LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2022 15:45

Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επμελητήριο: Συνέδριο για το μέλλον της βιωσιμότητας

Το 20ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας είχε τίτλο “Headwinds: Endure. Adapt. Persevere. Embracing the Changing Future of Sustainability”.

20ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας - Headwinds: Endure. Adapt. Persevere. Embracing the Changing Future of Sustainability

Το 20o  Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου με τίτλο «Headwinds: Endure. Adapt. Persevere. Embracing the Changing Future of Sustainability» που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, στο Grand Hyatt Athens, παρουσίασε έναν επιδραστικό διάλογο για το μέλλον της βιωσιμότητας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, συμπλήρωσε φέτος 20 χρόνια διοργάνωσης Συνεδρίων Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα. Μια διορατική πρωτοβουλία που σηματοδότησε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη σύνδεση ενός εμπορικού επιμελητηρίου όχι μόνο με την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τις επενδύσεις και τη δικτύωση επιχειρήσεων, αλλά και με τις έννοιες άνθρωπος, περιβάλλον, διακυβέρνηση. 

Στο σημερινό, ραγδαία μεταβαλλόμενο μεταπανδημικό περιβάλλον, το 20ο επετειακό Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας εστίασε σε νευραλγικά ερωτήματα, εστιάζοντας στην ανάγκη για ένα βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον. 

Στην έναρξη του Συνεδρίου, ο  Προέδρος του Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Μπακατσέλος υπογράμμισε ότι «στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναζητούμε διαρκώς το βιώσιμο όραμα για το μέλλον με γνώμονα την ουσία και τον ρεαλισμό. Αναζητούμε διαρκώς τρόπους να είμαστε χρήσιμοι στην επιχειρηματική κοινότητα και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία, προωθώντας το μοντέλο επιχειρηματικότητας που βασίζεται στον σκοπό – purpose - και την επίδραση – impact, δηλαδή αυτό ακριβώς το μοντέλο που υπηρετούμε διαχρονικά με συνέπεια. Αναζητούμε τις απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών και αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες από την πολυσυλλεκτική συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και επιχειρηματικών φορέων. Σε αυτήν τη διαρκή αναζήτηση οράματος επιβεβαιώνουμε καθημερινά ότι η δημιουργία επιχειρηματικής αξίας με όρους βιωσιμότητας αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Σπιρτούνιας, κάνοντας μια αναδρομή  στην εξέλιξη της Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα κατά την τελευταία εικοσαετία τόνισε ότι «Στα 20 αυτά χρόνια, είδαμε την Εταιρική Υπευθυνότητα να εξελίσσεται σε ένα αληθινό κίνημα στελεχών, που πίστευαν στον σκοπό της, σε μια mainstream δραστηριότητα των επιχειρήσεων, σε ένα σύστημα δεικτών που συνδέει επιχειρήσεις, κράτη και κοινωνίες των πολιτών και μέχρι σήμερα, – το ESG –, που αφορά πλέον όλη την αγορά – από τους θεσμικούς επενδυτές έως το τραπεζικό σύστημα και από τις μεγάλες πολυεθνικές έως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες».

O Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας κ. Πάκης Παπαδημητρίου εστίασε στην ανάγκη επικοινωνίας των θεμάτων βιωσιμότητας με όρους απλούς και κατανοητούς ώστε να γίνονται αντιληπτοί από την επιχειρηματική κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία.

Ο διάλογος ξεκίνησε με παρουσίαση έρευνας για το πώς εισπράττεται και αναλύεται η έννοια της ευημερίας από τον σύγχρονο άνθρωπο. 

Οι σύνθετες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες σήμερα, από τις γεωπολιτικές κρίσεις και το χάσμα των γενεών στην ψηφιακή γνώση, ως την ανάγκη για συμπερίληψη και κοινωνική συνοχή και το πώς προσεγγίζουμε τις προκλήσεις που αφορούν στα παιδιά στην Ελλάδα, αποτέλεσαν τον κορμό της ενότητας «Κοινωνίες υπό πίεση».

Το πως μπορούμε να οδηγηθούμε σε “net positive” δείκτες όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή και τον παγκόσμιο κίνδυνο λειψυδρίας αλλά και την ανάγκη ενός μοντέλου βιώσιμων οικισμών, ξεκινώντας από τα νησιά μας, ήταν το θέμα της επόμενης ενότητας, το οποίο εστίασε σε θέματα κλιματικής αλλαγής, Ευρωπαϊκών πολιτικών, διαφύλαξης της βιοποικιλότητας και ανέδειξε το παράδειγμα της Αστυπάλαιας.

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή του Συνεδρίου ήταν η συζήτηση για τη σύνδεση του Brand των επιχειρήσεων με την επίδραση (impact) και την ανάγκη ενισχυμένης ανάληψης πρωτοβουλιών για την  αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων.

Η υγεία του πλανήτη, η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την προστιθέμενη αξία και το θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και το περιβάλλον και η επιτακτική ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, ήταν τα θέματα της τελευταίας ενότητας «Interconnections» του Συνεδρίου.

Ο διάλογος για το μέλλον της βιωσιμότητας του 20ού Συνεδρίου Εταιρικής Υπευθυνότητας συνέθεσε με πολυσυλλεκτικό και αμφίδρομο τρόπο μια επίκαιρη ατζέντα Βιωσιμότητας, με στόχο την περαιτέρω ανάλυσή της από την Πολιτεία, τους Φορείς, τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία των Πολιτών.

Η Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τη λήξη του 20ου της Συνεδρίου, δεσμεύεται να συνεχίσει το έργο της με δημιουργικότητα, ομαδικότητα και προσανατολισμό στο μέλλον, τις νέες τάσεις και την κατανόηση του παλμού της κοινωνίας και του επιχειρείν.

Media partner του Συνεδρίου και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι ο ΑΝΤ1. 

Ειδήσεις σήμερα:

Ευλογιά των πιθήκων: 8 νέα κρούσματα σε 7 ημέρες

Πολυτεχνειούπολη: Σε διαθεσιμότητα η δόκιμη αστυνομικός

Σουφλέ μελιτζάνας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗΠΑ: Σε εξέλιξη η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο ΤραμπΣήμερα 22:48 | Ειδήσεις

Στις 2 το μεσημέρι τοπική ώρα Ουάσιγκτον κατέφθασε όπως ήταν προγραμματισμένο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Λευκό Οίκο.

Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1: Οι γονείς του Βασίλη Καλογήρου ζητούν να ξανανοίξει ο φάκελοςΣήμερα 18:59 | Ειδήσεις

«Ζητούν μια εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου όπως λένε να λάμψει όλη η αλήθεια».

Novartis - Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Δουλειά της δικαιοσύνης είναι να βρει τους ηθικούς αυτουργούςΣήμερα 18:48 | Ειδήσεις

Συνολική ποινή 25 μηνών φυλάκισης στον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και 33 μήνες στην Μαρία Μαραγγέλη επέβαλε το Μονομελές πλημμελειοδικείο, ορίζοντας 3ετή αναστολή στην έφεση των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων.

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε και δεύτερη σορός άντραΣήμερα 22:30 | Ειδήσεις

Οι έρευνες των λιμενικών Αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο για την ταυτοποίηση των δύο σορών, όσο και για τις συνθήκες θανάτου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:09Νεοχώρι Πάτρας: Στο νοσοκομείο ασθενής από τον ιό του Δυτικού Νείλου23:59UCL: Ο Ολυμπιακός και οι άλλοι 35...επιβάτες αξίας 18,33 δισεκατομμύρια ευρώ στο ταξίδι στ' αστέρια23:42Έφοδος ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού23:25Καραλής: Θέλω να εξαντλήσω όλα μου τα όρια και όταν τελειώσει η καριέρα μου στον αθλητισμό να ξέρω ότι τα έχω δοκιμάσει όλα23:11ΗΠΑ: Σε εξέλιξη η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο Τραμπ22:57Σοκ στην Πάτρα: 21χρονος βρέθηκε νεκρός πάνω στον υπολογιστή του22:43Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε και δεύτερη σορός άντρα22:29Novartis - Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Δουλειά της δικαιοσύνης είναι να βρει τους ηθικούς αυτουργούς22:14ΟΠΕΚΕΠΕ: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά στο Ηράκλειο, η δίκη με τους 104 κατηγορούμενους22:00Παναθηναϊκός - Βιτόρια: Έφυγε χωρίς να χαιρετήσει κανέναν στο Κορωπί με τους συνεργάτες του21:42Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων έφερε η απόφαση Novartis21:28Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ - Στο νοσοκομείο ο αναβάτης της μηχανής21:14Ψηλορείτης: Τραυματίστηκε 25χρονη κατά την ανάβαση – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής21:00Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1: Οι γονείς του Βασίλη Καλογήρου ζητούν να ξανανοίξει ο φάκελος20:46Το “Υγεία πάνω απ’ όλα” με τη Φωτεινή Γεωργίου κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου20:32ΗΠΑ: Σήμερα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Τραμπ20:17Εισαγγελική διάταξη για την κατάσχεση των κινητών της μητέρας και της γιαγιάς του Παναγιωτάκη19:47Τροχαίο ατύχημα στην Κοζάνη: 86χρονος οδηγός "καβάλησε" πεζοδρόμιο με το αυτοκίνητο του (εικόνες)19:30Εύβοια: 60χρονος τραυμάτισε τη 49χρονη σύζυγό του με μαχαίρια19:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο