βίντεο)11:42Ηράκλειο: Σύλληψη 70χρονου για άσεμνες χειρονομίες σε 13χρονο11:28Άνω Λιόσια: Τέσσερα όπλα εντοπίστηκαν σε οικία μετά από έρευνα αστυνομικών11:14Μουντιάλ 2026: Αδιανόητες αυξήσεις στις τιμές ξενοδοχείων σε πόλεις που θα φιλοξενηθούν αγώνες11:00Θεσσαλονίκη: Αναστολή κινητοποιήσεων στα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης ενόψει Χριστουγέννων10:46Ποσειδώνος: Κυκλοφοριακό χάος μετά από φωτιά σε αυτοκίνητο10:32Euroleague: «Αντίο» στο 2025 στην Ευρώπη με νίκη εκτός έδρας, θέλουν να πουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός 10:18Ηράκλειο: Άγνωστοι βανδάλισαν τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης10:04Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι έκλειναν διαδικτυακά «ραντεβού» μέσω εφαρμογής και λήστευαν τα θύματά τους09:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο