LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Οκτωβρίου 2022 12:31 | Ανανέωση: 04 Οκτωβρίου 2022 12:50

Διπλωματικές πηγές: Παράνομο και άκυρο το νέο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης

 «Το νέο μνημόνιο δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο εκτυπώθηκε», κατήγγειλε η Βουλή της Λιβύης. Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Τουρκία - Λιβύη - συμφωνία - υδρογονάνθρακες

Σειρά έντονων αντιδράσεων εντός και εκτός Λιβύη, προκάλεσε η υπογραφή του νέου μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας.

«Η υπογραφή του χθεσινού μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ», επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές και συνεχίζουν.

«Καταρχήν συγκρατείται η "απομάκρυνση" του αρμοδίου Υπουργού Πετρελαίου, ο οποίος, είχε εκφράσει επιφυλάξεις - "παρατηρήσεις" όπως τις ονόμασε, αναφορικά με το σχέδιο του μνημονίου που τελικά υπογράφηκε.

O Λίβυος Υπουργός Οικονομίας, σε μία κίνηση τελευταίας στιγμής όπως φαίνεται, απέκτησε τις σχετικές αρμοδιότητες και υπέγραψε εκ μέρους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την στιγμή κατά την οποία ο πραγματικά αρμόδιος Υπουργός βρισκόταν στη Νότιο Αφρική.

Στη συνέχεια, συγκρατείται η αναφορά της Λίβυας ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, όπου ανέφερε ότι το τουρκο-λιβυκό "μνημόνιο" του 2019 δεν έχει επικυρωθεί ακόμα.

Φατίχ Ντονμέζ - συμφωνία - Λιβύη - Τουρκία

Στη συνέχεια, βεβαίως, υπήρξε η έντονη αντίδραση του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η οποία σε μακροσκελή ανακοίνωση της χθες βράδυ, τονίζει ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες».

Όπως επισημαίνουν στη συνέχεια οι ίδιες πηγές, «ως εκ τούτου, το μνημόνιο που υπογράφηκε χθες είναι παράνομο και άκυρο και όπως αναφέρει, συν τοις άλλοις, η ανακοίνωση της λιβυκής Βουλής "δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο εκτυπώθηκε".

Συγκρατείται η άμεση αντίδραση της Αιγύπτου, η οποία επίσης αμφισβήτησε ευθέως την νομιμότητα του χθεσινού μνημονίου.

Σημειώνεται τέλος η δήλωση του εκπροσώπου του ΥΕ/ΑΕ Borrell, η οποία παραπέμπει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019, αναφορικά με τον παράνομο και άκυρο χαρακτήρα του τουρκο-λιβυκού "μνημονίου"».

"Οι ανωτέρω εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση.

Συγκρατείται επίσης, ο εκνευρισμός Τούρκων αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΚΠ Omer Celik.

Φατίχ Ντονμέζ - συμφωνία - Λιβύη - Τουρκία

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίζει και σήμερα τον γύρο ενημερώσεων Πρέσβεων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (χθες Γαλλία και ΗΠΑ, σήμερα Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα) και την προσεχή Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο, προκειμένου να έχει διεξοδική συζήτηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry.

Επίσης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας, δείχνοντας και σχετικούς χάρτες, σε ομάδα Αμερικανών Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Επιτροπή Στρατιωτικών Υποθέσεων), οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Ελλάδα τις μέρες αυτές", καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Επίθεση σε Ελλάδα και Ε.Ε

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής: Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας και ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων, δεν έχουν καμία σημασία ή αξία για τη χώρα μας.

Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας, να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της για την θαλάσσια δικαιοδοσία και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει ανακοινώσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας και η στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.

Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ.


 Οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης 

Σε σχόλιο του το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι «η ανακίνηση του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου και η υπογραφή συμφωνίας, που φέρεται να επιτρέπει την εκμίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης σε τουρκικές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων, κατά παράβαση του δικαίου της θάλασσας, επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ε.Ε. στην επικείμενη Σύνοδο της Πράγας οφείλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η πολιτική της Άγκυρας δεν είναι ανεκτή. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό πλαίσιο για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, με αυτοματοποιημένες κυρώσεις ικανές να αντιμετωπίσουν στην πράξη τις αναθεωρητικές φαντασιώσεις των πολιτικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας και εμπάργκο όπλων ώστε να σταματήσει να εξοπλίζεται από ευρωπαϊκές χώρες ο διεθνής ταραξίας».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η υπογραφή “μνημονίου συνεννόησης” μεταξύ της τουρκικής και της λιβυκής κυβέρνησης (που εδρεύει στην Τρίπολη), το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για έρευνες, γεωτρήσεις και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πλησίον της Κρήτης ή σε άλλες περιοχές, που συμπεριλαμβάνονται στο απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό Σύμφωνο του 2019, είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Αποτελεί μέρος των τουρκικών διεκδικήσεων, που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, τον αυθαίρετο έλεγχο θαλασσίων ζωνών και οδηγεί σε παραπέρα όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκο-λιβυκό Σύμφωνο είναι απόρροια της χαοτικής κατάστασης που διαμορφώθηκε στη Λιβύη μετά τη ΝΑΤΟϊκή επίθεση του 2011, την οποία στήριξαν όλα τα ελληνικά κόμματα και καταδίκασε το ΚΚΕ. Οι αναλύσεις της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων που αποδίδουν τις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις στον “εκνευρισμό” της τουρκικής ηγεσίας ή σε λόγους “εσωτερικής κατανάλωσης”, υποτιμούν το στρατηγικό σχεδιασμό της τουρκικής αστικής τάξης για αναβάθμιση των συμφερόντων της στην περιοχή, σε ανταγωνισμό με την ελληνική αστική τάξη. Επίσης, είναι παντελώς ψεύτικες οι προσδοκίες κι ο εφησυχασμός που καλλιεργούνται στο όνομα των λεγόμενων “ισχυρών συμμάχων” και της παρέμβασης του ευρωατλαντικού παράγοντα, την ίδια ώρα που παζαρεύουν με την Τουρκία για να την τραβήξουν από τη ρωσική επιρροή, χάριν της “ΝΑΤΟϊκής συνοχής”. Όσο η χώρα θα εμπλέκεται στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους γενικότερους ανταγωνισμούς, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διαμορφώνεται το έδαφος για οδυνηρούς συμβιβασμούς.  Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Αντίθετα, τους ενώνει η κοινή πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων, των πολιτικών τους εκπροσώπων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που γεννάει φτώχεια και πολέμους.»


Ειδήσεις σήμερα:

Απαγωγή και βιασμός στην Κόρινθο: Συγκλονίζει η 28χρονη στο “Πρωινό” (βίντεο)

Βαλλιστικός πύραυλος από τη Βόρεια Κορέα πέρασε πάνω από την Ιαπωνία

Η viral πολίστρια στον ΑΝΤ1: Θα παίρνω το μωρό μαζί σε όλους τους αγώνες

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωπαϊκή αντιπρόταση στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Τι προτείνουν οι ΕυρωπαίοιΣήμερα 18:54 | Ειδήσεις

Η αντιπρόταση χρησιμοποιεί την αμερικανική πρόταση ως βάση, αλλά προχωρεί σημείο προς σημείο με προτάσεις για απαλείψεις ή τροποποιήσεις.

Φάκελος Interpol: Η τουρκική υποψηφιότητα για την προεδρία και ο κίνδυνος “Άλωσης” του Διεθνούς ΟργανισμούΧθες 16:52 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, η Τουρκία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καταχραστές των μηχανισμών της Interpol, αφού το καθεστώς Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να τους εργαλειοποιήσει για εξοντώσει πολιτικούς αντιπάλους του. 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Μπλόκα από 30 Νοεμβρίου σε δρόμους, λιμάνια και τελωνείαΣήμερα 16:56 | Ειδήσεις

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Λαμία: Πυρκαγιά και τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου στον Ε65 (εικόνες)Σήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν άμεσα στο σημείο, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή επέτρεψαν στη φωτιά να παράγει ιδιαίτερα πυκνούς καπνούς, οι οποίοι κάλυψαν ολόκληρο τον κάμπο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κατολισθήσεις και κατεστραμμένες καλλιέργειες στην Αλβανία - Σε πορτοκαλί συναγερμό η Γαλλία19:54Ελβετία - Μάρκο Ρούμπιο: Θετική πρόοδος στις συνομιλίες ουκρανικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών στην Γενεύη19:40Παναθηναϊκός: Συγκλονιστικό γκολ του Γεντβάι και απόλυτη κυριαρχία στις Σέρρες 19:26Ευρωπαϊκή αντιπρόταση στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Τι προτείνουν οι Ευρωπαίοι19:12Πέντε οι νεκροί από την ισραηλινή επίθεση σε συνοικία της νότιας Βηρυτού18:58Πύργος: ΙΧ "εισέβαλε" σε αυλή σπιτίου (Εικόνες)18:44Ολυμπιακός: Κυρίαρχη νίκη με αναπάντεχο πρωταγωνιστή τον Σέιμπεν Λι κόντρα στον ΠΑΟΚ18:30Τραμπ: Η Ουκρανία δεν επέδειξε καμία ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες των ΗΠΑ18:16Ελβετία: Σε εξέλιξη οι κύριες συνομιλίες για το ειρηνευτικό σχέδιο μεταξύ των αμερικανικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών 18:02Ζελένσκι: Το αμερικανικό σχέδιο θα μπορούσε να λάβει υπόψη τις ουκρανικές απόψεις17:48Ιονία οδός: Εκτροπή πέντε οχημάτων λόγω χαλαζόπτωσης17:34Ιωάννινα: Ο υφυπουργός Εσωτερικών Β. Σπανάκης επισκέφθηκε περιοχές που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία17:20Αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Μπλόκα από 30 Νοεμβρίου σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία17:06Νέο Ηράκλειο: Συμπλοκή ανηλίκων έξω από σχολείο – Ένας ανήλικος με πτυσσόμενο μαχαίρι16:52Λαμία: Πυρκαγιά και τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου στον Ε65 (εικόνες)16:38Smart Cities για μια Καλύτερη Ζωή: Το Μέλλον είναι Εδώ!16:24Κόσοβο: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 28 Δεκεμβρίου 16:10Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για την εξαφάνιση τριών ανηλίκων 13-14 ετών15:56Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:42Λασίθι: Διάσωση 35 μεταναστών, νότια της Ιεράπετρας15:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο