LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2022 11:21

OHE: SOS για την ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας

Στη δημοσιότητα σειρά συμβουλών για την πρόληψη και την προστασία από τους κινδύνους που απειλούν την ψυχική υγεία στην εργασία.

υπάλληλοι γραφείου

Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να προστατευθεί η ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας, τόνισε σήμερα ο ΟΗΕ παρουσιάζοντας νέες συστάσεις για τη μείωση των εντάσεων.

Δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ αρμόδιες για την υγεία και την εργασία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), έδωσαν στη δημοσιότητα σειρά συμβουλών για την πρόληψη και την προστασία από τους κινδύνους που απειλούν την ψυχική υγεία στην εργασία.

Το ψυχολογικό στρες κοστίζει ακριβά στους πάσχοντες αλλά και στην κοινωνία. Εκτιμάται ότι 12 δισεκατομμύρια ημέρες εργασίας χάνονται ετησίως εξαιτίας της κατάθλιψης και του άγχους, δηλαδή 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και την ILO.

«Έχει έρθει η ώρα να επικεντρωθούμε στις αρνητικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η εργασία στην ψυχική μας υγεία», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπηρεσιών.

«Η ευημερία του ατόμου αποτελεί επαρκή λόγο για να δράσουμε, αλλά η κακή ψυχική υγεία μπορεί επίσης να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην απόδοση και την παραγωγικότητα ενός ατόμου», υπογράμμισε.

Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει τον Ιούνιο ότι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν με κάποια ψυχική ασθένεια πριν την πανδημία covid-19, η οποία επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

"Ανησυχητικοί" αριθμοί

Ένας ενήλικας σε ηλικία εργασίας στους έξι πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί», δήλωσε η Μανάλ Αζί υπεύθυνη της ILO για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. «Έχουμε μια τεράστια ευθύνη», τόνισε, εξηγώντας ότι συχνά ο ίδιος ο χώρος εργασίας αποτελεί καταλύτη.

Στην νέα του έκθεση για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι μια ικανοποιητική εργασία μπορεί να προστατεύσει την ψυχική υγεία, να προσφέρει στον εργαζόμενο μια αίσθηση ολοκλήρωσης, εμπιστοσύνης στον εαυτό του και να παράγει έσοδα.

Αντιθέτως οι κακές ή μέτριες συνθήκες εργασίας, οι κακές εργασιακές σχέσεις και η ανεργία «μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας ή των ήδη υφιστάμενων ψυχολογικών προβλημάτων».

Εκπαίδευση των επικεφαλής

Μία από τις σημαντικότερες συστάσεις του ΟΗΕ είναι η εκπαίδευση των επικεφαλής ώστε να γνωρίζουν πώς να αποτρέπουν τα στρεσογόνα περιβάλλοντα εργασίας και πώς να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους που υποφέρουν από άγχος.

Παράλληλα ο ΠΟΥ και η ILO δημοσίευσαν κοινό υπόμνημα το οποίο παρουσιάζει πρακτικές στρατηγικές για τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Εξηγεί πώς μπορούν να υποστηριχθούν οι άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα και να βοηθηθούν να συμμετάσχουν και να προοδεύσουν στον χώρο εργασίας.

«Πρέπει να επενδύσουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα πρόληψης γύρω από την ψυχική υγεία στην εργασία, να αλλάξουμε το περιβάλλον εργασίας ώστε να τερματίσουμε τον στιγματισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι που υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας αισθάνονται ότι τους υποστηρίζουν και τους προστατεύουν», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ILO Γκάι Ράιντερ.

Ειδήσεις σήμερα: 

“Παγιδευμένοι”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)

Καβάλα: Σκότωσε την γυναίκα του και το μωρό τους και αυτοκτόνησε

“Αγιά Σοφιά”: Η ΑΕΚ μπήκε στο σπίτι της





Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούςΣήμερα 07:32 | Ειδήσεις

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν. Πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση καιρού.

Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την ΤουρκίαΣήμερα 07:20 | Ειδήσεις

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα για την Τουρκία.

Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητοΣήμερα 06:51 | Τοπικά Νέα

Πως έγινε το τροχαίο. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο νεαρός ποδηλάτης, που διασωληνώθηκε από διασώστες του ΕΚΑΒ στο σημείο, όπου έγινε το ατύχημα.

Βραζιλία: Πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα ως... εγγυητή για δάνειο (βίντεο)Σήμερα 07:46 | Ειδήσεις

"Θείε, με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις" ακούγεται να λέει η γυναίκα στον 68χρονο νεκρό, τον οποίο κινεί προσπαθώντας να πείσει ότι είναι εν ζωή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“The 2night Show” – Βιβή Αναστασιάδου: Η ζωή στη Θεσσαλονίκη, το διαζύγιο και η αγάπη για τα παιδιά της (βίντεο)08:51Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας08:37“The 2night Show” – Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: Η μετανάστευση, το παρατσούκλι και το… “ευχάριστο ατύχημα” (βίντεο)08:24Conference League: Ο Ολυμπιακός έχει ραντεβού με την Ιστορία08:10Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος… “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου07:57Βραζιλία: Πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα ως... εγγυητή για δάνειο (βίντεο)07:44Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς07:30Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την Τουρκία07:17Απαξίωση της πολιτικής ή εύκολη και δοκιμασμένη λύση;07:03Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο06:50Champions League: Ρεάλ και Μπάγερν στα ημιτελικά06:36Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη06:23Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:09Δικηγόρος έκανε λάθος “κλικ” και “έδωσε” διαζύγιο σε άλλο ζευγάρι23:59Ρέθυμνο: Ένστολοι έσωσαν 6χρονη από πνιγμό23:46Viral ο ψαράς που…βάφτηκε με μελάνι σουπιάς (βίντεο)23:32Τρεις συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)23:18Ισπανία – Ιταλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση έφερε διπλωματική αντιπαράθεση23:04Άργος - Μυκήνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό (εικόνες)22:51Παναθηναϊκός – Παπαθανάσης: Ξεκινάνε τα χωματουργικά στο νέο γήπεδο22:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο