LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΣυνταγέςΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2022 12:26

Λαδένια Κιμώλου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τα βήματα για να ετοιμάσουμε την εκπληκτική πίτα, που θυμίζει… πίτσα, μας δείχνει η σεφ της εκπομπής “Το Πρωινό”, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Το Πρωινό - Μπαρμπαρίγου - Λαδένια Κιμώλου

Την συνταγή για την παραδοσιακή λαδόπιτα, πιο γνωστή ως λαδένια Κιμώλου, ετοίμασε την Τρίτη, στην κουζίνα της εκπομπής «Το Πρωινό», η Αργυρώ  Μπαρμπαρίγου, σημειώνοντας ότι πως η λαδένια στην ουσία είναι ένα ψωμί σαν φοκάτσα με μπολικο ελαιόλαδο, ντομάτα, ρίγανη και κρεμμύδι, είναι η ελληνική πίτσα και είναι νηστίσιμη.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μοιράστηκε με τους τηλεθεατές χρήσιμα μυστικά τόσο για την ζύμη, όσο και για τα υλικά και τον τρόπο ψησίματος, ώστε να απογειωθεί η γεύση και να «τρελαθεί ο ουρανίσκος» όποιου δοκιμάσει.

Υλικά για την ζύμη

  • 750 γρ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες τις χρήσεις)
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής (ή ένα κύβο φρ. μαγιάς 25 γραµ.)
  • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 500 γρ. Νερό χλιαρό (περίπου 2 φλ.)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
Υλικά για την γέμιση
  • 3 μέτριες ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  • 3 μέτρια ξερά άνυδρα κρεμμύδια
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι
  • Αλάτι

Εκτέλεση - Λαδένια Κιμώλου

  1. Κοσκινίζουμε πρώτα το σκληρό αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη.
  2. Πασπαλίζουμε με την ξερή μαγιά και τη ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει στην γρήγορη ενεργοποίηση της μαγιάς).
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε-ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, με τα δάχτυλα.
  4. Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη, εύπλαστη, ελαφρώς υγρή, που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Παίρνουμε 1 κουταλιά από το ελαιόλαδο στα χέρια, και αλείφουμε την ζύμη ολόγυρα.
  6. Βάζουμε μέσα στο μπολ τη ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω να ακουμπούν στο μπολ.
  7. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή καθαρό βρεγμένο πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει, περίπου 45΄ έως 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
  8. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης για τη λαδένια.
Το Πρωινό - Μπαρμπαρίγου - Λαδένια Κιμώλου
Για την γέμιση της Λαδένιας
  1. Κόβουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά τους, τις κόβουμε σε καρέ η σε φέτες.
  2. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.
  3. Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε με 2 κουτ. από το ελαιόλαδο ένα ρηχό ταψί για πίτα 30Χ40εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου.
  4. Με τα δάχτυλα απλώνουμε την αφράτη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Όπως απλώνουμε τη ζύμη πίτσας.
  5. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι (1 κ.σ.) όλη την επιφάνεια της ζύμης
  6. Πάνω στην ζύμη βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι. Αν χρησιμοποιήσετε πελτέ και όχι φρέσκια ντομάτα, αλείψτε τον με το κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας. Συνεχίστε κανονικά με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο κλπ.
  7. Πασπαλίζουμε με θρούμπι ή ρίγανη και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη λαδένια.
Για το ψήσιμο της Λαδένιας
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
  • Ψήνουμε στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου, για 40? περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η λαδένια Κιμώλου.
Το Πρωινό - Μπαρμπαρίγου - Λαδένια Κιμώλου
Παραλλαγή της Λαδένιας
  • Παραδοσιακά η λαδένια γίνεται μόνο με κρεμμύδι και ντομάτα. Μπορείτε όμως να κάνετε παραλλαγή και να προσθέσετε στη λαδένια πιπεριές και ελιές.
  • Σε αντίθεση με την πίτσα, μπαίνει πάντα σε μακρόστενο ταψί και κόβεται πάντα σε τετράγωνα χορταστικά κομμάτια.
  • Το νερό της ντομάτας που μένει το χτυπάμε με ελαιόλαδο και λίγο ξύδι και το σερβίρεται στο πλάι για να βουτάω τη λαδένια.
  • Σερβίρεται πάντα την λαδένια με ενα τυρί.

Μυστικά επιτυχίας

  • Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί και να κάνει το πρώτο φούσκωμα πριν μπει στο ταψί.
  • Η ζύμη είναι πολύ εύκολη και αξίζει να τη δοκιμάσετε.
  • Λαδώστε το ταψί που θα στρώσετε την πίτσα. Θα βοηθήσει το ζυμάρι να ξεροψηθεί και να τραγανίσει.
  • Αποφύγετε χοντρά σκεύη (πυρίμαχα).
  • Το ταψί της κουζίνας ή ρηχό ταψί για πίτες είναι ιδανικό για τη λαδένια.
  • Να στεγνώσετε καλά την ντομάτα πάνω σε απορροφητικό χαρτί γιατί τα ζουμιά της θα ποτίσουν τη ζύμη.
  • Αν έχετε ντοματίνια, μπορείτε να τα βάλετε αντί ντομάτας αφού πρώτα τα κόψετε στην μέση και ζουλήξετε στη μέση να βγουν τα υγρά τους.
  • Μια επάλειψη της ζύμης με λίγο ελαιόλαδο πριν μπουν τα υλικά θα την κάνει εν μέρη αδιάβροχη και τα λαχανικά θα ξεροψηθούν χωρίς να μουλιάσουν τη ζύμη.
  • Για καλύτερο αποτέλεσμα, ψήστε στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το ζυμάρι.
  • Η λαδένια Κιμώλου τρώγεται ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι απολαυστική.
  • Μπορείτε να βάλετε τη ρίγανη, ή θα την πασπαλίσετε από πάνω στα υλικά ή θα τη βάλετε στο ζυμάρι που θα το κάνει λαχταριστό και γεμάτο αρώματα.
  • Αντί για 3 φρέσκες ντομάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 φλ. ντοματίνια ή 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας κιμουλιάτικο.
  • Εναλλακτικά, ψήστε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180?C μέχρι να ροδίσει.

Ειδήσεις σήμερα:

Γαρμπή για Σχοινά - Μαζωνάκη: Ο Διονύσης έχει πάντα δίκιο όταν τσακώνεται (βίντεο)

Μητσοτάκης: το μπάρμπεκιου, ο καβγάς με την Μαρέβα για το κλιματιστικό και η Τουρκία (βίντεο)

“Παγιδευμένοι” - Μηταράκης: η εμφάνιση στην σειρά του ΑΝΤ1 και το παρασκήνιο (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚικίλιας στον ΑΝΤ1: Δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο στη μάχη με τις φωτιέςΧθες 18:23 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Βασίλης Κικίλιας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, για την μάχη με τις πυρκαγιές. Η αναφορά του στα πυροσβεστικά αεροσκάφη, την χρήση της τεχνολογίας και τον καθαρισμό των οικοπέδων.

Λύτρας: Θα δικαστώ και θα αποδεχθώ την τιμωρίαΧθες 19:07 | Ειδήσεις

Ο Απόστολος Λύτρας ζητά για άλλη μία φορά συγγνώμη για την καταδικαστέα πράξη του και λέει ότι αντιλαμβάνεται την οργή της κοινής γνώμης.

Τουρκικά ΜΜΕ: Το Κατάρ “πούλησε” την Τουρκία… και αγκαλιάζει τους ΕλληνοκύπριουςΧθες 18:03 | Ειδήσεις

Τι υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Σοζτζου, στρέφοντας τα βέλη της κατά του εμίρη Αλ Θανί, αλλά και κατά της πολιτικής Ερντογάν έναντι του Κατάρ.

Δημοσίευμα BBC για θανάτους μεταναστών: Η απάντηση της Ελλάδας (βίντεο)Χθες 19:30 | Ειδήσεις

Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι 'Έλληνες λιμενικοί έχουν διασώσει πάνω από διακόσιους πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, απαντά η Ελλάδα στο BBC, μετά το ντοκιμαντέρ που στοχοποιεί την χώρα μας, για εγκλήματα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euro 2024: Η Πορτογαλία με τρομερή ανατροπή νίκησε την Τσεχία23:59Βρετανία: Οργή για τον αστυνομικό που χτύπησε αγελάδα με το περιπολικό του (βίντεο)23:47Γάζα: Νέοι βομβαρδισμοί σε προσφυγικούς καταυλισμούς 23:34Κοζάνη: Γουλιανός 50 κιλών στα δίχτυα ψαράδων στη λίμνη Πολυφύτου (εικόνες)23:22Χάλε – Τσιτσιπάς: Καρδιοχτύπησε… αλλά προκρίθηκε23:10Τσίπρας: Αίτημα της κοινωνίας μια νικηφόρα προοδευτική συμμαχία22:57Κρήτη: Εξαρθρώθηκαν 4 εγκληματικές οργανώσεις22:43Πυρηνικά όπλα: “Απογειώνονται” οι δαπάνες στην “κούρσα” των εξοπλισμών22:30Βόρεια Μακεδονία: Ο Μίτσκοσκι επιμένει στις προκλήσεις22:16ΗΠΑ: Καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή (εικόνες)22:03Μεταναστευτικό - Πρέσβης ΕΕ: Η Τουρκία δεν εφαρμόζει την Συμφωνία Επανεισδοχής21:49ΑΣΕΠ - Μαξίμου: Σύσκεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων21:36Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης – Μπίλας: Χρυσό μετάλλιο στα 50 μέτρα πεταλούδας21:22Euro 2024: Η Τουρκία με μυθικά γκολ “ξέρανε” την Γεωργία21:09Τουρκικά ΜΜΕ: Το Κατάρ “πούλησε” την Τουρκία… και αγκαλιάζει τους Ελληνοκύπριους20:55Ιωάννινα: “Γιατρός” πήρε μια.. περιουσία από ηλικιωμένη20:42Δημοσίευμα BBC για θανάτους μεταναστών: Η απάντηση της Ελλάδας (βίντεο)20:28Φωτιά στη Μήλο: Ενεργοποιήθηκε το 112 (εικόνες)20:15Καιρός: Ηλιοφάνεια, ζέστη και ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο20:01Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο στη μάχη με τις φωτιές19:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο