LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 05 Οκτωβρίου 2022 14:56

Ζάχος Χατζηφωτίου: Το τελευταίο αντίο στον θρυλικό μπον βιβέρ (εικόνες)

Σε κλίμα θλίψης συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον Ζάχο Χατζηφωτίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το «τελευταίο αντίο» στον Ζάχο Χατζηφωτίου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών την περασμένη Παρασκευή, είπαν το μεσημέρι της Τετάρτης συγγενείς και φίλοι.

Πριν από μερικές εβδομάδες ο δημοσιογράφος και συγγραφέας είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε με δημοτική δαπάνη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ζάχος Χατζηφωτίου - εξόδιος ακουλουθία - κηδεία

Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν το παρών στην κηδεία του δημοσιογράφου και συγγραφέα ήταν οι εγγονές του Χριστίνα Τρίαρχου και Δωροθέα Πασχαλίδου, η Έλενα Χριστοπούλου, η Μαίρη Βιδάλη, η Μαρία Μπαλοδήμου, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, o Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Χρήστος Ζαμπούνης, ο Μάκης Τσέλιος κ.α.

Ζάχος Χατζηφωτίου - εξόδιος ακουλουθία - κηδεία

Ποιος ήταν ο πολυπράγμων "Μπον Βιβέρ"

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας. Καταγόταν από τα Ψαρά. Η οικογένειά του έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους, και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος στις 28 Σεπτεμβρίου 1923.

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία – Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Ζάχος Χατζηφωτίου - εξόδιος ακουλουθία - κηδεία

Στα Δεκεμβριανά, η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956.

Ζάχος Χατζηφωτίου - εξόδιος ακουλουθία - κηδεία

Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος. Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

ΖΑΧΟΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ - ΑΝΤ1

Ήταν συγγραφέας των βιβλίων «Τα εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.

Ήταν μέλος του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών και τέως μέλος του ΔΣ της ΕΛΠΑ.

Ζάχος Χατζηφωτίου - εξόδιος ακουλουθία - κηδεία

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έγινε ευρύτερα γνωστός από το τηλεοπτικό πεντάλεπτο κοινωνικής κριτικής και ως κοσμικογράφος, ένας «μπον βιβέρ» με πολλές αναμνήσεις της αθηναϊκής ζωής. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και ιταλικά.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύτηκε συνολικά, πέντε φορές.


Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Απόπειρα αρπαγής παιδιού κατήγγειλε μητέρα

Αιγάλεω: ανήλικοι μπήκαν σε σχολείο με κουζινομάχαιρα

Τροχαίο: Μαθητής κατέβηκε από το σχολικό και παρασύρθηκε από αγροτικό


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗράκλειο - Αγρότες: Ο απολογισμός των επεισοδίων - Σπασμένα λεωφορεία και ΙΧ και δρόμοι γεμάτοι πέτρες (εικόνες)Σήμερα 16:41 | Ειδήσεις

«Οι ζημιές αυτές είναι αδικαιολόγητες και απρόκλητες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των Αστικών ΚΤΕΛ Ηρακλείου.

Ταυτοποιήθηκαν οι αγρότες που συμμετείχαν στα επεισόδια στην Κρήτη - Παραπέμπονται για εγκληματική οργάνωσηΣήμερα 17:18 | Ειδήσεις

Όλα όσα έγιναν μεταξύ αγροτών και αστυνομίας στα αεροδρόμιο Ηρακλείου και Χανίων.

Μητσοτάκης για αγρότες: Ο διάλογος να γίνει με τους δρόμους ανοιχτούς - Σημαντικές πληρωμές μέχρι τέλη ΔεκεμβρίουΣήμερα 11:25 | Ειδήσεις

Όσα τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, στην συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ' όλα».

Ιαπωνία: Σεισμός 7,6 ρίχτερ - Προειδοποίηση για τσουνάμιΣήμερα 16:34 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες;

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μυτιλήνη: Άδειο αναχώρησε από το λιμάνι το πλοίο "Διαγόρας"- Αγρότες εμπόδισαν τους επιβάτες να μπουν19:17ΑΣ Καρδίτσας - Μερσίν: Το πρώτο εμπόδιο των φιλοξενούμενων ... τα μπλόκα των αγροτών19:03Ναυάγιο στην Κρήτη - Αγνοούνται 15 μετανάστες18:49ΠΑΕ ΑΕΚ: Η κοροϊδία αποκαλύπτεται και δεν θα διαρκέσει για πολύ18:35Ηράκλειο: Αποχώρησαν από την πίστα οι αγρότες - Θα διανυκτερεύσουν στο αεροδρόμιο18:21"Αποκαλύψεις" - Ειρήνη Μουρτζούκου: Οι προϋποθέσεις που ζητά για να δώσει εξηγήσεις για τον θάνατο του Παναγιωτάκη18:07Ίλιον: Καταγγελία 12χρονου σε βάρος αστυνομικού για βιαοπραγία - Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ17:53Ταυτοποιήθηκαν οι αγρότες που συμμετείχαν στα επεισόδια στην Κρήτη - Παραπέμπονται για εγκληματική οργάνωση17:39Ηράκλειο - Αγρότες: Ο απολογισμός των επεισοδίων - Σπασμένα λεωφορεία και ΙΧ και δρόμοι γεμάτοι πέτρες (εικόνες)17:25Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την πρακτική "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά"17:11Ιαπωνία: Σεισμός 7,6 ρίχτερ - Προειδοποίηση για τσουνάμι16:57Super League: Στις 24 Μαρτίου η κλήρωση των πλέι οφ και πλέι άουτ16:43Κρήτη: Χωρίς τις αισθήσεις του ο 40χρονος ορειβάτης από το Ηράκλειο16:29Ολυμπιακός: Χωρίς Ρέτσο και στην Αστάνα η ομάδα του Μεντιλίμπαρ16:15Χανιά: Αποκλεισμένο το αεροδρόμιο από μπλόκο αγροκτηνοτρόφων16:01Γκιλφόιλ: Η Ελλάδα πυλώνας στη στρατηγική Τραμπ για ενέργεια, επενδύσεις και Τεχνητή Νοημοσύνη15:47Λαμία: Απέσυραν οι αγρότες τα τρακτέρ από τους παραδρόμους στο μπλόκο του Μπράλου15:33Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική Περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού15:19ΔΕΗ: "Quiet Hour" στο δίκτυο καταστημάτων για πιο συμπεριληπτική εμπειρία των πελατών της15:10Αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ στην Πάτρα - Κλειστός ο κόμβος Γλαύκου (βίντεο)15:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο