LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 17 Σεπτεμβρίου 2022 15:06

Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος: Στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (εικόνες)

Σημαντικά νέα ευρήματα έφεραν στο φως οι Ελληνο-Ελβετικές ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

Ανασκαφές - Αμαρυσία Αρτέμιδα -  Αμάρυνθος - λόφος Παλαιοεκκλησιών

Σημαντικά νέα ευρήματα έφεραν στο φως οι Ελληνο-Ελβετικές ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, δύο χιλιόμετρα ανατολικά της Αμαρύνθου. Μετά από την αποκάλυψη μίας σειράς κτηρίων των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων τα τελευταία έτη, το πρόγραμμα στοχεύει πλέον στη διερεύνηση της αρχαϊκής και γεωμετρικής φάσης του χώρου λατρείας, αλλά και του προϊστορικού οικισμού στον διπλανό λόφο των Παλαιοεκκλησιών, ώστε να γίνει κατανοητή η πρώτη λατρεία στο χώρο και οι λόγοι που οδήγησαν στη μετατόπιση της ανθρώπινης δραστηριότητας από τον λόφο στην παραλιακή πεδιάδα, όπου ιδρύθηκε το ιερό.

Φέτος συνεχίστηκε η ανασκαφή του υστεροαρχαϊκού ναού και ολοκληρώθηκε εκείνη του αποθέτη, ο οποίος αποκαλύφθηκε το 2020 στα θεμέλιά του και περιείχε εκατοντάδες αναθήματα. Εντοπίστηκαν αρκετές νέες εγκαταστάσεις της γεωμετρικής και αρχαϊκής εποχής, αλλά και εξαιρετικά ευρήματα. Σε διάφορα σημεία και ιδιαίτερα γύρω από έναν πεταλόσχημο βωμό παλαιότερης φάσης του ναού, τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι στο β΄ μισό του 8ου αιώνα π.Χ. υπήρξε ήδη λατρεία. Μερικοί τοίχοι ενός κτηρίου ανήκουν σε αυτή τη φάση. Επίσης, συνεχίστηκε η έρευνα στα θεμέλια του πρώτου αρχαϊκού ναού και του αδύτου του. Στο άδυτο βρέθηκαν χάλκινες φιάλες, κοσμήματα, όπως μία σφραγίδα από φαγεντιανή σε σχήμα σκαραβαίου πάνω σε ασημένιο δαχτυλίδι, δύο χάλκινες ασπίδες, αλλά και σιδερένια αντικείμενα, όπως διπλοί πελέκεις, τα οποία θα μπορούσαν να συσχετιστούν με τις θυσίες.

Ανασκαφές - Αμαρυσία Αρτέμιδα -  Αμάρυνθος - λόφος Παλαιοεκκλησιών

Ανασκαφές - Αμαρυσία Αρτέμιδα -  Αμάρυνθος - λόφος Παλαιοεκκλησιών

Μετά την καταστροφή του πρώτου αρχαϊκού ναού, ο χώρος αναδιαμορφώθηκε με την κατασκευή τοίχων από ωμόπλινθους. Ο πλούσιος αποθέτης αναθημάτων του τελευταίου τέταρτου του 6ου αιώνα π.Χ. συσχετίζεται πιθανότατα με την κατασκευή ενός δεύτερου αρχαϊκού ναού, όπου βρέθηκαν φέτος αγγεία, κοσμήματα, σφραγίδες με μορφή σκαραβαίου, πήλινα ειδώλια, μια χάλκινη ασπίδα, σιδερένια σπαθιά και ένα λίθινο αγαλματίδιο. Το λίθινο αγαλματίδιο (ύψους 31 εκατοστών), το οποίο χρονολογείται από την αρχαϊκή περίοδο, αναπαριστά μία γυναικεία μορφή που κρατά στην αγκαλιά της ένα ζώο, πιθανότατα ένα ελάφι.

Σε υστερότερα των υστεροαρχαϊκών χρόνων στρώματα ανακαλύφθηκαν δύο θραύσματα χάλκινων αγαλμάτων: τα δάχτυλα ποδιού σε φυσικό μέγεθος και τμήμα ενδύματος.

Ανασκαφές - Αμαρυσία Αρτέμιδα -  Αμάρυνθος - λόφος Παλαιοεκκλησιών

Ανατολικά του ναού συνεχίστηκε η ανασκαφή σε ένα μνημειώδες κτήριο του 7ου αιώνα π.Χ., το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά την αρχαϊκή περίοδο ως όριο του τεμένους, αλλά και ως είσοδος προς το ιερό. Κάτω από το κτήριο αυτό βρέθηκε η συνέχεια ενός ισχυρού τοίχους, προς το παρόν άγνωστης χρήσης, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα π.Χ., αλλά και τα κατάλοιπα κτισμάτων της γεωμετρικής εποχής.

Δύο νέες δοκιμαστικές τομές ανοίχτηκαν στις παρυφές του λόφου Παλαιοεκκλησιών με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση του προϊστορικού οικισμού, η ύπαρξη του οποίου είναι γνωστή από παλαιότερες ανασκαφές μικρής έκτασης της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Στις τέσσερεις τομές που ανασκάφηκαν το 2021 και 2022 στην περιοχή αυτή εμφανίζεται η εικόνα ενός σημαντικού οικισμού της Πρώιμης εποχής Χαλκού, δηλαδή της 3ης χιλιετίας π.Χ., ο οποίος είχε επαφές με τις Κυκλάδες και άλλες περιοχές. Τα στρώματα της 2ης χιλιετίας π.Χ., και ιδιαίτερα της Μυκηναϊκής εποχής, όμως, φαίνεται να σώζονται μόνο αποσπασματικά λόγω διάβρωσης. Τα κατάλοιπα της 3ης χιλιετίας καλύπτονται στα περισσότερα σημεία αμέσως από βυζαντινά και μεταβυζαντινά κτίσματα. Κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια δημιουργήθηκε εκ νέου ένας οικισμός στον λόφο, γεγονός που συνέβαλε στην καταστροφή των καταλοίπων του εγκαταλειμμένου πλέον ιερού της Αρτέμιδος ακριβώς δίπλα.

Ανασκαφές - Αμαρυσία Αρτέμιδα -  Αμάρυνθος - λόφος Παλαιοεκκλησιών

Το ανασκαφικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε συστηματικά το 2012 και κατέληξε το 2017 στην ταύτιση ενός από τα σημαντικότερα ιερά της Εύβοιας, διεξάγεται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας και διευθύνεται από τη Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και τον καθηγητή Δρ. Sylvian Fachard, Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα.

Ανασκαφές - Αμαρυσία Αρτέμιδα -  Αμάρυνθος - λόφος Παλαιοεκκλησιών

Ανασκαφές - Αμαρυσία Αρτέμιδα -  Αμάρυνθος - λόφος Παλαιοεκκλησιών

Στη φετινή ανασκαφή συμμετείχαν περισσότεροι από 70 αρχαιολόγοι, συντηρητές, φοιτητές αρχαιολογίας από την Ελβετία, την Ελλάδα και άλλες χώρες, εργάτες και ειδικοί μελετητές. Οι εργασίες πεδίου διευθύνθηκαν από την Όλγα Κυριαζή εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και τους Tobias Krapf και Tamara Saggini από την Ελβετική πλευρά.

Ανασκαφές - Αμαρυσία Αρτέμιδα -  Αμάρυνθος - λόφος Παλαιοεκκλησιών

Ανασκαφές - Αμαρυσία Αρτέμιδα -  Αμάρυνθος - λόφος Παλαιοεκκλησιών

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία στον Κεραμεικό: Ξυλοκόπησαν άνδρα μέχρι θανάτου

Ρωσία: “Κραυγή” αγωνίας από Έλληνες φοιτητές μέσω ΑΝΤ1 (βίντεο)

Ρόδος: ανατροπή στην υπόθεση αιφνίδιου θανάτου τουρίστα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝεκρός ο άνδρας, που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Γιώργου ΚαραϊβάζΣήμερα 00:07 | Ειδήσεις

Στην περιοχή βρεθεί και καμένο όχημα που εκτιμάται ότι είναι των δραστών.

Γκίλφοϊλ: Εξέφρασε την τιμή της για την άφιξή της στην ΑθήναΧθες 23:15 | Ειδήσεις

Το πρώτο μήνυμα της νέας πρέσβεως των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκιλφόϊλ από την Αθήνα.

Βεντέτα στα Βορίζια: Έξι από τους τραυματίες δεν σχετίζονταν με καμία από τις εμπλεκόμενες οικογένειεςΧθες 18:22 | Ειδήσεις

Το χωριό παραμένει αποκλεισμένο από πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Πολλά εξαρτώνται από την πρόοδο που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα μεταξύ ΗΠΑ - ΚίναςΧθες 20:18 | Ειδήσεις

Τι είπε η πρώην Εκπρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών και στενή συνεργάτιδα του Προέδρου Τραμπ για τη νέα εποχή στις Αμερικανο-κινεζικές σχέσεις. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νεκρός ο άνδρας, που είχε κατηγορηθεί ως εκτελεστής για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ00:11Συνάντηση Νίκου Δένδια – Κίμπερλι Γκίλφοϊλ23:59Ρόδος: Επεισόδιο βίας μεταξύ ανηλίκων – Τρεις μαθητές επιτέθηκαν σε 15χρονο23:43Γκίλφοϊλ: Εξέφρασε την τιμή της για την άφιξή της στην Αθήνα23:34Φονική πυρκαγιά σε σπίτι στον Μασταμπά: Εξετάζεται το ενδεχόμενο διπλής ανθρωποκτονίας23:21Κένυα: Τουλάχιστον 21 νεκροί και 31 αγνοούμενοι σε κατολίσθηση23:07Φθιώτιδα: Κυνηγός χάθηκε από την ομίχλη στο όρος Καλλίδρομο22:52Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου22:38Super League: Παραλίγο «αυτόχειρας» ο Ολυμπιακός, κέρδισε 2-1 τον Άρη22:24“Ξαφνικός θάνατος” για τα ΕΛΤΑ22:10Βορίζια: Βαπτίστηκαν τα παιδιά του 39χρονου θύματος για να μπορέσουν να τον κηδέψουν21:56Ρωσία: Παραδίδονται οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Ποκρόβσκ21:42Χωρίς "φρένο" η άνοδος των τιμών21:27"Παγωμένη" νύχτα στα Βορίζια: Συγκλονίζει το βίντεο με τις κραυγές της συζύγου θύματος21:13Η πρώτη εμφάνιση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην Αθήνα20:59Η Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Πολλά εξαρτώνται από την πρόοδο που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας20:45Ο Βόλος νίκησε με 1-0 και «τελείωσε» το πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό20:31Βορίζια - Κατερινόπουλος στον ΑΝΤ1: Φοβάμαι ότι οι Ειδικές Δυνάμεις θα χρειαστεί να μείνουν εκεί μήνες και όχι μέρες20:17Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:03Βεντέτα στα Βορίζια: Έξι από τους τραυματίες δεν σχετίζονταν με καμία από τις εμπλεκόμενες οικογένειες19:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο