LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2022 11:21

OHE: SOS για την ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας

Στη δημοσιότητα σειρά συμβουλών για την πρόληψη και την προστασία από τους κινδύνους που απειλούν την ψυχική υγεία στην εργασία.

υπάλληλοι γραφείου

Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να προστατευθεί η ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας, τόνισε σήμερα ο ΟΗΕ παρουσιάζοντας νέες συστάσεις για τη μείωση των εντάσεων.

Δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ αρμόδιες για την υγεία και την εργασία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), έδωσαν στη δημοσιότητα σειρά συμβουλών για την πρόληψη και την προστασία από τους κινδύνους που απειλούν την ψυχική υγεία στην εργασία.

Το ψυχολογικό στρες κοστίζει ακριβά στους πάσχοντες αλλά και στην κοινωνία. Εκτιμάται ότι 12 δισεκατομμύρια ημέρες εργασίας χάνονται ετησίως εξαιτίας της κατάθλιψης και του άγχους, δηλαδή 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και την ILO.

«Έχει έρθει η ώρα να επικεντρωθούμε στις αρνητικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η εργασία στην ψυχική μας υγεία», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπηρεσιών.

«Η ευημερία του ατόμου αποτελεί επαρκή λόγο για να δράσουμε, αλλά η κακή ψυχική υγεία μπορεί επίσης να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην απόδοση και την παραγωγικότητα ενός ατόμου», υπογράμμισε.

Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει τον Ιούνιο ότι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν με κάποια ψυχική ασθένεια πριν την πανδημία covid-19, η οποία επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

"Ανησυχητικοί" αριθμοί

Ένας ενήλικας σε ηλικία εργασίας στους έξι πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί», δήλωσε η Μανάλ Αζί υπεύθυνη της ILO για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. «Έχουμε μια τεράστια ευθύνη», τόνισε, εξηγώντας ότι συχνά ο ίδιος ο χώρος εργασίας αποτελεί καταλύτη.

Στην νέα του έκθεση για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι μια ικανοποιητική εργασία μπορεί να προστατεύσει την ψυχική υγεία, να προσφέρει στον εργαζόμενο μια αίσθηση ολοκλήρωσης, εμπιστοσύνης στον εαυτό του και να παράγει έσοδα.

Αντιθέτως οι κακές ή μέτριες συνθήκες εργασίας, οι κακές εργασιακές σχέσεις και η ανεργία «μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας ή των ήδη υφιστάμενων ψυχολογικών προβλημάτων».

Εκπαίδευση των επικεφαλής

Μία από τις σημαντικότερες συστάσεις του ΟΗΕ είναι η εκπαίδευση των επικεφαλής ώστε να γνωρίζουν πώς να αποτρέπουν τα στρεσογόνα περιβάλλοντα εργασίας και πώς να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους που υποφέρουν από άγχος.

Παράλληλα ο ΠΟΥ και η ILO δημοσίευσαν κοινό υπόμνημα το οποίο παρουσιάζει πρακτικές στρατηγικές για τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Εξηγεί πώς μπορούν να υποστηριχθούν οι άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα και να βοηθηθούν να συμμετάσχουν και να προοδεύσουν στον χώρο εργασίας.

«Πρέπει να επενδύσουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα πρόληψης γύρω από την ψυχική υγεία στην εργασία, να αλλάξουμε το περιβάλλον εργασίας ώστε να τερματίσουμε τον στιγματισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι που υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας αισθάνονται ότι τους υποστηρίζουν και τους προστατεύουν», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ILO Γκάι Ράιντερ.

Ειδήσεις σήμερα: 

“Παγιδευμένοι”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)

Καβάλα: Σκότωσε την γυναίκα του και το μωρό τους και αυτοκτόνησε

“Αγιά Σοφιά”: Η ΑΕΚ μπήκε στο σπίτι της





Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤροχαίο στη Λούτσα: Νέα προθεσμία για να απολογηθεί αύριο έλαβε ο 29χρονοςΣήμερα 13:42 | Ειδήσεις

Η υπεράσπιση του 29χρονου αιτήθηκε νέα προθεσμία, ώστε να λάβει γνώση επί νέων στοιχείων που εισήλθαν στη δικογραφία.

Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τριήμερο καταιγίδων – Ποιες είναι οι "κόκκινες περιοχές"Σήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Ποιες ημέρες αναμένονται ισχυρές καταιγίδες στην Αττική.

Μητσοτάκης για αγρότες: Από 3,1 δις το 2024 στα 3,7 δις οι συνολικές πληρωμές - Οι ακραίες ενέργειες δεν βοηθούνΣήμερα 11:45 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Αγρότες – Ημαθία: Μπλόκο στην Εγνατία Οδό (εικόνες)Σήμερα 11:58 | Ειδήσεις

Οδηγοί φορτηγών και ταξί βρέθηκαν στο πλευρό τους και δήλωσαν τη στήριξη τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο: Σύλληψη 54χρονου για όπλα και πυρομαχικά (εικόνες)14:19Τροχαίο στη Λούτσα: Νέα προθεσμία για να απολογηθεί αύριο έλαβε ο 29χρονος14:04Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Η Ελλάδα του 2025 μπορεί να είναι υπερήφανη για τα βήματα που έχει κάνει 13:50ΕΛΑΣ: Επιχείρηση “σκούπα” για την εξάρθρωση κυκλώματος που εκμεταλλεύεται ανηλίκους13:36Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τριήμερο καταιγίδων – Ποιες είναι οι "κόκκινες περιοχές"13:23Γεραπετρίτης: Να διατηρήσουμε την ενότητα του ΝΑΤΟ – Οφείλουμε να σταθούμε στην Ουκρανία13:09Την βαθύτερη οικονομική κρίση της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βιώνει η Γερμανία – Για έλλειψη αποφασιστικότητας κατηγορείται η κυβέρνηση12:55Αγροτικές κινητοποιήσεις: Επεισόδια στο μπλόκο στο Κιάτο (βίντεο)12:41Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Ελεύθερη υπό όρους η Μογκερίνι – Επίσημες κατηγορίες για ευνοιοκρατία12:38Μητσοτάκης για αγρότες: Από 3,1 δις το 2024 στα 3,7 δις οι συνολικές πληρωμές - Οι ακραίες ενέργειες δεν βοηθούν12:24Αγρότες – Ημαθία: Μπλόκο στην Εγνατία Οδό (εικόνες)12:10Δένδιας: Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία είναι ζήτημα ισονομίας που αφορά όλους μας11:55Χατζηδάκης: Η πόρτα της κυβέρνησης είναι ανοιχτή για διάλογο με τους αγρότες - 1,2 δις θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο11:41Βόλος: Εργαζόμενος στον ΕΦΚΑ πέθανε στο γραφείο του μπροστά στους συναδέλφους του11:27ΥΠΑΑΤ: Ασφαλή τα τρόφιμα στην ελληνική αγορά – Πάνω από 97% συμμόρφωση στους ελέγχους υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών11:13NATO: Η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση στις ειρηνευτικές συνομιλίες10:59Δυστύχημα στη Λούτσα: Είχε κάνει και χρήση κοκαΐνης ο 29χρονος10:45Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:32Κυψέλη: Συνελήφθη 58χρονος για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και διακίνηση μεταναστών – Εντοπίστηκε παράνομο εργαστήριο10:18Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη10:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο