LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 03 Οκτωβρίου 2022 15:07 | Ανανέωση: 03 Οκτωβρίου 2022 15:42

Τουρκία - Λιβύη: Υπογραφή συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες

Υπουργοί της κυβέρνησης της Άγκυρας, μετέβησαν στη Λιβύη για την υπογραφή μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών.

Φατίχ Ντονμέζ - συμφωνία - Λιβύη - Τουρκία

Στη Λιβύη βρίσκεται αντιπρσωπεια της τουρκικής κυβέρνησης για την υπογραφή μνημονίων και πρωτοκόλλων. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με tweet του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπεγράφησαν με την κυβέρνηση της Λιβύη 2 μνημόνια για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο.

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Συζητήθηκαν βήματα για πολιτική λύση & οι σχέσεις μας. Υπεγράφησαν 2 μνημόνια για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο».

Φατίχ Ντονμέζ - συμφωνία - Λιβύη - Τουρκία

Στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε ο Τσαβούσογλου φαίνεται ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, να υπογράφει τη συμφωνία που -σύμφωνα με το λογαριασμό «Γαλάζια Πατρίδα»- επιτρέπει την εκμίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για Εξερεύνηση Πετρελαίου και Αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Φατίχ Ντονμέζ - συμφωνία - Λιβύη - Τουρκία

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό η τουρκική αποστολή συζήτησε στη Λιβύη το τουρκολιβικό μνημόνιο που υπεγράφη το 2019, ενώ ακόμη όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, αναμένεται να συζητηθούν η διοργάνωση των εκλογών στη χώρα το συντομότερο δυνατό, οι εξελίξεις σχετικά με το έργο νομικής υποδομής που απαιτείται σε αυτό το πλαίσιο, οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία στο πλαίσιο των Μνημονίων Κατανόησης για την Ασφάλεια και τη Στρατιωτική Συνεργασία και η Οριοθέτηση της Ναυτικής Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, που υπεγράφη με τη Λιβύη το 2019.

Σύμφωνα με το Αναντολού, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η ενοποίηση όλων των αρμόδιων θεσμών γύρω από ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη διατήρηση της σταθερότητας στη Λιβύη και τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στη βάση εθνικής συναίνεσης το συντομότερο δυνατό βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης.

Η αντιπροσωπεία αναμένεται, επίσης, να επισκεφθεί τη γη που παραχώρησαν οι αρχές της Λιβύης για την κατασκευή του συγκροτήματος της τουρκική Πρεσβείας στην Τρίπολης.

Φατίχ Ντονμέζ - συμφωνία - Λιβύη - Τουρκία

Η τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Λιβύη υπό τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ , του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μετά τη διμερή συνάντησή του με την ΥΠΕΞ της Λιβύης Najla Mangoush παραχωρησε συνέντευξη. 

Ελληνικές διπλωματικές πηγές

Διπλωματικές πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν νωρίτερα, ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά. Παράλληλα, σημείωναν ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.


Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Συμμετοχή Δένδια στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο επίκεντρο της παρέμβασής του βρέθηκε η ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας ΕΕ και Ισραήλ, μ.ά. και σε ενέργεια, οι στενοί δεσμοί Ελλάδας - Ισραήλ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και οι επιζήμιες για την περιοχή κινήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.


Ειδήσεις σήμερα:

Οικονόμου για ελληνοτουρκικά: είμαστε θετικοί σε συνάντηση με τον Ερντογάν

Κόρινθος: βίασε και προσπάθησε να πυρπολήσει την πρώην σύζυγό του

Θεσσαλονίκη: παρέσυρε και εγκατέλειψε σκύλο (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠιερρακάκης - Προεδρία Eurogroup: Οι παλιές διακρίσεις ανάμεσα σε βορρά και νότο, ανατολή και δύση έχουν πλέον υποχωρήσειΧθες 20:50 | Ειδήσεις

 Οι πρώτες δηλώσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη μετά την ομόφωνη εκλογή του στην προεδρία του Eurogroup.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα τα πρακτικά κατάθεσης "Φραπέ" για να αποφασίσει αν διετέλεσε ποινικό αδίκημαΧθες 22:59 | Ειδήσεις

Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης συντάχθηκαν στην πρόταση ότι πρέπει να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για τον μάρτυρα.

Υπόθεση Καλογήρου: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της εισαγγελικής διάταξης που αποκλείει τη δολοφονίαΧθες 23:46 | Ειδήσεις

H οικογένεια του 39χρονου επιμένει στο σενάριο της δολοφονίας και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ομόφωνα νέος πρόεδρος του Eurogroup - Ιστορική στιγμή για την ΕλλάδαΧθες 16:46 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κατάφερε να επικρατήσει του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Βίνσεν βαν Πέτεγκεμ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός: Προσπάθησε αλλά... κόλλησε στην ισοπαλία με την Βικτόρια Πλζεν00:02Υπόθεση Καλογήρου: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της εισαγγελικής διάταξης που αποκλείει τη δολοφονία23:59Σύλλογοι Συγγενών Θανόντων και Πληγέντων Μάνδρας: Το "ευχαριστούμε" δεν σβήνει την πικρή αλήθεια23:45Παναθηναϊκός: Προσγειώθηκε άτσαλα στο Μιλάνο - Δεύτερη διαδοχική ήττα στην Ευρώπη23:39Φον ντερ Λάιεν- Κόστα: Συγχαρητήρια για την εκλογή Πιερρακάκη 23:25ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα τα πρακτικά κατάθεσης "Φραπέ" για να αποφασίσει αν διετέλεσε ποινικό αδίκημα23:11Γερμανία: 16χρονος μαχαιρώθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά22:57Europa League - Παναθηναϊκός: Με 10 παίκτες στο 32' η Βικτόρια Πλζεν 22:43Κυρανάκης: Το τρένο θα φτάσει στην Πάτρα – Ανάπλαση με τραμ στην παραλία22:29Europa League: Ο Μύθου έσωσε το βαθμό, 3-3 ο ΠΑΟΚ στη Λουντογκόρετς22:15ΑΕΚ: Καυτή και στην Ευρώπη - Νίκησε την πρωτοπόρο του League Phase με ανατροπή 22:05Πύργος: Διπλή παράσυρση γυναικών από μηχανάκι διανομέα21:55Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου21:41Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ1: H οργή των αγροτών είναι δικαιολογημένη21:27ANT1 Sports: Ο Παναθηναϊκός θέλει να κλειδώσει μια θέση στην οκτάδα απέναντι στην Βικτόρια Πλζεν21:13Πιερρακάκης - Προεδρία Eurogroup: Οι παλιές διακρίσεις ανάμεσα σε βορρά και νότο, ανατολή και δύση έχουν πλέον υποχωρήσει20:59Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:45Φοινικούντα - Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1: Το σενάριο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας20:31Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ζήτησε τη σύλληψη του «Φραπέ» - Μου είπε ότι "θα μου στρίψει το λαρύγγι"20:17Η τεχνητή νοημοσύνη στην εξωσωματική γονιμοποίηση20:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο