LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 02 Οκτωβρίου 2022 15:21 | Ανανέωση: 04 Οκτωβρίου 2022 21:16

Εργάτες γης: Γιατί φεύγουν από την Ελλάδα οι Αλβανοί - Σε κίνδυνο η ελαιοπαραγωγή

Λιγοστεύουν τα εργατικά χέρια και οι ελιές κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα, καθώς ούτε οι Έλληνες πάνε στα χωράφια.

ελαιόλαδο -  υπεραιωνόβιες κρητικές ελιές

Με κρίση απειλείται και η ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα, καθώς παρατηρείται πως λιγοστεύουν όλο και περισσότερο τα εργατικά χέρια στη χώρα. Πλήθος Αλβανών εργατών που ζουν επί πολλά χρόνια στη χώρα και που είναι απαραίτητοι για την συγκομιδή και της ελιάς εγκαταλείπουν τη χώρα και επιλέγουν να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στη Βρετανία, όπου τους υπόσχονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του αλβανικού μέσου ενημέρωσης shqiptari.net, που αναδημοσιεύει το protothema.gr, διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των Αλβανών που επιλέγουν να φύγουν από την Ελλάδα. Εξαιτίας του φαινομένου, οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε δεινή θέση το τελευταίο διάστημα, καθώς κινδυνεύουν να μην μαζέψουν τις ελιές τους λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

Οι ανάγκες προϋποθέτουν την απασχόληση σχεδόν 10.000 εργατών για την πλήρη συγκομιδή, αλλά φέτος καταγράφηκε κατακόρυφη μείωση στην εύρεση εργατικών χεριών, αφού δεν ξεπερνούν τους 5.000 δημιουργώντας έτσι αβεβαιότητα στους ελαιοπαραγωγούς.

Για παράδειγμα, στον νομό Χαλκιδικής υπάρχουν περίπου 140.000 στρέμματα ελαιοδέντρων, τα οποία παράγουν ετησίως από 80.000 έως 150.000 τόνους βρώσιμης ελιάς. Ομως αυτές οι ελιές κινδυνεύουν να παραμείνουν στα δέντρα καθώς υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού για τη συγκομιδή τους.

ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ - ΕΛΙΕΣ - ΑΛΙΜΟΣ

Ο λόγος για τη μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού φέτος είναι η απροθυμία των Βούλγαρων και Αλβανών εργατών που παραδοσιακά κάλυπταν αυτές τις αγροτικές ανάγκες. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Χρήστος Ευφραιμίδης λέει: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε πολύ δύσκολη η είσοδος των Βαλκάνιων εργαζομένων στη χώρα μας (κλείσιμο συνόρων, τεστ pcr) και πολλοί επέστρεψαν στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ιταλίας. Τα μεροκάματα εκεί είναι υψηλότερα και πλέον επιλέγουν να εργαστούν εκεί». Παράλληλα, σημειώνει πως οι Ελληνες της περιοχής έχουν στραφεί στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα οι Ελληνες αποφεύγουν όσο μπορούν να δουλέψουν στα χωράφια. Επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν κυρίως στον τομέα του τουρισμού, ενώ οι Βούλγαροι πηγαίνουν όπου υπάρχει καλύτερος μισθός. Δεν έρχονται στη δουλειά με 20-25 ευρώ την ημέρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους εργοδότες, εμπόδιο αποτελεί και η γραφειοκρατία των ελληνικών αρχών, που δεν απλοποιούν τη διαδικασία πρόσκλησης αλλοδαπών εργαζομένων. Η πρόσκληση μεταναστών εργατών κοστίζει 110 ευρώ για κάθε αγρότη, ενώ στην Ιταλία τα πράγματα είναι πιο απλά.

Όπως φαίνεται σε έκθεση του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους διαπιστώθηκε ότι 291.868 Αλβανοί μετανάστες είχαν έγκυρη άδεια παραμονής στην Ελλάδα, αποτελώντας το 61,4% των τακτικών αλλοδαπών.

ΕΛΙΕΣ

Ομως, σύμφωνα με το υπουργείο, την ίδια περίοδο πριν ένα χρόνο, ο αριθμός των Αλβανών με έγκυρη άδεια παραμονής ήταν σημαντικά υψηλότερος. Τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο, 422.954 μετανάστες από την Αλβανία είχαν έγκυρη άδεια παραμονής και αποτελούσαν το 63,07% των τακτικών αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Η μείωση του αριθμού των τακτικών Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα μετά από ένα χρόνο σχετίζεται όχι μόνο με τις διαδικασίες χορήγησης αδειών παραμονής, αλλά και με μια δυναμική μετακίνησή τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλοί Αλβανοί που ζούσαν για χρόνια στην Ελλάδα έχουν πρόσφατα μεταναστεύσει σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης και στη Βρετανία μετά από δυσκολίες στην απασχόληση και τις αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα, αναφέρουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Σκότωσαν τραγουδιστή για μια “παραγγελιά” (βίντεο)

Χανιά: Άνδρας έκοψε τον λαιμό του με αλυσοπρίονο μπροστά στην γυναίκα του

Απαγωγή και βιασμός στην Κόρινθο: Συγκλονίζει η 28χρονη στο “Πρωινό” (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑπάντηση Αθήνας στη Ζαχάροβα: Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών αυτοδικαίως απορρίπτονταιΣήμερα 08:27 | Ειδήσεις

Ηχηρή απάντηση στην εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών έδωσε η Αθήνα μετά τις απειλές που διατύπωσε για την αμυντική συνεργασία με την Ουκρανία

Μητσοτάκης στο Bloomberg για το λιμάνι του Πειραιά: Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑΣήμερα 11:19 | Ειδήσεις

«Η Ελλάδα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, το χρέος βελτιώνεται, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και έχουμε αποδείξει ότι η κρίση ανήκει στο παρελθόν».

Λουτράκι: Απομακρύνθηκε από το σχολείο η δασκάλα δημοτικού που κατήγγειλε 6χρονο... για θωπεία (βίντεο)Σήμερα 08:07 | Ειδήσεις

Τι είπε για το περιστατικό ο διευθυντής πρωτοβάθμια εκπαίδευσης Κορινθίας το πρωί της Παρασκευής στο "Καλημέρα Ελλάδα"

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην ΟυκρανίαΣήμερα 09:36 | Ειδήσεις

Τι προβλέπει για εδάφη και στρατό;

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν μαθητές από καθολικό σχολείο 11:48Μητσοτάκης στο Bloomberg για το λιμάνι του Πειραιά: Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ11:34“Ενώπιος Ενωπίω”- Ρέμος για Μαρινέλλα: Θέλω να ανοίξει τα μάτια για να την αποχαιρετήσουμε όπως της αξίζει (βίντεο)11:20Ιωάννινα: Υπερχείλισε ο Καλαμάς - Προβλήματα από την κακοκαιρία στη βόρεια Κέρκυρα 11:06Βορίζια: Στα Δικαστήρια Ηρακλείου ο αδερφός της Ευαγγελίας Φραγκιαδάκη για να απολογηθεί10:52Μητσοτάκης για Ένοπλες Δυνάμεις: Η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ10:38Κρεμλίνο: Μια διευθέτηση στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης10:24ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της FEMA, Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον10:10Τι περιλαμβάνει το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία09:56Εθνική ποδοσφαίρου: Άνοδος για την Ελλάδα στη βαθμολογία της FIFA09:42Θεσσαλονίκη: Με συνοδεία περιπολικού έφτασε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο09:28Διώρυγα της Κορίνθου: Μυστήριο με σορό άνδρα που εντοπίστηκε09:14Απάντηση Αθήνας στη Ζαχάροβα: Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών αυτοδικαίως απορρίπτονται09:00Κέρκυρα: Πλημμύρες και κατολισθήσεις - Κλειστά τα σχολεία08:46Τροχαίο ατύχημα στην Κηφισίας: Μοτοσικλέτα παρέσυρε πεζό08:32Λουτράκι: Απομακρύνθηκε από το σχολείο η δασκάλα δημοτικού που κατήγγειλε 6χρονο... για θωπεία (βίντεο)08:18Δένδιας για Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων: Θωρακίζουμε την Ελλάδα με αλλαγές σε μέσα και φιλοσοφία, έχοντας στο επίκεντρο το έμψυχο δυναμικό08:04Έκλεβαν ρούχα στην Ελλάδα και τα πωλούσαν στην Αλβανία - 8 συλλήψεις07:50"Φυγόδικη" η νομπελίστρια Ματσάδο, αν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα για να παραλάβει το βραβείο07:36Θεσσαλονίκη: Δελφίνια έκαναν για ακόμη μια φορά την εμφάνιση τους στον Θερμαϊκό (βίντεο)07:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο