LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2022 17:18

Σύγκριση Ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής με τη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή

Γράφει ο Βασίλειος Μυγδάλης, Ουρολόγος – Ρομποτικός Χειρουργός, Διευθυντής Α΄ Ουρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Metropolitan - προστάτης

Από την έλευση της ρομποτικής χειρουργικής το 2000, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή, λόγω καρκίνου του προστάτη, αποτελεί σήμερα, την δημοφιλέστερη χειρουργική προσέγγιση στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου.

Πρόσφατα, μια μεγάλη πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία από το 2014 έως το 2019, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματά της μετά από 12 μήνες παρακολούθησης. Οι ασθενείς, που συγκρίθηκαν σε αυτή τη μελέτη, είχαν υποβληθεί για καρκίνο του προστάτη σε ρομποτική ριζική προστατεκτομή και σε λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή.

Σε σχέση με την εγκράτεια των ούρων, η μελέτη έδειξε υπεροχή της ρομποτικής με σημαντική διαφορά 8.7% στα ποσοστά εγκράτειας (καθόλου  χρήση πάνας/πάνας ασφαλείας) στους 3 μήνες,  μεταξύ των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε  ρομποτική ριζική προστατεκτομή με διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων (στυτικών πλεγμάτων)  σε σύγκριση με την λαπαροσκοπική, διαφορά 7.5% στους 6 μήνες και διαφορά 3.2% στους 12 μήνες μετά το χειρουργείο.

Σχετικά με την στυτική ικανότητα, οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε ρομποτική ριζική προστατεκτομή με διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων (στυτικών πλεγμάτων), ανέφεραν 15% υψηλότερα ποσοστά στυτικής λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια της 12μηνης παρακολούθησης. Η ανωτερότητα της ρομποτικής στην ανάκτηση της στυτικής ικανότητας τεκμηριώθηκε επίσης και με ειδικά ερωτηματολόγια στους 3 και στους 12 μήνες.

Η μελέτη αυτή αποτελεί, μέχρι σήμερα, την μεγαλύτερη πολυκεντρική τυχαιοποιημένη τυφλή μελέτη που συνέκρινε την ρομποτική ριζική προστατεκτομή με την  λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή, λόγω καρκίνου του προστάτη.

Συμπερασματικά, η μελέτη  κατέδειξε και τεκμηρίωσε, ότι οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, που έχουν καλή στυτική λειτουργία και που θα υποβληθούν σε ριζική προστατεκτομή με διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων (στυτικών πλεγμάτων), ωφελούνται με την ρομποτική σε σύγκριση με την λαπαροσκοπική, καθώς παρουσιάζουν καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα, με υψηλότερα ποσοστά πρώιμης εγκράτειας ούρων και υψηλότερα ποσοστά στυτικής ικανότητας μετά την χειρουργική επέμβαση.

Η υπεροχή της ρομποτικής σε σύγκριση με την λαπαροσκοπική, οφείλεται στην ευχέρεια που παρέχει η ρομποτική τεχνολογία (τρισδιάστατη όραση, μεγέθυνση, και κυρίως ευελιξία και ακρίβεια κινήσεων) για καλύτερη και λεπτομερέστερη διατήρηση των ιστών, των αγγείων και νεύρων κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

HHG - ΜΥΓΔΑΛΗΣ





*Άρθρο του Βασίλειου Μυγδάλη, Ουρολόγου – Ρομποτικού Χειρουργού, Διευθυντή Α΄ Ουρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.



Ειδήσεις σήμερα:

Καρπενήσι: “Να προσέχεις το παιδί” - Tο ιδιόχειρο σημείωμα της 48χρονης αγνοούμενης (εικόνες)

Κρήτη - Τροχαίο: Νεκρός νεαρός οδηγός μηχανής

Amber Alert: Που βρέθηκε ο 8χρονος που είχε εξαφανιστεί (εικόνες)


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαγκρήτιο συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων τη Δευτέρα - Στο επίκεντρο λιμάνια και αεροδρόμιαΧθες 19:24 | Ειδήσεις

Στο συλλαλητήριο αναμένεται να συμμετάσχουν αγροτοκτηνοτρόφοι από τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Ζάκυνθος - Συγκλονίζει ο πατέρας του 2χρονου: Τον αφήσαμε για μισό λεπτόΧθες 20:13 | Ειδήσεις

Σοκαρισμένη παραμένει η Ζάκυνθος από την τραγωδία με το ηλικίας μόλις δύο ετων αγοράκι που έχασε τη ζωή του από επίθεση πιτ μπουλ που φρόντιζε η οικογένειά του.

Επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ ΚυψέληςΧθες 20:10 | Ειδήσεις

Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται με την εξέλιξη της έρευνας.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία - ΟυκρανίαΧθες 21:06 | Ειδήσεις

Η Ελίζαμπεθ Πίπκο για τις προσπάθειες εκεχειρίας ανάμεσα σε Ρωσία - Ουκρανία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παγκρήτιο συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων τη Δευτέρα - Στο επίκεντρο λιμάνια και αεροδρόμια23:59Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού στην Πλατεία Συντάγματος23:50Απολαυστική ΑΕΚ κόντρα στον Ατρόμητο: Ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο της Super League23:40Μητσοτάκης: Αύριο η συζήτηση με τον Νίκο Χατζηνικολάου στο συνέδριο «Υγεία πάνω απ' όλα»23:26Οι αγρότες έκλεισαν την Ολυμπία Οδό στην Κάτω Αχαΐα (βίντεο)23:12Τηλεφωνική επικοινωνία Μελόνι - Ζελένσκι: Η Ιταλία θα αποστείλει έκτακτο υλικό στην Ουκρανία22:58Αθήνα: Τριπλάσια αυτοκίνητα από όσα αντέχουν οι δρόμοι - Η καθημερινή ασφυξία που κατέγραψε ο Τάσος Τέλλογλου22:44Πήρε το ντέρμπι ο ΠΑΟΚ, "φωνάζει" ο Άρης22:30Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα22:16ΑΕΛ - Παναθηναϊκός: Τα απανωτά λάθη που οδήγησαν στην... ισοφάριση22:02Τροχαίο δυστύχημα στην Εύβοια: Αυτοκίνητο έπεσε από γέφυρα - Νεκρός ο οδηγός21:48ANT1 Sports: Ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 121:34Συναγερμός στο Ίλιον: Τηλεφώνημα για πυροβολισμούς21:20Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία - Ουκρανία21:12Τουρκικά ΜΜΕ: Επίθεση στους Έλληνες αγρότες για το χάος στα σύνορα20:58Ζάκυνθος - Συγκλονίζει ο πατέρας του 2χρονου: Τον αφήσαμε για μισό λεπτό20:44Επιχείρηση διάσωσης άνδρα στο φαράγγι Αμπά στα Αστερούσια20:30Επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Κυψέλης20:16Ινδία: 23 νεκροί από φωτιά σε νυχτερινό κέντρο20:02Ρωσία: Κρατικές πηγές αναφέρουν ότι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό στο Χάρκοβο19:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο