LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Οκτωβρίου 2022 21:57

Ενεργειακή κρίση - Eurogroup: Τέλος τα οριζόντια μέτρα, στήριξη μόνο στους ευάλωτους

Αντίθετοι με την εφαρμογή οριζόντιων μέτρωνοι υπουργοί Οι κονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα, με κοινή δήλωσή τους, να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών στην ενέργεια με μέτρα προσωρινά και στοχευμένα στους πιο ευάλωτους. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε επίσης, ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφύγουν πολιτικές που θα προσθέσουν κινδύνους στις πληθωριστικές πιέσεις. «Αυτή η καθοδήγηση θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στους εθνικούς προϋπολογισμούς για το επόμενο έτος και θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα σύντομα, στο πλαίσιο υποβολής των σχεδίων των προϋπολογισμών», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Τόνισε, επίσης, ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η οποία είναι κρίσιμη για τη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το Eurogroup επισημαίνει, επίσης στη δήλωσή του, ότι είναι σημαντική η προώθηση επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση, στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην ανάπτυξη ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί την οικονομία σε «πολύ σύνθετη κατάσταση». Όπως είπε, το πρώτο ήμισυ του έτους υπήρχε ισχυρή ανάπτυξη, όμως τους τελευταίους τρεις μήνες πέφτει η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων, ενώ ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ 10% στην ευρωζώνη.

Ο Επίτροπος Οικονομίας επισήμανε τρία σημεία-κλειδιά για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Πρώτον, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι συμπληρωματική της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των τιμών στην ενέργεια θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα, ώστε να μη προσθέτουν κι' άλλο στις πληθωριστικές πιέσεις. Δεύτερον, η στήριξη θα πρέπει να είναι προσωρινή και στοχευμένη σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τρίτον, ο συντονισμός των μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πιο σημαντικός από ποτέ. «Πρέπει να απαντήσουμε συλλογικά στις σημερινές προκλήσεις με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης. Αποφύγαμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στις πιο σκοτεινές περιόδους της πανδημίας και πρέπει να κάνουμε το ίδιο και σήμερα», τόνισε.

Ο απερχόμενος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι δυστυχώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει πάλι μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. ΟΙ αγορές αναμένουν συρρίκνωση της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα, είπε, ενώ ανάλογα με τον ενεργειακό εφοδιασμό υπάρχει η περίπτωση οικονομικής ύφεσης το 2023. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που σχεδιάστηκαν πριν από δύο χρόνια είναι το κατάλληλο ισχυρό εργαλείο για να ενισχύσουν οι χώρες την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αρκεί να γίνει σωστή εφαρμογή.

Εξάλλου, αναφορικά με τη διαδικασία για το διορισμό του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου του ESM, ο Πασκάλ Ντόναχιου ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει στις 6 Οκτωβρίου το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM. "Πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνέχεια στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ESM και τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να συμβεί αυτό", είπε ο Π. Ντόναχιου. Η θητεία του Κλάους Ρέγκλινγκ λήγει στις 7 Οκτωβρίου. «Ξεκινήσαμε τη διαδικασία επιλογής με τέσσερις εξαιρετικούς υποψηφίους, όμως κανένας από αυτούς δεν κατάφερε να λάβει το 80% των ψήφων στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM που απαιτείται", ανέφερε ο Π. Ντόναχιου. Ο Κ. Ρέγκλινγκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διοριστεί Διευθύνων Σύμβουλος για ένα μεταβατικό διάστημα, εάν χρειαστεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο: Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε πολύνεκρη τραγωδία (εικόνες)

Τροχαίο: Μηχανάκι ντελίβερι συγκρούστηκε με ΙΧ - Κάμερα κατέγραψε το ατύχημα (βίντεο)

Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης: ο πολιούχος της Αθήνας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Επίσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε εκδήλωση της ομογένειας στην ΟυάσινγκτονΧθες 20:47 | Ειδήσεις

Απόψε στις δέκα το βράδυ ώρα Ελλάδας, θα ακολουθήσει δοξολογία στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο ΧατζηνικολάουΧθες 20:53 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με την οικονομία, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και το ζήτημα του μεταναστευτικού, μεταξύ άλλων, αποκλειστικά στον ΑΝΤ1.

Πάτρα: Νεκρός εντοπίστηκε 68χρονος έξω από το σπίτι τουΧθες 23:05 | Ειδήσεις

Οι τοπικές αρχές φαίνεται να έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στον ΘερμαϊκόΧθες 22:36 | Ειδήσεις

Τη Δευτέρα ανασύρθηκε από τον Θερμαϊκό μια ακόμη σορός, που άνηκε σε 23χρονο ημεδαπό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Νεκρός εντοπίστηκε 68χρονος έξω από το σπίτι του23:59Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρή 4χρονη που έπεσε από μπαλκόνι23:43Παναθηναϊκός: Οριστική συμφωνία με Κόντη - Αναλαμβάνει υπηρεσιακός 23:23Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός και όχι οι παράγοντες23:09Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Ξοδεύαμε σαν να μην υπάρχει αύριο22:55Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στον Θερμαϊκό22:41Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κεφαλονιά22:27Λίβανος: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος στη Μπάαλμεκ22:13Champions League: Η Πάφος των 10 παικτών «πέρασε χειροπέδες» στον Ολυμπιακό21:59Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:45Στο Καπιτώλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος21:31Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου21:17Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους21:08Ο Λεβαδειακός διέσυρε τον ΠΑΟΚ με 4-120:54Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 για Μεταναστευτικό: Καμία Κρήτη δεν έχει βουλιάξει20:40Θεσσαλονίκη: 29χρονος έχασε τη ζωή του μετά από σοβαρό τροχαίο - Συνελήφθησαν τρία άτομα20:26Μητσοτάκης στον ANT1: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς και ήταν δική μας ευθύνη να τον βάλουμε σε τάξη20:12Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Αντιμετώπιση της ακρίβειας με γενναία, μόνιμη και στοχευμένη αύξηση των πραγματικών μισθών19:58Πρώτη εγχώρια νίκη ο Παναθηναϊκός με Ντέσερς19:41Θεσσαλονίκη: Τροποποιείται αύριο η λειτουργία του Μετρό λόγω προγραμματισμένης πορείας19:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο