LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Οκτωβρίου 2022 12:31 | Ανανέωση: 04 Οκτωβρίου 2022 12:50

Διπλωματικές πηγές: Παράνομο και άκυρο το νέο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης

 «Το νέο μνημόνιο δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο εκτυπώθηκε», κατήγγειλε η Βουλή της Λιβύης. Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Τουρκία - Λιβύη - συμφωνία - υδρογονάνθρακες

Σειρά έντονων αντιδράσεων εντός και εκτός Λιβύη, προκάλεσε η υπογραφή του νέου μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας.

«Η υπογραφή του χθεσινού μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ», επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές και συνεχίζουν.

«Καταρχήν συγκρατείται η "απομάκρυνση" του αρμοδίου Υπουργού Πετρελαίου, ο οποίος, είχε εκφράσει επιφυλάξεις - "παρατηρήσεις" όπως τις ονόμασε, αναφορικά με το σχέδιο του μνημονίου που τελικά υπογράφηκε.

O Λίβυος Υπουργός Οικονομίας, σε μία κίνηση τελευταίας στιγμής όπως φαίνεται, απέκτησε τις σχετικές αρμοδιότητες και υπέγραψε εκ μέρους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την στιγμή κατά την οποία ο πραγματικά αρμόδιος Υπουργός βρισκόταν στη Νότιο Αφρική.

Στη συνέχεια, συγκρατείται η αναφορά της Λίβυας ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, όπου ανέφερε ότι το τουρκο-λιβυκό "μνημόνιο" του 2019 δεν έχει επικυρωθεί ακόμα.

Φατίχ Ντονμέζ - συμφωνία - Λιβύη - Τουρκία

Στη συνέχεια, βεβαίως, υπήρξε η έντονη αντίδραση του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η οποία σε μακροσκελή ανακοίνωση της χθες βράδυ, τονίζει ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες».

Όπως επισημαίνουν στη συνέχεια οι ίδιες πηγές, «ως εκ τούτου, το μνημόνιο που υπογράφηκε χθες είναι παράνομο και άκυρο και όπως αναφέρει, συν τοις άλλοις, η ανακοίνωση της λιβυκής Βουλής "δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο εκτυπώθηκε".

Συγκρατείται η άμεση αντίδραση της Αιγύπτου, η οποία επίσης αμφισβήτησε ευθέως την νομιμότητα του χθεσινού μνημονίου.

Σημειώνεται τέλος η δήλωση του εκπροσώπου του ΥΕ/ΑΕ Borrell, η οποία παραπέμπει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019, αναφορικά με τον παράνομο και άκυρο χαρακτήρα του τουρκο-λιβυκού "μνημονίου"».

"Οι ανωτέρω εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση.

Συγκρατείται επίσης, ο εκνευρισμός Τούρκων αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΚΠ Omer Celik.

Φατίχ Ντονμέζ - συμφωνία - Λιβύη - Τουρκία

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίζει και σήμερα τον γύρο ενημερώσεων Πρέσβεων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (χθες Γαλλία και ΗΠΑ, σήμερα Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα) και την προσεχή Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο, προκειμένου να έχει διεξοδική συζήτηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry.

Επίσης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας, δείχνοντας και σχετικούς χάρτες, σε ομάδα Αμερικανών Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Επιτροπή Στρατιωτικών Υποθέσεων), οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Ελλάδα τις μέρες αυτές", καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Επίθεση σε Ελλάδα και Ε.Ε

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής: Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας και ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων, δεν έχουν καμία σημασία ή αξία για τη χώρα μας.

Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας, να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της για την θαλάσσια δικαιοδοσία και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει ανακοινώσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας και η στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.

Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ.


 Οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης 

Σε σχόλιο του το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι «η ανακίνηση του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου και η υπογραφή συμφωνίας, που φέρεται να επιτρέπει την εκμίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης σε τουρκικές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων, κατά παράβαση του δικαίου της θάλασσας, επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ε.Ε. στην επικείμενη Σύνοδο της Πράγας οφείλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η πολιτική της Άγκυρας δεν είναι ανεκτή. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό πλαίσιο για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, με αυτοματοποιημένες κυρώσεις ικανές να αντιμετωπίσουν στην πράξη τις αναθεωρητικές φαντασιώσεις των πολιτικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας και εμπάργκο όπλων ώστε να σταματήσει να εξοπλίζεται από ευρωπαϊκές χώρες ο διεθνής ταραξίας».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η υπογραφή “μνημονίου συνεννόησης” μεταξύ της τουρκικής και της λιβυκής κυβέρνησης (που εδρεύει στην Τρίπολη), το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για έρευνες, γεωτρήσεις και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πλησίον της Κρήτης ή σε άλλες περιοχές, που συμπεριλαμβάνονται στο απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό Σύμφωνο του 2019, είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Αποτελεί μέρος των τουρκικών διεκδικήσεων, που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, τον αυθαίρετο έλεγχο θαλασσίων ζωνών και οδηγεί σε παραπέρα όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκο-λιβυκό Σύμφωνο είναι απόρροια της χαοτικής κατάστασης που διαμορφώθηκε στη Λιβύη μετά τη ΝΑΤΟϊκή επίθεση του 2011, την οποία στήριξαν όλα τα ελληνικά κόμματα και καταδίκασε το ΚΚΕ. Οι αναλύσεις της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων που αποδίδουν τις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις στον “εκνευρισμό” της τουρκικής ηγεσίας ή σε λόγους “εσωτερικής κατανάλωσης”, υποτιμούν το στρατηγικό σχεδιασμό της τουρκικής αστικής τάξης για αναβάθμιση των συμφερόντων της στην περιοχή, σε ανταγωνισμό με την ελληνική αστική τάξη. Επίσης, είναι παντελώς ψεύτικες οι προσδοκίες κι ο εφησυχασμός που καλλιεργούνται στο όνομα των λεγόμενων “ισχυρών συμμάχων” και της παρέμβασης του ευρωατλαντικού παράγοντα, την ίδια ώρα που παζαρεύουν με την Τουρκία για να την τραβήξουν από τη ρωσική επιρροή, χάριν της “ΝΑΤΟϊκής συνοχής”. Όσο η χώρα θα εμπλέκεται στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους γενικότερους ανταγωνισμούς, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διαμορφώνεται το έδαφος για οδυνηρούς συμβιβασμούς.  Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Αντίθετα, τους ενώνει η κοινή πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων, των πολιτικών τους εκπροσώπων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που γεννάει φτώχεια και πολέμους.»


Ειδήσεις σήμερα:

Απαγωγή και βιασμός στην Κόρινθο: Συγκλονίζει η 28χρονη στο “Πρωινό” (βίντεο)

Βαλλιστικός πύραυλος από τη Βόρεια Κορέα πέρασε πάνω από την Ιαπωνία

Η viral πολίστρια στον ΑΝΤ1: Θα παίρνω το μωρό μαζί σε όλους τους αγώνες

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου τουΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

H δικηγόρος του κατηγορούμενου, επικαλείται την δικογραφία και τον αστυνομικό που υπήρξε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, στο θλιβερό περιστατικό.

Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του ΆντενΣήμερα 08:28 | Ειδήσεις

Η ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ για την εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας.

Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίωνΣήμερα 08:08 | Ειδήσεις

Απίστευτη ταλαιπωρία για του οδηγούς και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”Σήμερα 08:10 | Τοπικά Νέα

Ο δικηγόρος του μαθητή που καταγγέλλει πως έπεσε θύμα βασανισμού στο σχολείο του, μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο