LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 25 Σεπτεμβρίου 2022 17:23 | Ανανέωση: 25 Σεπτεμβρίου 2022 17:58

Ρωσία: επιστράτευσαν ηλικιωμένους, ασθενείς και... μαίες

Τι ανακοίνωσαν για τα πιθανά λάθη που έγιναν κατά την επιστράτευση που κάλεσε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρωσία - σύνορα - ουρές αυτοκινήτων - επιστράτευση

Οι ρωσικές αρχές υποσχέθηκαν σήμερα ότι θα διορθώσουν τα «λάθη» που έκαναν στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς κλήθηκαν να υπηρετήσουν στον στρατό άνθρωποι που θα έπρεπε να είχαν απαλλαγεί.

Ανακοινώνοντας αυτήν τη «μερική» επιστράτευση εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, την περασμένη Τετάρτη, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι θα κληθούν μόνο όσοι έχουν στρατιωτική εμπειρία ή «σχετικές» δεξιότητες. Όμως οι πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν ξεπεράσει το όριο ηλικίας, ασθενών ή που θα έπρεπε να εξαιρεθούν για άλλους λόγους, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις αρχές.

Στην περιοχή του Βόλγκογκραντ κλήθηκε να υπηρετήσει ένας απόστρατος ηλικίας 63 ετών, που πάσχει από σοβαρή μορφή διαβήτη και προβλήματα στον εγκέφαλο. Παρουσιάστηκε στο κέντρο εκπαίδευσης αλλά τον έστειλαν στο σπίτι του. Στην ίδια περιοχή, ο διευθυντής ενός μικρού αγροτικού σχολείου, ο 58χρονος Αλεξάντερ Φάλτιν, επιστρατεύτηκε αν και δεν έχει υπηρετήσει στον στρατό. Αφού η κόρη του δημοσιοποίησε την υπόθεση με ένα βίντεο σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε και αυτός να επιστρέψει στην οικογένειά του.

Κάνοντας μια ασυνήθιστη παραδοχή των «δυσλειτουργιών», η πρόεδρος της Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, επέκρινε τις περιφερειακές αρχές που επιβλέπουν την επιστράτευση. «Ορισμένοι πιστεύουν, φαίνεται, ότι είναι σημαντικότερο να δώσουν γρήγορα αναφορά παρά να υλοποιήσουν σωστά μια σημαντική κρατική αποστολή. Τέτοιες υπερβολές είναι απολύτως απαράδεκτες», σχολίασε. «Φροντίστε η μερική επιστράτευση να ολοκληρωθεί με πλήρη σεβασμό των κριτηρίων. Και χωρίς να διαπράξετε ούτε ένα λάθος!» διέταξε.

Αυτά τα προβλήματα είναι άλλο ένα παράδειγμα των οργανωτικών δυσκολιών που εμφανίστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Σάββατο, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρμόδιος για επιμελητειακά ζητήματα αντικαταστάθηκε από τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Μολονότι οι αρχές παρουσιάζουν ως «μεμονωμένες περιπτώσεις» την επιστράτευση ανθρώπων που θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί, οι δηλώσεις τους υποδηλώνουν μια ανησυχία για τις αντιδράσεις ενός μέρους του πληθυσμού. Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, ο Βαλέρι Φαντέγιεφ, κάλεσε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να «επιλύσει κατεπειγόντως τα προβλήματα» ώστε «να μην υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών». Ανέφερε ως παράδειγμα την επιστράτευση 70 οικογενειαρχών στην Μπουριάτα, στην ανατολική Σιβηρία, καθώς και νοσηλευτριών και μαιών, χωρίς καμία στρατιωτική εμπειρία, στην περιοχή του Σβερντλόφσκ, στα Ουράλια, τις οποίες απείλησαν με «δικαστικές διώξεις» αν αρνούνταν να παρουσιαστούν. Ο Φαντέγιεφ επέκρινε επίσης εκείνους που «παραδίδουν τις εντολές επιστράτευσης στις 2 τα ξημερώματα, λες και όλοι μας είμαστε» λιποτάκτες. Η μέθοδος αυτή προκαλεί «δυσαρέσκεια», προειδοποίησε.

Οι κυβερνήτες των περιοχών του Βλαντίμιρ και του Λένινγκραντ υποσχέθηκαν ότι όσοι επιστρατεύτηκαν «κατά λάθος», θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο κυβερνήτης του Λένινγκραντ Αλεξάντρ Ντοζντένκο ζήτησε από τους επικεφαλής των περιφερειών «να εξετάσουν προσωπικά τα αιτήματα των κατοίκων και να ασχοληθούν με κάθε υπόθεση».

Πολλοί φοιτητές είπαν επίσης ότι τους επιστράτευσαν αν και οι αρχές δήλωναν ότι θα εξαιρεθούν.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα που προβλέπει την εξαίρεση όσων σπουδάζουν σε πανεπιστήμια ή σε επαγγελματικές, κρατικές σχολές.

Μια άλλη αμφιλεγόμενη περίπτωση είναι εκείνη των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την επίθεση στην Ουκρανία και επιστρατεύτηκαν ενώ ήταν υπό κράτηση. Το Κρεμλίνο είπε ότι δεν βλέπει τίποτα το «παράνομο».

Ειδήσεις σήμερα:

Μεθυσμένος οδηγούσε αντίθετα στην εθνική οδό - Κινηματογραφική καταδίωξη

Τουρκικά ΜΜΕ: Ισχυρισμοί για μεταφορά τεθωρακισμένων σε Λέσβο και Σάμο (εικόνες)

“Orca”: Το εντυπωσιακό μονοθέσιο από φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝέες προκλητικές δηλώσεις Φιντάν - Η σκληρή απάντηση της ΑθήναςΣήμερα 22:30 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τον Φιντάν, στόχος της Άγκυρας παραμένει η μετατροπή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου «σε περιοχή σταθερότητας και ευημερίας», κάτι που –όπως είπε– αποτελεί «ξεκάθαρη βούληση του Προέδρου» της Τουρκίας.

Ουκρανία: "Έτοιμος για εκλογές" ο Ζελένσκι - Τι ζητάει από τους συμμάχουςΣήμερα 22:07 | Ειδήσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν εντός 60-90 ημερών.

Τροχαίο στην Άρτα: Νεκρός ανασύρθηκε ο 52χρονος οδηγός του φορτηγού (βίντεο)Σήμερα 22:29 | Ειδήσεις

Στο σημείο χρειάστηκε να μεταβεί γερανοφόρο όχημα,  για  να  επαναφέρει σε ορθή θέση το φορτηγό και να ακολουθήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Χολαργός: Παραδόθηκε ο ένας από τους δύο δράστες που μαχαίρωσαν τον 14χρονο - Συνελήφθη και ο δεύτεροςΣήμερα 21:52 | Ειδήσεις

Ο δεύτερος δράστης  εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Missing alert για την εξαφάνιση 62χρονου 23:59Πιερρακάκης: Η αποκατάσταση των πληγέντων στο Μάτι και τη Μάνδρα ενισχύει την αξιοπιστία του κράτους23:48Θεσσαλονίκη: Πτώση άνδρα που πραγματοποιούσε εργασίες σε σκεπή - Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού (βίντεο)23:40Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας της Αλγερίας Αχμέντ Ατάφ την Τετάρτη23:32Διορία "μερικών ημερών" δίνει ο Τραμπ στον Ζελένσκι να απαντήσει στο ειρηνευτικό σχέδιο23:24Λάρισα: Στο νοσοκομείο ανήλικη λόγω μέθης23:16Πηγές ΕΛ.ΑΣ.: Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σφαίρες23:06Δένδιας: Αναγκαιότητα επιβίωσης για την Ελλάδα οι ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις22:56Τροχαίο στην Άρτα: Νεκρός ανασύρθηκε ο 52χρονος οδηγός του φορτηγού (βίντεο)22:48Νέες προκλητικές δηλώσεις Φιντάν - Η σκληρή απάντηση της Αθήνας22:40Ουκρανία: "Έτοιμος για εκλογές" ο Ζελένσκι - Τι ζητάει από τους συμμάχους22:32"Οσμή σκανδάλου" ΟΠΕΚΕΠΕ στην Εύβοια: Ψάχνουν πού πήγαν 6,5 εκατ. ευρώ22:24Σοβαρό τροχαίο στην Άρτα: Φορτηγό ανετράπη σε παράδρομο της Ιονίας Οδού - Εγκλωβισμένος ο οδηγός22:16Μετρό Θεσσαλονίκης: Περισσότερες από 27 εκατ. μετακινήσεις εξυπηρέτησαν οι συρμοί22:08Χολαργός: Παραδόθηκε ο ένας από τους δύο δράστες που μαχαίρωσαν τον 14χρονο - Συνελήφθη και ο δεύτερος21:58Ηλεία: 13χρονος μπήκε σε σχολείο και χτύπησε 12χρονο στο πρόσωπο 21:48Γαλλία: Η χώρα επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό της Eurovision και την αντίθεσή της σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ21:38ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για τους ελέγχους στο Μέτρο 2321:28Ένωση Αστυνομικών Ηρακλείου: Οι αγρότες έχουν δίκιο, αλλά οι επιθέσεις δεν δικαιολογούνται21:18Λαμία: Δύο άνδρες είχαν στήσει ενέδρα έξω από μπαρ - Λήστεψαν και έδειραν έναν 35χρονο21:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο