LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Σεπτεμβρίου 2022 23:03

Εξοικονόμηση ενέργειας: Τα μέτρα που παίρνουν οι χώρες της ΕΕ

Ποια μέτρα λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Λάμπα - ηλεκτρικό ρεύμα

Σβήνουν τα φώτα, χαμηλώνουν τους θερμοστάτες, εγκαθιστούν αισθητήρες κίνησης… Είναι μερικά από τα μέτρα που λαμβάνουν κυβερνήσεις κρατών της κεντρικής Ευρώπης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την αντιμετώπιση των περικοπών στις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η κεντρική Ευρώπη είναι ευάλωτη σε αυτήν την αντιπαράθεση της Δύσης με τη Μόσχα, καθώς ορισμένες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο. Παράλληλα, η άνοδος των τιμών στην ενέργεια προκαλεί πονοκέφαλο σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αφαιρεί τους μισούς λαμπτήρες στα κυβερνητικά γραφεία και αντικαθιστά τους υπόλοιπους με LED που καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Εγκαθιστά επίσης αισθητήρες κίνησης για να μειώσει τον φωτισμό στους διαδρόμους.

Όσον αφορά τη θέρμανση -- συνήθως η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω τους 22 βαθμούς Κελσίου ή και παραπάνω -- μειώθηκε στους 19-20 βαθμούς Κελσίου στα κυβερνητικά γραφεία και στους 15 βαθμούς στους διαδρόμους, διαβεβαίωσε ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα. «Θα πιέσω τους κρατικούς θεσμούς για να δώσουν το παράδειγμα», είπε ο Φιάλα σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας η δέσμη μέτρων στοχεύει σε «εξοικονόμηση ενέργειας κατά 17-20%».

Παράλληλα, μειώνεται η θέρμανση και σβήνουν οι προβολείς στο εμβληματικό Κάστρο της Πράγας και στον καθεδρικό ναό της τσεχικής πρωτεύουσας από τις 22:00 αντί για τα μεσάνυχτα.

Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε κρατικά ιδρύματα και δημόσιες επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, εξαιρουμένων νοσοκομείων και κοινωνικών υπηρεσιών.

Στη Ρουμανία, μειώνεται ο φωτισμός στο κοινοβούλιο (γνωστό και ως Παλάτι του Λαού) -- το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο ύστερα από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο εξωτερικός φωτισμός περιορίζεται κατά το ήμισυ και οι προβολείς θα ανάβουν μόνο δύο ώρες κάθε βράδυ.

Στην Πολωνία, η κυβέρνηση ζήτησε από τις υπηρεσίες της να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%. Οι υπάλληλοι καλούνται να εκτυπώνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα έγγραφα, να αφαιρούν τους φορτιστές από τις πρίζες όταν δεν τους χρησιμοποιούν και να κλείνουν τους υπολογιστές φεύγοντας. Στο υπουργείο Οικονομικών, το σιντριβάνι τέθηκε εκτός λειτουργίας και ο εξωτερικός φωτισμός του κτιρίου περιορίστηκε σε δύο ώρες τα Σαββατοκύριακα. Η Βαρσοβία αντικαθιστά επίσης περίπου 38.000 λαμπτήρες φωτισμού σε δρόμους με LED.

Ωστόσο, μέτρα όπως τα παραπάνω δεν εξυπηρετούν εγκαταστάσεις όπου η θέρμανση (ή η ψύξη) είναι απαραίτητη για τη λειτουργία τους, όπως π.χ. τα πανεπιστήμια ή οι αθλητικοί χώροι.

Στη Σλοβακία, τα πανεπιστήμια έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταφύγουν στη λύση της τηλεκπαίδευσης εάν η κυβέρνηση δεν αυξήσει τα κονδύλια για τη θέρμανση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Στην Τσεχία, έρευνα στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 αθλητικοί σύλλογοι έδειξε ότι το 61% όσων χρησιμοποιούν κλειστές εγκαταστάσεις (όπως πισίνες, παγοδρόμια, γυμναστήρια) αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, αφού το ενεργειακό κόστος τους έχει ήδη αυξηθεί κατά 135%.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Στον ΑΝΤ1 Έλληνες φοιτητές εγκλωβισμένοι στη Μόσχα (βίντεο)

Έγκλημα στην Μεσαρά: Ισόβια για τη δολοφονία του 39χρονου κτηνοτρόφου

Σορίν Ματέι - Αμαλία Γκινάκη: Σαν σήμερα έγινε η αιματηρή ομηρία στην οδό Νιόβης

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων την ώρα της παρουσίασης του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη09:36Λάρισα: ΙΧ παρέσυρε τρίχρονο κοριτσάκι09:22Γαλλία: Φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πλήθος πεζών - Ένα 8χρονο παιδί τραυματίστηκε σοβαρά 09:08Σορός άνδρα εντοπίστηκε σε παραλία της Ρόδου08:54Ιράν: Οι διαδηλώσεις έχουν υποχωρήσει μετά τη φονική καταστολή, λένε κάτοικοι και οργανώσεις08:40Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:26Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Ιανουαρίου08:12Πιερία: Ισόβια στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της23:59Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση συγκεντρώσεων αύριο στο κέντρο της πόλης23:44Τραμπ: Πιθανή η επιβολή δασμών στις χώρες που δεν συμφωνούν μαζί μας για την Γροιλανδία23:30Αίσιο τέλος στον Κορυδαλλό: Σώα η γυναίκα που απειλούσε να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας23:16Περιφερειακή Υμηττού: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα23:02Ιταλία: 19χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συμμαθητή του μέσα σε σχολική τάξη22:47Παναθηναϊκός – Αντίνο: Οριστική συμφωνία με την Γοδόι Κρουζ για τη μεταγραφή22:33Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση της ΒΙΠΕ22:18Τζίνα Λολομπριτζίτα: Η “πιο όμορφη γυναίκα” που λατρεύτηκε από τον ανδρικό πληθυσμό 22:04Το πρώτο αεροπλάνο με Βενεζουελάνους μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας 21:50Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι... υγεία!21:36Γερμανία: Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο - Ένας νεκρός21:22Τραγωδία στα Τέμπη: Η παρόμοια σύγκρουση στον Δοξαρά το 1972 (εικόνες)21:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο