Τσιζκέικ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Μια εξαιρετική συνταγή για τσιζκέικ που δεν απαιτεί ψήσιμο και μπορεί να γίνει, ακόμη και δίχως να χρησιμοποιηθεί μίξερ, ετοίμασε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στην κουζίνα της εκπομπής «Το Πρωινό».
Όπως λέει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, είναι ένα εύκολο τσιζκέικ, που γίνεται σε 5', θα το έλεγε κανείς και «τσιζκέικ της τεμπέλας».
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα digestive
- 125 γρ. βούτυρο λιωμένο (σε θερμ. δωμ.)
Για την κρέμα
- 250 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 500 γρ. τυρί κρέμα
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. βανίλια ή κάψουλα
- 1 λεμόνι (ξύσμα)
Για τη σάλτσα βύσσινο
- 1 συσκ. κομπόστα βύσσινο
- 1½ κ.σ. κοφτή κορν φλάουρ
- Αλέθουμε τα μπισκότα digestive στο μίξερ και τα κάνουμε σκόνη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε τα υλικά να βραχούν καλά τα μπισκότα και να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
- Σε φόρμα δαχτυλίδι 20 ή 22 εκ. στρώνουμε το μίγμα μπισκότου.
- Πατάμε καλά με την ανάποδη του κουταλιού ή με ένα ποτήρι ώστε να κολλήσει η βάση να γίνει συμπαγής, και να μην έχει κενά. Αν θέλουμε ανασηκώνουμε πλαϊνό τοίχωμα μπισκότου στην φόρμα.
- Ισιώνουμε την επιφάνειά του μπισκότου με το κουτάλι.
- Παγώνουμε την βάση μπισκότου στην συντήρηση του ψυγείου μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα. Εναλλακτικά για πιο τραγανή βάση, ψήνουμε την βάση μπισκότου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 10΄ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Αφήστε το τυρί κρέμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βάζουμε το τυρί κρέμα σε ένα μπολ και με μίξερ χειρός ή σύρμα ανάδευσης χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε χαμηλή ταχύτητα να αφρατέψει και να γίνει βελούδινη κρέμα.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη, την αχνή, τον χυμό λεμονιού, την βανίλια και το ξύσμα.
- Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος και με το μίξερ χειρός χτυπάμε να σφίξει και να γίνει το μίγμα παχύρρευστο. Όλη η διαδικασία διαρκεί περίπου 2’.
- Βγάζουμε την παγωμένη βάση του τσίζκεικ από το ψυγείο.
- Αδειάζουμε την κρέμα τυριού πάνω στο μπισκότο και με απαλές κινήσεις ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Τοποθετούμε τη φόρμα με το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
Για την σάλτσα βύσσινο
- Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι πάνω σε μικρή κατσαρόλα.
- Ανοίγουμε την συσκευασία κομπόστα βύσσινο και στραγγίζουμε καλά τα βύσσινα.
- Αφήνουμε τα βύσσινα στο σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.
- Ρίχνουμε κορν φλάουρ στον χυμό βύσσινο και ανακατεύουμε με το σύρμα να διαλυθεί το κορν φλάουρ πριν το βάλουμε στη χαμηλή φωτιά.
- Βάζουμε την κατσαρόλα με το χυμό σε χαμηλή φωτιά.
- Ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα αφήνουμε να πήξει και δέσει για 2΄-3΄ να γίνει σάλτσα πυκνή.
- Αποσύρουμε την σάλτσα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα στραγγισμένα βύσσινα. Ανακατεύουμε τα φρούτα μέσα στην σάλτσα.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για 10’
- Αδειάζουμε την σάλτσα πάνω στο μισοπαγωμένο cheesecake.
- Βάζουμε ξανά το cheesecake στο ψυγείο και το αφήνουμε να παγώσει καλά για μερικές ώρες (3-4) η ακόμα καλύτερα για μία νύχτα να σταθεροποιηθεί σωστά
- Το cheesecake διατηρείται για 3-4 ημέρες στο ψυγείο.
Μυστικά
- Αφήστε το γλυκό να παγώσει καλά για μερικές ώρες στο ψυγείο και να σταθεροποιηθεί η κρέμα του.
- Ο χυμός λεμονιού εκτός από την οξύτητα που δίνει στην κρέμα βοηθάει και στο να σταθεροποιηθεί η κρέμα τυριού.
- Η βάση του τσιζκέικ, μπορεί να μπει στη φόρμα κι απλά να την παγώσετε στο ψυγείο να σφίξει, αντί να την ψήσετε για 10΄. Όμως έτσι θα γίνει πιο σφιχτή και πιο συμπαγής. Ψήνοντάς την για μόνο 10΄, γίνεται τριφτή, αφράτη και πολύ μπισκοτένια.
- Η κρέμα του τσιζκέικ, δεν χρειάζεται ψήσιμο όπως στη συνταγή για το αμερικάνικο cheesecake, όμως χρειάζεται υπομονή για μερικές ώρες να παγώσει ώστε να κόβεται σε κομμάτια.
- Σημαντικό είναι, να αφήσετε την σάλτσα βύσσινο να γίνει χλιαρή και μετά να την στρώσετε πάνω στο τσιζκέικ.
- Αν έχετε γλυκό κουταλιού βύσσινο, ή φράουλα, ή άλλο γλυκό, εννοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσετε τη σάλτσα βύσσινο και να σερβίρετε το τσιζκέικ με γλυκό κουταλιού της αρεσκείας σας. Όμως η σάλτσα βύσσινο που σας δίνω, είναι το κάτι άλλο σε υφή και γεύση και γίνεται σε 2΄.
- Για να μην τρίβεται η βάση του τσιζκέικ (cheesecake) με τα μπισκότα πρέπει να αλέσετε σε σκόνη τα μπισκότα πολύ καλά και να τα ενσωματώσετε πολύ καλά με το βούτυρο. Έτσι, η βάση μπισκότου θα κόβεται σε κομμάτια και δεν θα σκορπίζει.
- Και μην ξεχάσετε, η κρέμα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι κρύα και πλήρης, να έχει 35% λιπαρά και πάνω. Μόνο έτσι θα πήξει η κρέμα του cheesecake και θα σταθεροποιηθεί.
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος εργαζόταν σε οίκο ανοχής για να σπουδάσει τον γιό της γιατρό
Πεθερά “έπιασε” την νύφη με τον εραστή της… στο γλέντι του γάμου!
Πισπιρίγκου - Δασκαλάκης: “Το Πρωινό” μέσα στο σπίτι της οικογένειας (βίντεο)