LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Οκτωβρίου 2022 21:51

Ιράν: Διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια – Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο

Η άγρια καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 83 ανθρώπων.

Διαδηλώσεις - Ιράν

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλά πανεπιστήμια του Ιράν για την φονική καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που προκάλεσε ο θάνατος της Μάχσα Αμίνι, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών πριν από 16 ημέρες.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης οργανώθηκαν επίσης σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η άγρια καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 83 ανθρώπων από τις 16 Σεπτεμβρίου και τον θάνατο κατά την κράτηση της Μάχσα Αμίνι, τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της για παραβίαση των ενδυματολογικών κανόνων που ισχύουν στην Ισλαμική Δημοκρατία για τις γυναίκες.

Το ιρανικό καθεστώς διαψεύδει κάθε εμπλοκή των δυνάμεων της τάξης στον θάνατο της 22χρονης γυναίκας και έχει συλλάβει εκατοντάδες διαδηλωτές που χαρακτηρίζει «ταραξίες».

«Φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στα πανεπιστήμια για να καταγγείλουν την συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Αν και δεν δίνει πληροφορίες για τους τόπους και τις διαστάσεις των σημερινών κινητοποιήσεων, το πρακτορείο ανέφερε ότι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Enghelab (Επανάσταση στα περσικά) κοντά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας, όπου συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν λάβει σήμερα θέσεις σε πολλά σημεία της Τεχεράνης.

«Πνιγμένη στο αίμα»

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο με σκηνές από τις συγκεντρώσεις σε πανεπιστήμια, κυρίως στην Τεχεράνη, αλλά και στην ιερή πόλη Μασχάντ, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράν.

Στα βίντεο εμφανίζονται δεκάδες διαδηλωτές τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του κινήματος διαμαρτυρίας.

«Η πόλη έχει πνιγεί στο αίμα, αλλά οι καθηγητές μας σιωπούν!», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο του Καράζ, στο δυτικό τμήμα της Τεχεράνης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε από την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Οσλο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, περί τους 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η Iran Human Rights ανακοίνωσε τουλάχιστον 83 νεκρούς.

Περισσότεροι από 1.200 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό. Ακτιβιστές, δικηγόροι και δημοσιογράφοι έχουν επίσης συλληφθεί, σύμφωνα με τις μκο.

«Το αίμα των καταπιεσμένων είναι πιο δυνατό από την βία των τυράννων».

Στο εξωτερικό, διαδηλώσεις αλληλεγγύης στις οποίες συμμετείχε και η ιρανική διασπορά οργανώθηκαν σε περισσότερες από 150 πόλεις, ανάμεσά τους η Ρώμη, το Βερολίνο, η Λισαβώνα και το Τόκιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράν Μιρ Χοσεΐν Μοσαβί, που σήμερα έχει περάσει στην αντιπολίτευση, κάλεσε τις ιρανικές δυνάμεις της τάξης να σταματήσουν την βίαιη καταστολή, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Instagram της ιστοσελίδας Kaleme που πρόσκειται σε αυτόν.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλες τις δυνάμεις της τάξης τον όρκο που έχουν δώσει να προστατεύουν την γη μας, το Ιράν και τις ανθρώπινες ζωές, τα αγαθά και τα δικαιώματα του λαού», λέει ο Μιρ Χοσεΐν Μοσαβί, που βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό από το 2011. «Το αίμα των καταπιεσμένων είναι πιο δυνατό από την βία των τυράννων».

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία - Καντίροφ σε Πούτιν: “Χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα”

Σταμάτης Κόκοτας, ο bon viver του ελληνικού τραγουδιού

Ανατροπή: Πήρε την επιμέλεια των παιδιών του πατέρας που δικαζόταν για αρπαγή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)Σήμερα 10:55 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ, που υποστηρίζει ότι ο πατέρας του πέθανε από ιατρικό λάθος. Τι ζητά από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τι λέει για τον Πρωθυπουργό, τι καταγγέλλει για το Νοσοκομείο “Αττικόν”

Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική ΔικαιοσύνηΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Τι επεσήμανε ο δικηγόρος του, για την πρώτη φορά που ενεργοποιείται στην Ελλάδα το συγκεκριμένο άρθρο του Π.Κ.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο