LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2022 17:07

Reuters – κινητή τηλεφωνία: Φόβοι για black out τον χειμώνα

Πως η ενεργειακή κρίση και οι διακοπές ρεύματος λόγω των περιορισμών στην κατανάλωση, μπορούν να τινάξουν το σύστημα στον αέρα.

Κινητό τηλέφωνο

Ορατός είναι ο κίνδυνος για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη αν τον προσεχή χειμώνα οι περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας και οι διακοπές ρεύματος διαταράξουν τη λειτουργία τμημάτων των δικτύων.

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις ροές αερίου μέσω της κύριας διαδρομής, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, έχει αυξήσει τις πιθανότητες για έλλειψη ενέργειας.

Στη Γαλλία η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το κλείσιμο πολλών πυρηνικών εργοστασίων για συντήρηση.

Αξιωματούχοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών αναφέρουν ότι φοβούνται πως ένας βαρύς χειμώνας θα βάλει σε δοκιμασία τις υποδομές τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, αναγκάζοντας τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να μετριάσουν τον αντίκτυπο. Τέσσερα στελέχη του κλάδου ανέφεραν στο Reuters ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα υποστήριξης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για να αντιμετωπίσουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για μπλακ άουτ στην κινητή τηλεφωνία.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες θα συνεχιστούν ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες διάσπαρτες στις επικράτειές τους κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Η Ευρώπη έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που τροφοδοτούν για περίπου 30 λεπτά τις κεραίες.

Γαλλία

Όπως αναφέρουν δύο πηγές στο Reuters, στη Γαλλία, το σχέδιο που προτάθηκε από τον διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας Enedis, περιλαμβάνει πιθανές διακοπές ρεύματος έως και δύο ωρών, στο χειρότερο σενάριο.

Τα γενικά μπλακ άουτ θα επηρεάσουν μόνο τμήματα της χώρας εκ περιτροπής. Οι βασικές υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, η αστυνομία και η κυβέρνηση δεν θα επηρεαστούν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η Enedis ανέφερε σε δήλωση στο Reuters ότι όλοι οι τακτικοί πελάτες αντιμετωπίζονται ισότιμα σε περίπτωση έκτακτων διακοπών ρεύματος.

Ανέφερε επίσης ότι μπόρεσε να απομονώσει τμήματα του δικτύου για την παροχή πελατών προτεραιότητας, όπως νοσοκομεία, βασικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στρατός και ότι εναπόκειται στις τοπικές αρχές να προσθέσουν υποδομές τηλεπικοινωνιακών φορέων στη λίστα πελατών προτεραιότητας.

«Ίσως θα μάθουμε περισσότερα για αυτό τον χειμώνα, αλλά δεν είναι εύκολο να απομονώσουμε μια φορητή κεραία (από το υπόλοιπο δίκτυο)», δήλωσε ένας αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Σουηδία, Γερμανία και Ιταλία

Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στη Σουηδία και τη Γερμανία έχουν εκφράσει στις κυβερνήσεις τους τις ανησυχίες τους για πιθανές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Η σουηδική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών PTS δήλωσε ότι συνεργάζεται με τηλεπικοινωνιακούς φορείς και άλλους κυβερνητικούς φορείς για την εξεύρεση λύσεων. Μεταξύ άλλων συζητείται και το τι θα συμβεί εάν η ηλεκτρική ενέργεια διανεμηθεί με δελτίο.

Εκπρόσωπος της PTS δήλωσε ότι η εταιρεία χρηματοδοτεί την αγορά μεταφερόμενων πρατηρίων καυσίμων και κινητών σταθμών βάσης που συνδέονται με κινητά τηλέφωνα για να αντιμετωπίσουν διακοπές ρεύματος μεγάλης διάρκειας, δήλωσε εκπρόσωπος της PTS.

Το ιταλικό λόμπι των τηλεπικοινωνιών είπε στο Reuters ότι θέλει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας να αποκλειστεί από οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος ή περιορισμούς κατανάλωσης ενέργειας και θα το συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.

Ο επικεφαλής του λόμπι, Massimo Sarmi, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι διακοπές ρεύματος αυξάνουν την πιθανότητα να καταστραφούν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα εάν εμφανίσουν ξαφνική διακοπή.

Τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφεραν ότι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων Nokia και Ericsson συνεργάζονται με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να μετριάσουν τον αντίκτυπο από μια πιθανή έλλειψη ρεύματος. Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom διαθέτει 33.000 πύργους κινητής και τα κινητά της συστήματα έκτακτης ανάγκης μπορούν να υποστηρίξουν μόνο έναν μικρό αριθμό από αυτούς ταυτόχρονα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Deutsche Telekom δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει κυρίως κινητά συστήματα τροφοδοσίας έκτακτης ανάγκης που βασίζονται κυρίως στο ντίζελ, σε περίπτωση παρατεταμένων διακοπών ρεύματος.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνηθίσει σε αδιάλειπτη παροχή ρεύματος εδώ και δεκαετίες και δεν διαθέτουν γεννήτριες που υποστηρίζουν ρεύμα για μεγάλες περιόδους διακοπής.

Με πληροφορίες από Reuters και Ημερησία

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαφόν στην τιμή σε καυσόξυλα και πέλλετ

Αμαλιάδα: Μωρό κατάπιε μπαλάκι (εικόνες)

Καισαριανή: Ανήλικος μαχαίρωσε 16χρονο έξω από σχολείο


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο