LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 05 Οκτωβρίου 2022 14:56

Ζάχος Χατζηφωτίου: Το τελευταίο αντίο στον θρυλικό μπον βιβέρ (εικόνες)

Σε κλίμα θλίψης συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον Ζάχο Χατζηφωτίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το «τελευταίο αντίο» στον Ζάχο Χατζηφωτίου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών την περασμένη Παρασκευή, είπαν το μεσημέρι της Τετάρτης συγγενείς και φίλοι.

Πριν από μερικές εβδομάδες ο δημοσιογράφος και συγγραφέας είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε με δημοτική δαπάνη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ζάχος Χατζηφωτίου - εξόδιος ακουλουθία - κηδεία

Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν το παρών στην κηδεία του δημοσιογράφου και συγγραφέα ήταν οι εγγονές του Χριστίνα Τρίαρχου και Δωροθέα Πασχαλίδου, η Έλενα Χριστοπούλου, η Μαίρη Βιδάλη, η Μαρία Μπαλοδήμου, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, o Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Χρήστος Ζαμπούνης, ο Μάκης Τσέλιος κ.α.

Ζάχος Χατζηφωτίου - εξόδιος ακουλουθία - κηδεία

Ποιος ήταν ο πολυπράγμων "Μπον Βιβέρ"

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας. Καταγόταν από τα Ψαρά. Η οικογένειά του έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους, και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος στις 28 Σεπτεμβρίου 1923.

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία – Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Ζάχος Χατζηφωτίου - εξόδιος ακουλουθία - κηδεία

Στα Δεκεμβριανά, η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956.

Ζάχος Χατζηφωτίου - εξόδιος ακουλουθία - κηδεία

Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος. Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

ΖΑΧΟΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ - ΑΝΤ1

Ήταν συγγραφέας των βιβλίων «Τα εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.

Ήταν μέλος του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών και τέως μέλος του ΔΣ της ΕΛΠΑ.

Ζάχος Χατζηφωτίου - εξόδιος ακουλουθία - κηδεία

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έγινε ευρύτερα γνωστός από το τηλεοπτικό πεντάλεπτο κοινωνικής κριτικής και ως κοσμικογράφος, ένας «μπον βιβέρ» με πολλές αναμνήσεις της αθηναϊκής ζωής. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και ιταλικά.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύτηκε συνολικά, πέντε φορές.


Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Απόπειρα αρπαγής παιδιού κατήγγειλε μητέρα

Αιγάλεω: ανήλικοι μπήκαν σε σχολείο με κουζινομάχαιρα

Τροχαίο: Μαθητής κατέβηκε από το σχολικό και παρασύρθηκε από αγροτικό


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία στη Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Πάρε ό,τι θέλεις και φύγε - Συγκλονίζουν οι τελευταίες στιγμές της 75χρονηςΣήμερα 16:52 | Ειδήσεις

Νωρίτερα σήμερα (28/11) η 46χρονη κρίθηκε προφυλακιστέα, ενώ κατά την απολογία της αρνήθηκε την κατηγορία ότι δολοφόνησε την πεθερά της.

Ουκρανία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράςΣήμερα 17:41 | Ειδήσεις

Οι υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας πραγματοποίησαν έρευνα σήμερα το πρωί στην οικία του Άντριι Γερμάκ.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Πάπας Λέων: Tο κοινό προσκύνημα στην ΝίκαιαΣήμερα 15:12 | Ειδήσεις

Παρόντες στην κοινή προσευχή είναι επικεφαλής και εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών εκκλησιών και ομολογιών.

Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Είχαν ξαναληστέψει τη γιαγιά μου και υποψιαζόταν τη νύφη της, λέει η εγγονή της 75χρονης Σήμερα 17:18 | Ειδήσεις

Όταν η 75χρονη απευθύνθηκε στις αρχές για το περιστατικό,  οι αστυνομικοί της είπαν ότι δεν πρόκειται για ληστές, αλλά για κάποιο άτομο από το κοντινό της περιβάλλον.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία στη Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Πάρε ό,τι θέλεις και φύγε - Συγκλονίζουν οι τελευταίες στιγμές της 75χρονης18:30Τζουμέρκα: Πάνω από 200 χιλιοστά βροχής σε τρεις μέρες - Το μεγαλύτερο "χτύπημα" από την κακοκαιρία Adel18:16Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης18:06Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Είχαν ξαναληστέψει τη γιαγιά μου και υποψιαζόταν τη νύφη της, λέει η εγγονή της 75χρονης 17:56Ουκρανία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς17:46Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:36Ευλογιά: Εντοπίστηκαν 3 περιστατικά παραβάσεων κανονισμών προστασίας της δημόσιας υγείας και της ζωικής παραγωγής17:26Θεσσαλονίκη: Με σταθερό ρυθμό οι δοκιμές του Μετρό προς Καλαμαριά17:16Ρωσία: Παρελήφθη το νέο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου - Θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα17:06ΥΠΑΑΤ: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα 3,7 δισ. που καταβάλλονται στους αγρότες το 202516:56ΑΑΔΕ: Επιστροφή ενός μηνιαίου ενοικίου για 9.000 δικαιούχους16:46Ψηφιακό Μητρώο: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2026 για την απογραφή ανελκυστήρων16:36e-ΕΦΚΑ: Παράταση προθεσμίας για καταβολή δόσεων ρύθμισης και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών16:26Ολυμπιακός - Ελ Κααμπί: Έγινε ο κορυφαίος ξένος σκόρερ με ελληνική ομάδα στην Ευρώπη...μαζί με τον Βαζέχα16:16Λέσβος: Η Adel χτυπάει το νησί - Σφοδρή χαλαζόπτωση (Εικόνες + Βίντεο)16:06Πιερρακάκης: Ο Προϋπολογισμός του 2026 είναι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα που δεν φοβάται το αύριο, δημιουργεί, πατά σε σταθερά θεμέλια15:56Τέμπη: Νέα διακοπή στη δίκη για τα χαμένα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας15:46Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Πάπας Λέων: Tο κοινό προσκύνημα στην Νίκαια15:36Χανιά: Στους δρόμους οι αγρότες - Αγοράζουμε σε τιμές Ευρώπης, πουλάμε σε τιμές Βαλκανίων και ο πολίτης αγοράζει σε τιμές Βρυξελλών15:26Κυριακή Γρίβα: Ελεύθερη και η αστυνομικός-επόπτρια που είχε υπηρεσία την ημέρα της δολοφονίας15:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο