LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Οκτωβρίου 2022 09:15

Ιράν: σύλληψη γυναίκας που έτρωγε χωρίς χιτζάμπ (εικόνες)

Νέο γύρο αντιδράσεων στην χώρα πυροδοτεί η σύλληψη της νεαρής, μετά από την ανάρτηση της φωτογραφίας της στα social media.

Ιραν - εστιατοριο - χιτζαμπ

Μια γυναίκα, η οποία έτρωγε σε εστιατόριο της Τεχεράνης χωρίς να φοράει το χιτζάμπ της (την μαντίλα) και της οποίας η φωτογραφία έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνελήφθη, όπως δήλωσε η αδελφή της την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Η φωτογραφία δείχνει την Ντόνια Ραντ να κάθεται σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο της Τεχεράνης και να παίρνει το πρωινό της μαζί με μια φίλη της, η οποία επίσης δεν φοράει χιτζάμπ.

Η φωτογραφία κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι χρήστες τους χαιρέτισαν την κίνηση των δύο γυναικών να επιδείξουν απείθεια απέναντι στον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει η Ισλαμική Δημοκρατία στις γυναίκες.

Η Αμινί πέθανε νωρίτερα μέσα στον μήνα έπειτα από την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. 

"Μετά την κυκλοφορία αυτής της φωτογραφίας, οι υπηρεσίες ασφαλείας επικοινώνησαν με την αδελφή μου Ντόνια Ραντ και της ζήτησαν να τους δώσει ορισμένες εξηγήσεις", έγραψε η αδελφή της συλληφθείσας, η Ντίνα, στο Twitter.

"Αφού πήγε εκεί που της είπαν, συνελήφθη. Έπειτα από μερικές ώρες σιωπής, η Ντόνια μου είπε σε ένα σύντομο τηλεφώνημά της ότι μεταφέρθηκε στην πτέρυγα 209 της φυλακής Εβίν", είπε η ίδια αναφερόμενη στην διαβόητη πτέρυγα της φυλακής της Τεχεράνης, η οποία φέρεται ότι διοικείται από το υπουργείο πληροφοριών.

"Η οικογένειά μας ανησυχεί πολύ για την κατάστασή της", είπε η Ντίνα.

Ιραν - εστιατοριο - χιτζαμπ

Τις τελευταίες ημέρες ιρανικά μέσα εκτός της χώρας προβάλλουν όλο και περισσότερες εικόνες πολιτικής ανυπακοής με γυναίκες στο Ιράν να μοιράζονται φωτογραφίες τους που τις δείχνουν να περπατούν, να ψωνίζουν ή να πίνουν καφέ χωρίς το χιτζάμπ τους. 

"Πήγαν απλώς να πάρουν το πρωινό τους χωρίς το χιτζάμπ τους. Συνελήφθησαν. Τόσο βάρβαρη και νοσηρή είναι η πολιτική του χιτζάμπ στο Ιράν", σχολίασε στο Twitter ο Ομίντ Μεμαριάν, ένας προβεβλημένος ακτιβιστής και δημοσιογράφος που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Κάποιοι χρήστες των μέσων ενημέρωσης παρομοίασαν τις ενέργειες της Ραντ με εκείνες της Ρόζα Πάρκς, της Αφροαμερικανίδας ακτιβίστριας υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, η οποία δεν είχε παραχωρήσει την θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό και είχε συλληφθεί, βάζοντας την φωτογραφία της Παρκς μέσα σε ένα λεωφορείο δίπλα στην φωτογραφία της Ραντ στο καφέ.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το Ιράν ζει την σκληρότερη επιχείρηση καταστολής εδώ και χρόνια των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θάνατο της Αμινί.

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλό φονικό στην Καβάλα - Δράστης: “Εδώ αρχίζει η αγάπη μας και εδώ τελειώνει”

“Αγιά Σοφιά”: Η ΑΕΚ γύρισε στο σπίτι της - Συγκινητική η τελετή εγκαινίων (εικόνες)

Χιλή: κατάρρευση εξέδρας σε γήπεδο (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠετρούπολη: Ανήλικος πήγε στο σχολείο με μπαλτά 29 εκατοστώνΣήμερα 10:30 | Ειδήσεις

Δεν πίστευαν στα μάτια τους τα στελέχη της ΟΠΚΕ που τον εντόπισαν. 

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο αστυνομικός που της είπε "το περιπολικό δεν είναι ταξί"Σήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί και ο φρουρός του τμήματος, ο οποίος βρισκόταν στο αστυνομικό κουβούκλιο την ώρα της δολοφονίας.

Βορίζια: Στην ανακρίτρια η σύζυγος του Φανούρη ΚαργάκηΣήμερα 12:52 | Ειδήσεις

Εξακολουθεί να εκκρεμεί η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη του 23χρονου από την οικογένεια Καργάκη, μετά την διαφωνία εισαγγελέα και ανακρίτριας τη Δευτέρα.

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο ο 27χρονος που κατήγγειλε ληστεία – Είχε κλείσει ερωτικό ραντεβού με 14χρονηΣήμερα 13:53 | Ειδήσεις

Γνωστός στις αρχές είναι ο 27χρονος άνδρας, με δικαστικές πηγές να αναφέρουν ότι στο παρελθόν έχουν σημειώθεί συναφή αδικήματα από τον ίδιο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης 2025 - 202614:14Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο ο 27χρονος που κατήγγειλε ληστεία – Είχε κλείσει ερωτικό ραντεβού με 14χρονη14:00Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο αστυνομικός που της είπε "το περιπολικό δεν είναι ταξί"13:46Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Πολωνίας – Ρωσίας: Η Βαρσοβία κλείνει το τελευταίο ρωσικό προξενείο στο Γκντανσκ13:32Νιγηρία: Έντονες αντιδράσεις μετά την απαγωγή 25 μαθητριών13:18Βορίζια: Στην ανακρίτρια η σύζυγος του Φανούρη Καργάκη13:04Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η εμπλεκόμενη αθλήτρια στο κύκλωμα με τηλεφωνικές απάτες12:50JAD Mobile 8: Μεγάλη αστυνομική δράση στην Ευρώπη για κλεμμένα και πλαστογραφημένα οχήματα – 231 βρέθηκαν στην Ελλάδα (εικόνες)12:36Ο Θέμης Αδαμαντίδης για τον φερόμενο αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης: Ας με αφήσουν ήσυχο, εγώ τραγουδάω12:22Ισχυρά αποτελέσματα με προσαρμοσμένο EBITDA στα €1,7 δισ. και καθαρά κέρδη στα €0,4 δισ. για το εννεάμηνο 202512:08Πλεύση Ελευθερίας: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Διαμαντής Καραναστάσης11:54Ιωάννινα: Κεραυνός έπεσε σε πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους11:38Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1: Εθνικό συμφέρον η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ11:24Ουκρανία: Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσική επίθεση στην Τερνοπίλ11:09Τρεις λέμβοι με περισσότερα από 100 άτομα εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης10:55Πετρούπολη: Ανήλικος πήγε στο σχολείο με μπαλτά 29 εκατοστών10:41Νέα ψηφιακά εργαλεία για την προστασία των ανηλίκων από αλκοόλ και καπνό - QR επαλήθευση ηλικίας10:28Καλαμάτα: Χειροπέδες σε 36χρονο που καλλιεργούσε φυτά κάνναβης10:14Θεσσαλονίκη: Κατήγγειλε ληστεία και κατέληξε με χειροπέδες10:00Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο δείπνο του Τραμπ προς τιμήν του μπιν Σαλμάν09:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο