LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 03 Οκτωβρίου 2022 17:47 | Ανανέωση: 03 Οκτωβρίου 2022 17:58

Τουρκία - Λιβύη: “Μπλόκο” στην συμφωνία από την λιβυκή Βουλή

Ανακοίνωση κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου εξέδωσε το κοινοβούλιο της Λιβύης. Το μήνυμα Τσαβούσογλου σε Ελλάδα και Γαλλία.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Τουρκία - Λιβύη - συμφωνία
Ανακοίνωση κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου εξέδωσε το κοινοβούλιο της Λιβύης, μετά την συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των λιβυκών υδρογονανθράκων. 

Η Βουλή της Λιβύης αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και πως καταπατά τις διεθνείς συμφωνίες. «Το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Η συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, όπως αναφέρει δεν φέρει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος.

Το Λιβυκό Κοινοβούλιο, έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του. 

Τσαβούσογλου: Τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στην συμφωνία μας με Λιβύη 

Τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη Γαλλία. «Αυτές οι χώρες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Λιβύη είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Ας σταματήσουν να ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης με αρνητική έννοια», ανέφερε.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με την ομόλογό του της Λιβύης, ο Τούρκος Υπουργός είπε σήμερα «υπογράψαμε το μνημόνιο συνεννόησης. Αυτή τη στιγμή οι φίλοι μας συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για αυτό. Σήμερα, ελπίζω να επιστρέψουμε υπογράφοντας ένα μνημόνιο κατανόησης στο πεδίο του φυσικού αερίου».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν αντιδράσει σε συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για την θαλάσσια αρμοδιότητα, ο Τουρκος Υπουργός απάντησε.

«Όμως οι συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα είναι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο κυρίαρχων κρατών, της Λιβύης και της Τουρκίας, με την αντίληψη του όλοι κερδίζουν (win win). Επομένως, τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν. Το σημαντικό είναι, οι συμφωνίες που υπογράψαμε είναι επωφελείς ή όχι για τις δύο χώρες και τους λαούς των δύο χωρών; Το κοιτάμε αυτό. Δεδομένου ότι έχουμε υπογράψει, βλέπουμε αμοιβαία οφέλη εδώ, με win win αντίληψη.».

«Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τη Λιβύη σε κάθε τομέα. Μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι μόνο εάν η Λιβύη βελτιώσει τις σχέσεις της με τρίτες χώρες. Αυτές οι χώρες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Λιβύη είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Ας σταματήσουν να ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης με αρνητική έννοια», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρεται:

«Η υπογραφή νέων μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης στον ενεργειακό τομέα στη βάση του παράνομου μνημονίου του Νοεμβρίου 2019 αποτελεί μία ακόμη εξαιρετικά δυσμενή και επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες αφού ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε στον ΟΗΕ τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, χωρίς να θέσει καν θέμα παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και μετά από δύο χρόνια συστηματικού αποκλεισμού της Ελλάδας από ευρωπαϊκές συνόδους για τη Λιβύη, στις οποίες συμμετείχε ενεργά η Τουρκία.

Έρχεται λίγες μέρες αφότου ο κ Μητσοτάκης επιβεβαίωσε δημόσια ότι κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι η προάσπιση της κυριαρχίας της στα 6 νμ και όχι η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της. Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία ανακοινώνει για πρώτη φορά έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση ενός παράνομου μνημονίου. 

Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμη σημαντική εθνική υποχώρηση που επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία του δόγματος του "πιστού και προβλέψιμου συμμάχου" που προβαίνει σε πρωτοφανείς παραχωρήσεις στους εταίρους του χωρίς τις παραμικρές εγγυήσεις για τα εθνικά συμφέροντα και για πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να επανέλθει στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».


Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο: Νεκρός 25χρονος μοτοσικλετιστής που συγκρούστηκε με φορτηγό

Ηλιούπολη: Ηδονοβλεψίας έκλεψε ζευγάρι

Κόρινθος: βίασε και προσπάθησε να πυρπολήσει την πρώην σύζυγό του

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο