LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2022 15:45

Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επμελητήριο: Συνέδριο για το μέλλον της βιωσιμότητας

Το 20ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας είχε τίτλο “Headwinds: Endure. Adapt. Persevere. Embracing the Changing Future of Sustainability”.

20ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας - Headwinds: Endure. Adapt. Persevere. Embracing the Changing Future of Sustainability

Το 20o  Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου με τίτλο «Headwinds: Endure. Adapt. Persevere. Embracing the Changing Future of Sustainability» που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, στο Grand Hyatt Athens, παρουσίασε έναν επιδραστικό διάλογο για το μέλλον της βιωσιμότητας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, συμπλήρωσε φέτος 20 χρόνια διοργάνωσης Συνεδρίων Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα. Μια διορατική πρωτοβουλία που σηματοδότησε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη σύνδεση ενός εμπορικού επιμελητηρίου όχι μόνο με την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τις επενδύσεις και τη δικτύωση επιχειρήσεων, αλλά και με τις έννοιες άνθρωπος, περιβάλλον, διακυβέρνηση. 

Στο σημερινό, ραγδαία μεταβαλλόμενο μεταπανδημικό περιβάλλον, το 20ο επετειακό Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας εστίασε σε νευραλγικά ερωτήματα, εστιάζοντας στην ανάγκη για ένα βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον. 

Στην έναρξη του Συνεδρίου, ο  Προέδρος του Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Μπακατσέλος υπογράμμισε ότι «στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναζητούμε διαρκώς το βιώσιμο όραμα για το μέλλον με γνώμονα την ουσία και τον ρεαλισμό. Αναζητούμε διαρκώς τρόπους να είμαστε χρήσιμοι στην επιχειρηματική κοινότητα και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία, προωθώντας το μοντέλο επιχειρηματικότητας που βασίζεται στον σκοπό – purpose - και την επίδραση – impact, δηλαδή αυτό ακριβώς το μοντέλο που υπηρετούμε διαχρονικά με συνέπεια. Αναζητούμε τις απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών και αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες από την πολυσυλλεκτική συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και επιχειρηματικών φορέων. Σε αυτήν τη διαρκή αναζήτηση οράματος επιβεβαιώνουμε καθημερινά ότι η δημιουργία επιχειρηματικής αξίας με όρους βιωσιμότητας αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Σπιρτούνιας, κάνοντας μια αναδρομή  στην εξέλιξη της Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα κατά την τελευταία εικοσαετία τόνισε ότι «Στα 20 αυτά χρόνια, είδαμε την Εταιρική Υπευθυνότητα να εξελίσσεται σε ένα αληθινό κίνημα στελεχών, που πίστευαν στον σκοπό της, σε μια mainstream δραστηριότητα των επιχειρήσεων, σε ένα σύστημα δεικτών που συνδέει επιχειρήσεις, κράτη και κοινωνίες των πολιτών και μέχρι σήμερα, – το ESG –, που αφορά πλέον όλη την αγορά – από τους θεσμικούς επενδυτές έως το τραπεζικό σύστημα και από τις μεγάλες πολυεθνικές έως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες».

O Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας κ. Πάκης Παπαδημητρίου εστίασε στην ανάγκη επικοινωνίας των θεμάτων βιωσιμότητας με όρους απλούς και κατανοητούς ώστε να γίνονται αντιληπτοί από την επιχειρηματική κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία.

Ο διάλογος ξεκίνησε με παρουσίαση έρευνας για το πώς εισπράττεται και αναλύεται η έννοια της ευημερίας από τον σύγχρονο άνθρωπο. 

Οι σύνθετες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες σήμερα, από τις γεωπολιτικές κρίσεις και το χάσμα των γενεών στην ψηφιακή γνώση, ως την ανάγκη για συμπερίληψη και κοινωνική συνοχή και το πώς προσεγγίζουμε τις προκλήσεις που αφορούν στα παιδιά στην Ελλάδα, αποτέλεσαν τον κορμό της ενότητας «Κοινωνίες υπό πίεση».

Το πως μπορούμε να οδηγηθούμε σε “net positive” δείκτες όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή και τον παγκόσμιο κίνδυνο λειψυδρίας αλλά και την ανάγκη ενός μοντέλου βιώσιμων οικισμών, ξεκινώντας από τα νησιά μας, ήταν το θέμα της επόμενης ενότητας, το οποίο εστίασε σε θέματα κλιματικής αλλαγής, Ευρωπαϊκών πολιτικών, διαφύλαξης της βιοποικιλότητας και ανέδειξε το παράδειγμα της Αστυπάλαιας.

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή του Συνεδρίου ήταν η συζήτηση για τη σύνδεση του Brand των επιχειρήσεων με την επίδραση (impact) και την ανάγκη ενισχυμένης ανάληψης πρωτοβουλιών για την  αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων.

Η υγεία του πλανήτη, η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την προστιθέμενη αξία και το θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και το περιβάλλον και η επιτακτική ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, ήταν τα θέματα της τελευταίας ενότητας «Interconnections» του Συνεδρίου.

Ο διάλογος για το μέλλον της βιωσιμότητας του 20ού Συνεδρίου Εταιρικής Υπευθυνότητας συνέθεσε με πολυσυλλεκτικό και αμφίδρομο τρόπο μια επίκαιρη ατζέντα Βιωσιμότητας, με στόχο την περαιτέρω ανάλυσή της από την Πολιτεία, τους Φορείς, τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία των Πολιτών.

Η Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τη λήξη του 20ου της Συνεδρίου, δεσμεύεται να συνεχίσει το έργο της με δημιουργικότητα, ομαδικότητα και προσανατολισμό στο μέλλον, τις νέες τάσεις και την κατανόηση του παλμού της κοινωνίας και του επιχειρείν.

Media partner του Συνεδρίου και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι ο ΑΝΤ1. 

Ειδήσεις σήμερα:

Ευλογιά των πιθήκων: 8 νέα κρούσματα σε 7 ημέρες

Πολυτεχνειούπολη: Σε διαθεσιμότητα η δόκιμη αστυνομικός

Σουφλέ μελιτζάνας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”Χθες 20:37 | Ειδήσεις

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση. Πακέτο θετικών  μέτρων ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Πρωθυπουργός.

Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγήΧθες 22:33 | Ειδήσεις

«Για μια Ελλάδα που δε θα μας πληγώνει και δε θα μας προσβάλει, για μια Ελλάδα που θα μας αξίζει, διότι αυτό είναι το μήνυμα της ‘Ιθάκης'", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

"Αποκαλύψεις": Η Μαρία Καρυστιανού για τη δημιουργία κινήματος - Δεν θα αυτοπροταθώ ως ηγέτηςΧθες 16:20 | Ειδήσεις

«Μόνο του το κίνημα θα δείξει ποιον θέλει για αρχηγό. Δεν θέλουμε καμία συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα».

ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδαςΧθες 22:13 | Ειδήσεις

Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να απολογηθούν τα πρόσωπα που φέρονται να είχαν ηγετικό ρόλο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Οι δημοσιογράφοι του ANT1 Sports μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Μαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου23:59Ολυμπιακός – Βαλένθια: Κατάρρευση στην τελευταία περίοδο23:46Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:32Αγρότες: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων23:18Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή23:05ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδας22:51Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός: Το τριφύλλι… άνθισε στην Πόλη22:37Ακινητοποιήθηκε τρένο στον Δομοκό - Τεχνικό πρόβλημα στο Intercity 5722:23Τράμπ: Ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος το βράδυ της Τετάρτης22:09Ηλεκτρικός: Χωρίς στάση θα διέρχονται οι συρμοί από τον σταθμό "Βικτώρια" μετά τις 22:0021:56Τέλλογλου για αγρότες: "Παζάρι" με την κυβέρνηση για λύση έως το Σαββατοκύριακο21:29Κυψέλη: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα σε βάρος της 16χρονης που μαχαίρωσε τη 14χρονη σε σχολείο21:15Προϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”21:01Προϋπολογισμός 2026 – Πιερρακάκης: Οι αγρότες αξίζουν τον σεβασμό μας20:48Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ANT1 στηρίζει το Σωματείο ΕΛΙΖΑ20:34ANT1 Sports: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, για την ανάκαμψη στη “διαβολοβδομάδα” της Euroleague20:20Προϋπολογισμός 2026 - Μητσοτάκης: Επιστροφή δύο ενοικίων σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές20:06Προϋπολογισμός 2026 - Χατζηδάκης: Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους αγρότες19:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο