LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 06 Οκτωβρίου 2022 09:59 | Ανανέωση: 06 Οκτωβρίου 2022 10:06

Ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα - Μηταράκης: Επείγουσα έκκληση σε Τουρκία και ΕΕ

Να πάρουν μέτρα ώστε να μην υπάρχουν παράνομες ροές προς την Ελλάδα καλεί τους Τούρκους ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Τι ζητά από την ΕΕ.

Ναυάγιο Κύθηρα - έρευνες

«Επείγουσα έκκληση» προς την Τουρκία «να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή όλων των παράτυπων αναχωρήσεων λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών» κάνει με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στην ανάρτησή του, μετά τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο, ο κ. Μηταράκης σημειώνει ότι «ήδη σήμερα πολλές ζωές χάνονται στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη», ενώ ζητάει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 16 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λέσβο, 9 άνθρωποι έχουν διασωθεί και αγνοούνται άλλοι 15 ενώ στο ναυάγιο στο Διακόφτι Κυθήρων, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 μετανάστες μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή και 15 αγνοούνται.

Ο Υπουργός προχώρησε σε 2 ακόμη αναρτήσεις αναφερόμενος στους λαθροδιακινητέςκαι στην τακτική που ακολουθούν

Ενώ εξέφρασε τη θλίψη του για τις τραγωδίες που πραγματοποιήθηκαν στο Αιγάιο "Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών σε 2 διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά, με πιο ουσιαστικό τρόπο, για να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών."

Ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε η  Ράνια Σβίγκου, Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τα πολύνεκρα ναυάγια στα Κύθηρα και τη Λέσβο.

"Άλλα δύο ταξίδια θανάτου, άλλα δύο φοβερά ναυάγια στα Κύθηρα και τη Λέσβο. Ο αγώνας για μια Ελλάδα που δεν θα είναι ούτε αποθήκη ψυχών, ούτε φύλακας που αναλαμβάνει τις ευθύνες μιας Ευρώπης-φρούριο, είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ. Δεν πρέπει να «συνηθίσουμε» άλλους θανάτους απελπισμένων ανθρώπων σε μια Ευρώπη που ορθώς άνοιξε την αγκαλιά της σε πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ, αντί να εργαλειοποιεί το προσφυγικό.
Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίζει τις αιτίες που προκαλούν τα προσφυγικά κύματα και να προχωρήσει άμεσα σε μια ευρωπαϊκή και ευρωτουρκική αντιμετώπιση του προσφυγικού. Που να βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σε ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε μια ευρωτουρκική συμφωνία που να περιλαμβάνει νόμιμες οδούς προς την ΕΕ με ένα γενναίο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων".


Κοινή δήλωση και των τομεαρχών και αναπληρωτών τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Ψυχογιού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, Εθνικής Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, Νησιωτικής Πολιτικής, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάννη Μπουρνού, και του Ευρωβουλευτή και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, Κώστα Αρβανίτη, για τα ναυάγια των τελευταίων ωρών σε Κύθηρα και Λέσβο.

"Δύο νέες τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι δυστυχώς σε εξέλιξη από χθες το βράδυ στη Λέσβο και στα Κύθηρα, σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ναυάγιο Κύθηρα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη Λέσβο, στη βάρκα επέβαιναν περί τα 40 άτομα, αντίστοιχα στα Κύθηρα ναυάγησε ιστιοφόρο σκάφος με 96 επιβαίνοντες. Μέχρι στιγμής τα δημοσιεύματα κάνουν λόγω για πλήθος νεκρών και αγνοούμενων. 

Οι πράγματι ηρωικές προσπάθειες ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και των λοιπών δυνάμεων, είναι αξιέπαινες. Αυτό, όμως, που για μία ακόμα φορά καταγράφεται, είναι η πλήρης ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του, για την περίθαλψη και τη φροντίδα των διασωθέντων, στη στεριά. Μόνο χάρη στην τεράστια προσφορά εθελοντών του νησιού για μία ακόμη φορά, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν τα πολύ-πολύ στοιχειώδη, όπως λίγες κουβέρτες, τρόφιμα και άλλα τα οποία προφανώς και δεν επαρκούν.    

Να σημειωθεί ότι ειδικά στα Κύθηρα  οι εθελοντές του νησιού, σχεδόν στο σύνολό τους, είναι για τέταρτη μέρα άγρυπνοι, με δεδομένο ότι πριν τέσσερις μέρες όπως είναι γνωστό, συνέβη ένα ακόμα περιστατικό στο Καψάλι που έκτοτε οι άνθρωποι "στεγάζονται"  σε υπόστεγο δίπλα στη θάλασσα με πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς καμία κυριολεκτικά κρατική φροντίδα και διαβιούν σε πλήρη επικινδυνότητα για την υγεία τους και την ασφάλειά τους, υποστηριζόμενοι μόνο από εθελοντές. 

Ναυάγιο Κύθηρα

 Το ελληνικό Κράτος και η Αυτοδιοίκηση με όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και πολιτικής προστασίας, οφείλουν να ανταποκριθούν στις προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους όπως προκύπτουν από τους διεθνείς και ελληνικούς νόμους, αλλά και από τις αρχές του στοιχειώδους ανθρώπινου πολιτισμού.

 Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, όπως εξακολουθεί να κάνει με την ανοχή της ηγεσίας της ΕΕ, και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τους διεθνείς κανόνες.

 Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει επιτέλους τον καταστροφικό ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, αλλά και την ευρωπαϊκή ηγεσία, να πάψει να παριστάνει ότι δεν βλέπει τους νεκρούς σε όλη τη Μεσόγειο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια δίκαιη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, βασισμένη στην ισοκατανομή και τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις, με νόμιμες και ασφαλείς οδούς, σε σύνορα που θα φυλάσσονται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Που θα προστατεύει πρώτα από όλα την ανθρώπινη ζωή και θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες πρώτης εισόδου".

 Λέσβος - ναυάγιο - μετανάστες

Κοινή δήλωση για τις θαλάσσιες τραγωδίες έκαναν οι κ. Καμίνης και Μπιάγκης, Υπεύθυνοι τομέων μεταναστευτικής πολιτικής και ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, αναφέροντας τα εξής:.

"Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη τραγωδία στο Αιγαίο κλιμακώνεται. Μόνον χθες, δεκάδες ανθρώπινες ψυχές χάθηκαν στη θαλάσσια περιοχή και τις ακτές της Λέσβου και των Κυθήρων, στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη, ασφαλή ζωή στην Ευρώπη, μακριά από πολέμους και διώξεις. Μπροστά στο θάνατο ανθρώπων δεν μπορείς να πεις πολλά. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν.

Τις δύσκολες αυτές ώρες αγωνιούμε κι ελπίζουμε, ώστε να σωθούν όσο περισσότεροι συνάνθρωποί μας. Εκφράζουμε παράλληλα την απεριόριστη εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη στις γυναίκες και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων και όλων των υπόλοιπων φορέων και εθελοντών που με αυταπάρνηση, υψηλό επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης δίνουν τη μάχη της έρευνας, της διάσωσης και της φροντίδας των ναυαγών. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής οφείλει να είναι θεμελιώδης αρχή και πυξίδα δράσης, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Όσο δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων βασισμένο στην αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών Μελών, με αποτελεσματικές διαδικασίες ελέγχου που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφαλείς διόδους προς την ΕΕ, τόσο τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων θα αποθρασύνονται και θα θησαυρίζουν με κόστος ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κρατάει τα «κλειδιά» του προφυγικού από την Ευρώπη, τόσο θα συνεχίζει να ανέχεται, να υποθάλπει και να εκμεταλλεύεται τα δίκτυα αυτά για ιδιοτελείς γεωπολιτικούς σκοπούς.

Χρέος της χώρας μας είναι να αναδείξει, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του συνεχιζόμενου αυτού εγκλήματος και να γίνει το επίκεντρο μιας συντονισμένης προσπάθειας με στόχο να νικηθούν τα δίκτυα των διακινητών και να αναλάβει επιτέλους η Τουρκία τις ευθύνες της ως μέλος της διεθνούς κοινότητας. Χρέος όλων μας, να μη συνηθίσουμε τον θάνατο στο Αιγαίο".

Ναυάγιο Κύθηρα

Σε δήλωση προχώρησε και το ΚΚΕ 

"Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την “κανονικότητα” του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την “καθημερινότητα” των πολύνεκρων ναυαγίων, όπως τα πρόσφατα ναυάγια στη Λέσβο και τα Κύθηρα με δεκάδες νεκρούς. Κανένας δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια στις αιτίες αυτής της τραγωδίας που γίνονται ακόμη πιο φανερές.

Η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες τους αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας κι απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής, που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για το λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων".

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας για τον Έβρο

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Matthew Lodge. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας, ενώ ο Υπουργός έθεσε το ζήτημα της συνεχώς εντεινόμενης απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα μας στα σύνορα της με την Τουρκία, στον Έβρο.

Τάκης Θεοδωρικάκος - Matthew Lodge

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων, αλλά και στα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα, στο Σχέδιο «Ακρίτας» που βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή εξέλιξη, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Βρετανός Πρέσβης υπογράμμισαν το καλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της αστυνομικής συνεργασίας και της ασφάλειας.

Ειδήσεις σήμερα:

Λέσβος - Μεταναστευτικό: Ναυτική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς (εικόνες)

Μεξικό: Μακελειό με δεκάδες νεκρούς από επίθεση ενόπλων

“The 2Night Show” - Καλφαγιάννης: Η... εξομολόγηση για τον ιερέα των Αγίων Ισιδώρων (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο