LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Οκτωβρίου 2022 21:51

Ιράν: Διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια – Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο

Η άγρια καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 83 ανθρώπων.

Διαδηλώσεις - Ιράν

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλά πανεπιστήμια του Ιράν για την φονική καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που προκάλεσε ο θάνατος της Μάχσα Αμίνι, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών πριν από 16 ημέρες.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης οργανώθηκαν επίσης σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η άγρια καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 83 ανθρώπων από τις 16 Σεπτεμβρίου και τον θάνατο κατά την κράτηση της Μάχσα Αμίνι, τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της για παραβίαση των ενδυματολογικών κανόνων που ισχύουν στην Ισλαμική Δημοκρατία για τις γυναίκες.

Το ιρανικό καθεστώς διαψεύδει κάθε εμπλοκή των δυνάμεων της τάξης στον θάνατο της 22χρονης γυναίκας και έχει συλλάβει εκατοντάδες διαδηλωτές που χαρακτηρίζει «ταραξίες».

«Φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στα πανεπιστήμια για να καταγγείλουν την συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Αν και δεν δίνει πληροφορίες για τους τόπους και τις διαστάσεις των σημερινών κινητοποιήσεων, το πρακτορείο ανέφερε ότι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Enghelab (Επανάσταση στα περσικά) κοντά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας, όπου συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν λάβει σήμερα θέσεις σε πολλά σημεία της Τεχεράνης.

«Πνιγμένη στο αίμα»

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο με σκηνές από τις συγκεντρώσεις σε πανεπιστήμια, κυρίως στην Τεχεράνη, αλλά και στην ιερή πόλη Μασχάντ, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράν.

Στα βίντεο εμφανίζονται δεκάδες διαδηλωτές τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του κινήματος διαμαρτυρίας.

«Η πόλη έχει πνιγεί στο αίμα, αλλά οι καθηγητές μας σιωπούν!», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο του Καράζ, στο δυτικό τμήμα της Τεχεράνης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε από την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Οσλο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, περί τους 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η Iran Human Rights ανακοίνωσε τουλάχιστον 83 νεκρούς.

Περισσότεροι από 1.200 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό. Ακτιβιστές, δικηγόροι και δημοσιογράφοι έχουν επίσης συλληφθεί, σύμφωνα με τις μκο.

«Το αίμα των καταπιεσμένων είναι πιο δυνατό από την βία των τυράννων».

Στο εξωτερικό, διαδηλώσεις αλληλεγγύης στις οποίες συμμετείχε και η ιρανική διασπορά οργανώθηκαν σε περισσότερες από 150 πόλεις, ανάμεσά τους η Ρώμη, το Βερολίνο, η Λισαβώνα και το Τόκιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράν Μιρ Χοσεΐν Μοσαβί, που σήμερα έχει περάσει στην αντιπολίτευση, κάλεσε τις ιρανικές δυνάμεις της τάξης να σταματήσουν την βίαιη καταστολή, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Instagram της ιστοσελίδας Kaleme που πρόσκειται σε αυτόν.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλες τις δυνάμεις της τάξης τον όρκο που έχουν δώσει να προστατεύουν την γη μας, το Ιράν και τις ανθρώπινες ζωές, τα αγαθά και τα δικαιώματα του λαού», λέει ο Μιρ Χοσεΐν Μοσαβί, που βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό από το 2011. «Το αίμα των καταπιεσμένων είναι πιο δυνατό από την βία των τυράννων».

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία - Καντίροφ σε Πούτιν: “Χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα”

Σταμάτης Κόκοτας, ο bon viver του ελληνικού τραγουδιού

Ανατροπή: Πήρε την επιμέλεια των παιδιών του πατέρας που δικαζόταν για αρπαγή

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λεμεσός: Έπιασε τον σταυρό των Θεοφανίων, τον πήρε και... εξαφανίστηκε23:59Παναθηναϊκός: Δεύτερη διαδοχική εντός έδρας ήττα για το νέο έτος23:46Χανιά: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κίσσαμο - Σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές δυνάμεις23:31Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα: Νεκρός 31χρονος μετά από σφοδρή σύγκρουση (εικόνες)23:17Πέθανε η ηθοποιός Τόνια Καζιάνη σε ηλικία 80 ετών23:03Ο Μοναστηρλής «έστειλε» τον ΠΑΟΚ στους «8» 22:49Εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Βρετανία και Γαλλία θα αναπτύξουν στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης22:35Παναθηναϊκός: Το συγκινητικό βίντεο για τον Γιώργο Παπαδάκη στα matrix του ΟΑΚΑ22:21Euroleague: Λύγισε στο φινάλε με την Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός22:07Μητσοτάκης από Παρίσι: Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και στήριξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων21:53Βενεζουέλα: Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 ο πρώην σύμβουλος διπλωματίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σιτιλίδης21:39Κ. Γιαννόπουλος στον ΑΝΤ1 για Παπαδάκη: Είχαμε σχέση ζωής21:25FIR Αθηνών: Τι αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος των ελεγκτών21:11Ο δημοσιογραφικός κόσμος "υποκλίνεται" στον Γιώργο Παπαδάκη20:57ANT1 Sports: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός "ρίχνονται" ξανά στη μάχη της Euroleague20:43Έγκλημα στις Σέρρες: Με "βαρύ" ποινικό μητρώο ο 16χρονος δράστης20:29Κηφισιά: Νίκησε τον Βόλο ακόμα και χωρίς Τεττέη - Παντελίδη20:15Χανιά: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Κίσσαμο - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή (εικόνες)20:05Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:51Ο Λουίς Μίγια στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού19:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο