LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΣυνταγέςΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2022 12:26

Λαδένια Κιμώλου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τα βήματα για να ετοιμάσουμε την εκπληκτική πίτα, που θυμίζει… πίτσα, μας δείχνει η σεφ της εκπομπής “Το Πρωινό”, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Το Πρωινό - Μπαρμπαρίγου - Λαδένια Κιμώλου

Την συνταγή για την παραδοσιακή λαδόπιτα, πιο γνωστή ως λαδένια Κιμώλου, ετοίμασε την Τρίτη, στην κουζίνα της εκπομπής «Το Πρωινό», η Αργυρώ  Μπαρμπαρίγου, σημειώνοντας ότι πως η λαδένια στην ουσία είναι ένα ψωμί σαν φοκάτσα με μπολικο ελαιόλαδο, ντομάτα, ρίγανη και κρεμμύδι, είναι η ελληνική πίτσα και είναι νηστίσιμη.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μοιράστηκε με τους τηλεθεατές χρήσιμα μυστικά τόσο για την ζύμη, όσο και για τα υλικά και τον τρόπο ψησίματος, ώστε να απογειωθεί η γεύση και να «τρελαθεί ο ουρανίσκος» όποιου δοκιμάσει.

Υλικά για την ζύμη

  • 750 γρ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες τις χρήσεις)
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής (ή ένα κύβο φρ. μαγιάς 25 γραµ.)
  • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 500 γρ. Νερό χλιαρό (περίπου 2 φλ.)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
Υλικά για την γέμιση
  • 3 μέτριες ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  • 3 μέτρια ξερά άνυδρα κρεμμύδια
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι
  • Αλάτι

Εκτέλεση - Λαδένια Κιμώλου

  1. Κοσκινίζουμε πρώτα το σκληρό αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη.
  2. Πασπαλίζουμε με την ξερή μαγιά και τη ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει στην γρήγορη ενεργοποίηση της μαγιάς).
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε-ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, με τα δάχτυλα.
  4. Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη, εύπλαστη, ελαφρώς υγρή, που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Παίρνουμε 1 κουταλιά από το ελαιόλαδο στα χέρια, και αλείφουμε την ζύμη ολόγυρα.
  6. Βάζουμε μέσα στο μπολ τη ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω να ακουμπούν στο μπολ.
  7. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή καθαρό βρεγμένο πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει, περίπου 45΄ έως 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
  8. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης για τη λαδένια.
Το Πρωινό - Μπαρμπαρίγου - Λαδένια Κιμώλου
Για την γέμιση της Λαδένιας
  1. Κόβουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά τους, τις κόβουμε σε καρέ η σε φέτες.
  2. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.
  3. Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε με 2 κουτ. από το ελαιόλαδο ένα ρηχό ταψί για πίτα 30Χ40εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου.
  4. Με τα δάχτυλα απλώνουμε την αφράτη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Όπως απλώνουμε τη ζύμη πίτσας.
  5. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι (1 κ.σ.) όλη την επιφάνεια της ζύμης
  6. Πάνω στην ζύμη βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι. Αν χρησιμοποιήσετε πελτέ και όχι φρέσκια ντομάτα, αλείψτε τον με το κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας. Συνεχίστε κανονικά με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο κλπ.
  7. Πασπαλίζουμε με θρούμπι ή ρίγανη και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη λαδένια.
Για το ψήσιμο της Λαδένιας
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
  • Ψήνουμε στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου, για 40? περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η λαδένια Κιμώλου.
Το Πρωινό - Μπαρμπαρίγου - Λαδένια Κιμώλου
Παραλλαγή της Λαδένιας
  • Παραδοσιακά η λαδένια γίνεται μόνο με κρεμμύδι και ντομάτα. Μπορείτε όμως να κάνετε παραλλαγή και να προσθέσετε στη λαδένια πιπεριές και ελιές.
  • Σε αντίθεση με την πίτσα, μπαίνει πάντα σε μακρόστενο ταψί και κόβεται πάντα σε τετράγωνα χορταστικά κομμάτια.
  • Το νερό της ντομάτας που μένει το χτυπάμε με ελαιόλαδο και λίγο ξύδι και το σερβίρεται στο πλάι για να βουτάω τη λαδένια.
  • Σερβίρεται πάντα την λαδένια με ενα τυρί.

Μυστικά επιτυχίας

  • Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί και να κάνει το πρώτο φούσκωμα πριν μπει στο ταψί.
  • Η ζύμη είναι πολύ εύκολη και αξίζει να τη δοκιμάσετε.
  • Λαδώστε το ταψί που θα στρώσετε την πίτσα. Θα βοηθήσει το ζυμάρι να ξεροψηθεί και να τραγανίσει.
  • Αποφύγετε χοντρά σκεύη (πυρίμαχα).
  • Το ταψί της κουζίνας ή ρηχό ταψί για πίτες είναι ιδανικό για τη λαδένια.
  • Να στεγνώσετε καλά την ντομάτα πάνω σε απορροφητικό χαρτί γιατί τα ζουμιά της θα ποτίσουν τη ζύμη.
  • Αν έχετε ντοματίνια, μπορείτε να τα βάλετε αντί ντομάτας αφού πρώτα τα κόψετε στην μέση και ζουλήξετε στη μέση να βγουν τα υγρά τους.
  • Μια επάλειψη της ζύμης με λίγο ελαιόλαδο πριν μπουν τα υλικά θα την κάνει εν μέρη αδιάβροχη και τα λαχανικά θα ξεροψηθούν χωρίς να μουλιάσουν τη ζύμη.
  • Για καλύτερο αποτέλεσμα, ψήστε στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το ζυμάρι.
  • Η λαδένια Κιμώλου τρώγεται ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι απολαυστική.
  • Μπορείτε να βάλετε τη ρίγανη, ή θα την πασπαλίσετε από πάνω στα υλικά ή θα τη βάλετε στο ζυμάρι που θα το κάνει λαχταριστό και γεμάτο αρώματα.
  • Αντί για 3 φρέσκες ντομάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 φλ. ντοματίνια ή 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας κιμουλιάτικο.
  • Εναλλακτικά, ψήστε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180?C μέχρι να ροδίσει.

Ειδήσεις σήμερα:

Γαρμπή για Σχοινά - Μαζωνάκη: Ο Διονύσης έχει πάντα δίκιο όταν τσακώνεται (βίντεο)

Μητσοτάκης: το μπάρμπεκιου, ο καβγάς με την Μαρέβα για το κλιματιστικό και η Τουρκία (βίντεο)

“Παγιδευμένοι” - Μηταράκης: η εμφάνιση στην σειρά του ΑΝΤ1 και το παρασκήνιο (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στην Αθήνα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Οι συναντήσεις με Κυριάκο Μητσοτάκη και Κωνσταντίνο Τασούλα09:54Πολωνία: Τα σύνορα με τη Λευκορωσία θα ανοίξουν και πάλι στις 17 Νοεμβρίου09:40Εκτροπή λεωφορείου στο Βελεστίνο: Πώς προκλήθηκε το ατύχημα 09:26Πάτρα: Άγριος ξυλοδαρμός 16χρονου από 17χρονο - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αιμορραγία09:12"Αστακός" η Αθήνα, λόγω επίσκεψης Ζελένσκι - Που απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις08:58Ουκρανία και Ρωσία σχεδιάζουν νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πριν από τα Χριστούγεννα08:44Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Νοεμβρίου08:30Τι καιρό θα κάνει σήμερα Κυριακή08:15Τα ατίθασα νιάτα της εθνικής έριξαν στο...καναβάτσο τη Σκωτία23:59Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά23:45Εθνική Ελλάδος: Το περήφανο μήνυμα της Κηφισιάς για το "γαλανόλευκο" ντεμπούτο του Ανδρέα Τεττέη23:31Euroleague: Χωρίς τον Λάρκιν η Αναντολού Εφές για 8 εβδομάδες23:17Εντοπίστηκε βλήμα πλησίον του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών23:03Επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα: Κλειστός και ο Εθνικός Κήπος Κυριακή και Δευτέρα22:49Φόροι και Ακριβεία: Οι Έλληνες δυσκολεύονται να "βγάλουν" το μήνα22:36Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στην ιδέα της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν22:22"Μαύρη" επέτειος στη Μάνδρα - Οι συγγενείς των θυμάτων, άφησαν 25 μαύρα μπαλόνια στον ουρανό22:08Ιταλία: Κακοκαιρία σάρωσε τη Γένοβα – Κατέρρευσε τείχος, ξεριζώθηκαν δέντρα και πλημμύρισαν σπίτια (βίντεο)21:54Ποινή φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή στα 23 μέλη του Ρουβίκωνα για την παραβίαση του νέου νόμου για τον Άγνωστο Στρατιώτη21:40Μαγνησία: Θρίλερ με εξαφάνιση τουρίστα που αγνοείται 40 μέρες - Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του21:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο