LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2022 20:43

Ρωσία: Στον ΑΝΤ1 Έλληνες φοιτητές εγκλωβισμένοι στη Μόσχα (βίντεο)

Έλληνες φοιτητές εγκλωβισμένοι στη Ρωσία μιλούν στον ΑΝΤ1 για το ταξίδι διαφυγής από τη Ρωσία που είναι όλο εμπόδια.

Ρωσία - Έλληνες φοιτητές - δελτίο ΑΝΤ1

Της Λίλιαν Τσουρλή

Οι εικόνες αναταραχής και φυγής ευρωπαίων και νεαρών Ρώσων πολίτων από τις Ρωσικές μεγαλουπόλεις μόνο αβεβαιότητα προκαλούν στους Έλληνες φοιτητές των ρωσικών Πανεπιστήμιων. Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1  η Μυρτώ, τριτοετής φοιτήτρια της Οδοντιατρικής σε ρωσικό πανεπιστήμιο, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

«Δεν υπάρχει εγκάρδιο κλίμα. Ζητάμε να γυρίσουμε πίσω. Είμαι αποκλεισμένη, πρέπει να δώσω κοντά στα 5 με 11,000 ευρώ για επιστρέψω πίσω και μέσω τρίτων χωρών έχουν εξαντληθεί για τώρα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψουμε», λέει η Μυρτώ Τελοπούλου.

Ακόμη όμως και η επιστροφή οδικώς είναι πλέον σχεδόν ακατόρθωτη, οι Βαλτικές χώρες έκλεισαν τα σύνορα με τη Ρωσία οπότε διακόπηκε η μεταφορά και ακούγεται ότι θα γίνει το ίδιο και με τις Σκανδιναβικές.

Και ο Βλαδίμηρος, όμως τριτοετής φοιτητής γενικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Κρασνονταρ έζησε την απόλυτη απαξίωση κατά τη διάρκεια του μαθήματος ως ξένος φοιτητής μιας και δε γνωρίζει άπταιστα τη Ρωσική.

«Όταν μίλησα απευθύνθηκε σε όλους δείχνοντάς με και λέγοντας μη πάτε στην Ελλάδα γιατί θα πρέπει να σας γιατρέψουν άνθρωποι σαν και αυτόν  ζητούμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο λόγω της κατάστασης. Δε φταίμε εμείς, έχουμε έρθει σε αδιέξοδο και για αυτό ζητάμε βοήθεια», λέει ο Βλαδίμηρος Κατσικίδης.

Ο Βλαδίμηρος είναι από αυτούς που μετά από ένα απίστευτο Γολγοθά και πληρώνοντας αρκετά χρήματα κατάφερε να φτάσει στη Τουρκία.

«Μεγάλη διαδικασία, με τρένα και λεωφορεία μέσω Ρωσίας Καυκάσου και Τουρκίας κόστος 800 ευρώ αεροπορικά τον Ιούνιο και τώρα έως 11.000».

Παράλληλα σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στις τράπεζες με τους Έλληνες να μη μπορούν να έχουν χρήματα από την Ελλάδα

Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι, «έχει υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο εξωτερικών και αν θέλουν θα μπορέσουν οι γονείς τους να δώσουν τα χρήματα στα προξενεία και μέσω αυτού να υπάρξει μια διευθέτηση του θέματος».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας επαναπατρισμός των Ελλήνων φοιτητών μπορεί να γίνει μόνο απλό την Ουκρανία καθώς είναι εμπόλεμη ζώνη και όχι απτό την Ρωσία.

Ειδήσεις σήμερα:

Τσαβούσογλου για F-16: Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε όρους για την απόκτησή τους

Πεθερά “έπιασε” την νύφη με τον εραστή της… στο γλέντι του γάμου!

Πισπιρίγκου - Δασκαλάκης: “Το Πρωινό” μέσα στο σπίτι της οικογένειας (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίουΣήμερα 10:22 | Ειδήσεις

Λίγες ώρες μετά από την "ακύρωση" της υποψηφιότητας Παπανώτα, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει και τις προσωπικές επιλογές για την ψηφοδέλτιο της 9ης Ιουνίου.

Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”Σήμερα 09:57 | Ειδήσεις

Τι ζητά με την μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια της κοπέλας, η οποία δολοφονήθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησίΣήμερα 11:10 | Ειδήσεις

Σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”09:58Ιράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)09:45“Έρωτας φυγάς” - Νέο επεισόδιο: Μυστικά και αποκαλύψεις την Παρασκευή (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊό09:04“Ενώπιος Ενωπίω” - Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Η Παξινού, οι “Ψυχοκόρες” και η πολιτική (βίντεο)08:50Εορτολόγιο - 19 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (Ακάθιστος Ύμνος)08:36Το παρασκήνιο της βρετανικής συμμετοχής στην ενίσχυση της ισραηλινής άμυνας08:23Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τούμπαρε στην Εθνική Οδό (βίντεο)08:10Amber Alert για 11χρονο07:57OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης07:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο