LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2022 17:12 | Ανανέωση: 28 Σεπτεμβρίου 2022 21:27

Ελληνοτουρκικά - Συρίγος: Ο Ερντογάν πιέζει για “θερμό επεισόδιο” με... ευθύνη της Ελλάδας

Οι εκτιμήσεις του Άγγελου Συρίγου για τις επιδιώξεις του Τούρκου Προέδρου και την τακτική του η ένταση να περάσει από τα λόγια... στο πεδίο!

Δελτίο Ειδήσεων - Άγγελος Συρίγος

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αφού αναφέρθηκε στις πρωτοφανείς καταστάσεις που αποκαλύπτονται για όσα διαδραματίζονται στις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου, ο Άγγελος Συρίγος κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. 

Όπως είπε, υπό το βάρος του διπλού μέσα σε λίγες ημέρες σαφούς μηνύματος από τις ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας, σχετικά με την κυριαρχία των νησίων, η Τουρκία εμμένει για την αποστρατιωτικοποίηση, ωστόσο δεν είναι απίθανο να επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, καθώς φαίνεται πως επιδιώκει ήδη την επόμενη κίνηση, η οποία δεν θα ειναι ρητορική, αλλά επί του πεδίου...

Όπως παρατήρησε όμως, η Τουρκία «δεν θα έκανε επεισόδιο στο οποίο θα εμπλεκόταν η ίδια σε πυρά. Η λογική του Ερντογάν είναι αυτή, να πιέσει τα πράγματα, ώστε οι Έλληνες να ξεκινήσουν ένα θερμό επεισόδιο», θέλοντας ουσιαστικά να πατήσουν πρώτοι την σκανδάλη. 

Με την εκτίμηση αυτή συμφώνησε ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, σημειώνοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος πιέζεται καθώς «έχει εξαντλήσει το κομμάτι της διεθνοποίησης της αποστρατικοποίησης των νησιών».


 Το πρωί, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Συρίγος είπε μεταξύ άλλων, πως «Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Τούρκοι θέλουν να αποφύγουν να είναι εκείνοι οι οποίοι θα ρίξουν τον πρώτο πυροβολισμό αλλά δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να ωθήσουν εμάς να ρίξουμε την πρώτη τουφεκιά. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο το έχουν ετοιμάσει εδώ και πολλά χρόνια και το προχωρούν. Ταυτόχρονα, βολιδοσκοπούν να δουν πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα, δεν έχουν καταλήξει ακόμη πότε θα κινηθούν γιατί τους ανησυχεί και αυτό που βλέπουν. Βλέπουν δηλαδή, μια Αμερική η οποία παραδοσιακά κρατάει ουδέτερη στάση η οποία εχθές βγήκε και είπε ρητώς ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι πέραν πάσης αμφισβητήσεως. Βλέπουν την Ευρώπη, η οποία αντιδρά, αλλά σαφώς προετοιμάζουν το έδαφος για κάτι άλλο, δεν ξέρουμε τι είναι αυτό».

Η κλιμάκωση της έντασης από τον Ταγίπ Ερντογάν οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο τόσο στις εσωτερικές εξελίξεις στη γείτονα, όσο και στο πεδίο της εξωτερικής της πολιτικής. Σε ό, τι αφορά στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, «η κλιμάκωση συσχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές και τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον συνασπισμό στον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος μετέχει μαζί με τον κ. Μπαχτσελί να απέχει σε ποσοστό περισσότερο από 20% από τους αντιπάλους του».

Εξωτερικά, συνέχισε ο κ. Συρίγος, προσπαθεί να πετύχει άλλα πράγματα, όπως το θέμα της αναβάθμισης των F16 και το θέμα της αποκατάστασης των σχέσεών του με τις ΗΠΑ.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι ο Ερντογάν αν δει ότι χάνει τις εκλογές πέραν πάσης αμφιβολίας θα κάνει ό,τι μπορεί να το αποφύγει. Γιατί ξέρει ότι κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον δικαστηρίων, ενώπιον μιας κατάστασης στην οποία ο ίδιος πιθανόν θα καταλήξει στην φυλακή και η οικογένειά του πιθανότατα θα χάσει την τεράστια περιουσία που έχουν συσσωρεύσει αυτά τα χρόνια. Οπότε θα κάνει ό,τι μπορεί να το αποφύγει» ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Ειδήσεις σήμερα:

Robert Cormier: Νεκρός στα 33 του

Άλιμος: Νεκρός ο 25χρονος που είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς

Πανεπιστημιούπολη: Όπλα, ναρκωτικά, κλοπές και διακίνηση από τις συμμορίες των Εστιών (εικόνες)


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζιΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Που και πότε θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους τα έντονα δαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχουςΣήμερα 12:37 | Ειδήσεις

12 ερωτήσεις - απαντήσεις για την Ειδική Παροχή Μητρότητας σε ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και για την μεταβίβαση του δικαιώματος στους πατέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ερντογάν: Θα συζητήσουμε για την βελτίωση των σχέσεών μας με τον Μητσοτάκη στην Άγκυρα15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο